28-02-2023, 07:15
Obecnie na polskim rynku można znaleźć wiele naturalnych rodzajów miodów, cenionych z uwagi na różnorodny smak, aromat i konsystencję. Jednocześnie coraz częściej klienci decydują się na wybór miodu z uwagi na jego parametry zdrowotne. Na przykład tego rodzaju klientami są osoby cierpiące na cukrzycę. Jaki miód dla cukrzyków okazuje się najlepszy?
Obecność dużej ilości węglowodanów (takich jak glukoza) w różnych rodzajach miodów sprawia, że nie są one dobrym rozwiązaniem dla osób cierpiących na tę poważną chorobę, jaką jest cukrzyca. Dlatego przed wyborem odpowiedniego rodzaju produktu ważne jest sprawdzenie, jak wygląda indeks glikemiczny miodu. Różnego rodzaju badania naukowe pokazują, że w zależności od pochodzenia, różne rodzaje miodów mogą zasadniczo różnić się wielkością tego wskaźnika. W zasadzie osoby cierpiące na cukrzycę nie powinny spożywać miodów, które mają średni i wysoki indeks glikemiczny (tj. między 55% a 90%). Indeks glikemiczny miodu na poziomie 50% i poniżej daje już dużą większą pewność, że produkt pszczeli nie wpłynie negatywnie na zdrowie i życie cukrzyka. Profesjonalni producenci miodu odpowiednio komunikują, jaki indeks glikemiczny ma ich produkt.
Miód dla cukrzyków powinien mieć nie tylko odpowiedni indeks glikemiczny, ale także odpowiednio smakować - co z pewnością będzie rekompensować mniejszy wybór miodów dla osób cierpiących na tę chorobę. Na rynku obecnie można znaleźć kilka wariantów miodów dostosowanych do potrzeb tej grupy osób, ale najlepiej korzystać z produktów sprawdzonych dostawców (np. prezentowanych na stronach takich sklepów jak https://smakitucholi.sklep.pl/pl/blog/Jaki-miod-dla-cukrzykow/25.) Do najbardziej cenionych miodów dla cukrzyków należy zaliczyć:
Każdy wymieniony miód dla cukrzyka jest polecany przez ekspertów oraz lekarzy, a konsumentom gwarantuje jakość i smak porównywalny do innych rodzajów miodów.
Artykuł sponsorowany
Komentarze