23-06-2022, 09:40
Tradycyjne japońskie danie z roku na rok cieszy się coraz większym powodzeniem, a składniki czy akcesoria do sushi w sklepach zachęcają do tego, by przygotować tę potrawę także w domu. Niewątpliwie kusi świeżość składników, orientalny smak, a także sposób jedzenia. Poza tym sushi jest obecnie bardzo modne. Polacy wychodzą do restauracji, zamawiają dania do domu, a także uczą się jak samemu przygotować różnego rodzaju smakołyki. Tym samym charakterystyczne rolki z ryżem są wymieniane jednym tchem przy wspominaniu o najpopularniejszych potrawach obok kuchni polskiej, włoskiej i fast foodów.
W profesjonalnym sklepie https://sushi-sklep.pl/ bez problemu znaleźć można produkty i różnorodne akcesoria, które ułatwiają przygotowanie sushi. Dlatego właśnie wiele osób decyduje się na zwijanie rolek w domu oraz przygotowanie innych typów tradycyjnego dania na imprezy czy też na obiad. Możliwości jest dużo, a podstawą jest ryż zaprawiony octem oraz rozmaite ryby, owoce morza, wodorosty i warzywa. Niezmiennie z tym daniem nierozerwalnie związane są chrzan wasabi, marynowany imbir oraz sos sojowy. Tradycyjnie sushi je się za pomocą pałeczek lub palcami, a szczególnie ta pierwsza opcja wymaga nieco wprawy, ale daje bardzo dużo satysfakcji. Osoby początkujące często wybierają gotowy zestaw. To świetny pomysł na prezent oraz wprowadzenie w pewien rodzaj rytuału. W jednym opakowaniu otrzymuje się wszystko, czego potrzeba.
Japoński zestaw do sushi https://sushi-sklep.pl/zestawy-do-sushi to mata bambusowa do przewijania, pałeczki, ryż, nori, ocet ryżowy. To komplet, który pozwala rozpocząć przygodę ze zwijaniem rolek. W nich może się znaleźć to, co lubimy – świeży łosoś, krewetki, warzywa, owoce oraz inne dodatki w rozmaity wy wersjach – grillowanej, surowej czy też marynowanej. Podstawą sushi jest ryż. W tym wypadku chodzi o wybór odpowiedniego gatunku przeznaczonego do tego dania, a także przygotowanie składnika w określony sposób. Same ziarna są krótkie i klejące. Wymagają przepłukania przed ugotowaniem. Należy doprowadzić do stanu, gdy woda, w której ma się gotować ryż do sushi, będzie przezroczysta. Całość odstawia się na kwadrans, a następnie gotuje się według przepisu. Pod koniec tego procesu dodaje się dwie łyżki octu ryżowego.
Najczęściej – szczególnie na początku przygody z tym japońskim daniem, warto przygotować sushi maki. Do tego niezbędne są płaty nori, czyli prasowane algi morskie. Na to kładzie się ryż i ulubione dodatki – rybę, awokado, ogórek, paluszki krabowe, majonez lub serek Philadelphia, pędy bambusa i wiele innych ulubionych smaków. Najlepiej składniki pokroić w cienkie paski, ponieważ wówczas całość się dobrze zwija, trzyma się po przekrojeniu oraz efektownie prezentuje się na talerzu. Należy pamiętać, że składniki muszą być świeże, a ryba pochodzić z pewnego źródła.
Artykuł sponsorowany
Komentarze