jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Suszenie warzyw, owoców i mięs – dlaczego warto?

Suszenie to jedna z najzdrowszych metod obróbki żywności. Pozwala na zachowanie w naturalny sposób trwałości żywności. Polega na pozbyciu się wody z produktów, przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich witamin i składników odżywczych. Dlaczego jeszcze warto suszyć mięsa, owoce czy warzywa?

Suszenie warzyw, owoców i mięs – dlaczego warto?

Suszenie to jedna z najzdrowszych metod obróbki żywności. Pozwala na zachowanie w naturalny sposób trwałości żywności. Polega na pozbyciu się wody z produktów, przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich witamin i składników odżywczych. Dlaczego jeszcze warto suszyć mięsa, owoce czy warzywa?

Naturalny sposób przechowywania żywności

Suszenie to proces, który pozwala zachować trwałość żywności w pełni naturalny sposób. Metoda ta jest wykorzystywana przez ludzkość już od setek lat. Polega na usunięciu części wody z produktów poprzez jej odparowanie. Brak odpowiedniej ilości wody sprawia, że drożdże, pleśnie i bakterie nie mogą się rozwijać. To sprawia, że grzyby, mięso, ryby czy warzywa mogą być przechowywane przez długi czas, bez obaw o ich zepsucie. Suszenie odbywa się naturalnie, bez użycia jakichkolwiek konserwantów. Proces ten jest również przyjazny dla środowiska.

Dziś nie ma już potrzeby przeprowadzania żmudnego suszenia, które zajmuje czas i sporo miejsca w domu na stołach, blacie i parapetach. Wystarczy wykorzystać nowoczesny dehydrator, taki jak model https://www.zdroweimarkowe.pl/product-pol-36-Dehydrator-do-zywnosci-Atacama-Cube.html, aby w krótkim czasie i bez zbędnego wysiłku cieszyć się starannie wysuszonymi produktami spożywczymi.

Szerokie zastosowanie

Suszenie to proces bardzo wszechstronny. Nowoczesny dehydrator jest w stanie wysuszyć wszystko, począwszy od mięsa i ryb, przez owoce, warzywa, makaron, aż po zioła, grzyby i owoce morza. Suszone produkty są z kolei powszechnie wykorzystywane w kuchni podczas przyrządzania rozmaitych posiłków. Są szczególnie polecane osobom, dla których ważny jest zdrowy sposób odżywiania. Suszenie w dehydratorze nie wymaga stosowania żadnych substancji konserwujących, jest więc w pełni bezpieczne.

Zachowanie składników odżywczych

Dehydrator pozwala wysuszyć rozmaite produkty spożywcze, które pozostają nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Suszenie pozwala zminimalizować straty składników odżywczych w surowcach. W tym względzie proces ten jest znacznie wydajniejszy niż np. duszenie, pieczenie, gotowanie czy inne techniki kulinarne. Suszenie pozwala zachować pełną kaloryczność oraz ilość tłuszczu, białka, błonnika, węglowodanów i większości składników mineralnych, a także duże ilości witamin.

Pyszny smak produktów

Warto też podkreślić pyszny smak suszonych produktów. Dehydrator utrwala smak produktów, a w przypadku niektórych z nich, np. śliwek czy pomidorów, otrzymany smak staje się niepowtarzalny i unikalny. Suszenie może też wzmocnić aromat składników, co jest szczególnie widoczne podczas suszenia ziół.

Artykuł sponsorowany


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.