jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Wymagania higieniczne dla zakładów produkcji i obrotu żywnością

Zakłady produkcji i obrotu żywnością muszą stosować się do ogólnych wymagań higienicznych, które zostały zawarte w załączniku nr 2 do rozporządzania WE 852/2004. Zgodnie z przepisami, pomieszczenia takich obiektów powinny być utrzymywane w czystości oraz nienagannym stanie technicznym. Konstrukcję, wystrój i wyposażenie wnętrz należy natomiast zorganizować w taki sposób, aby eliminować ryzyko zanieczyszczenia oraz zapewnić jak najwyższe bezpieczeństwo żywności. Niezbędne jest też regularne czyszczenie hal przemysłowych.

Wymagania higieniczne dla zakładów produkcji i obrotu żywnością

Zakłady produkcji i obrotu żywnością muszą stosować się do ogólnych wymagań higienicznych, które zostały zawarte w załączniku nr 2 do rozporządzania WE 852/2004. Zgodnie z przepisami, pomieszczenia takich obiektów powinny być utrzymywane w czystości oraz nienagannym stanie technicznym. Konstrukcję, wystrój i wyposażenie wnętrz należy natomiast zorganizować w taki sposób, aby eliminować ryzyko zanieczyszczenia oraz zapewnić jak najwyższe bezpieczeństwo żywności. Niezbędne jest też regularne czyszczenie hal przemysłowych.

Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli

Przedsiębiorcy dysponujący zakładami produkcji i obrotu żywnością są zobowiązani do przygotowania i wdrożenia procedur na podstawie zasad HACCP, czyli postępowania systemowego w zakresie analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. Zgodnie z rozporządzeniem, właściciele firm samodzielnie ustalają metody i sposoby przeprowadzania kontroli wewnętrznej. Zasady oparte na systemie HACCP powinny być wprowadzane elastycznie, aby dało się przystosować je do każdej sytuacji. W przypadku niektórych przedsiębiorstw sektora spożywczego, trzeba jednak uwzględnić brak możliwości identyfikacji zagrożeń i wyznaczania krytycznych punktów kontroli. W takich obiektach monitorowanie może być zastąpione dobrą praktyką higieniczną, czyli GHP. Warto pamiętać, że sprzątanie hali produkcyjnej i wprowadzanie zasad systemu HACCP nie jest uzależnione od liczby pracowników czy wielkości samego zakładu. Kluczowe znaczenie mają potencjalne zagrożenia zdrowotne, które mogą występować na poszczególnych etapach wytwarzania żywności oraz jej obrotu.

Nadzór i szkolenia personelu

Zgodnie z przepisami o zapobieganiu oraz zwalczaniu chorób zakaźnych i zakażeń u ludzi, osoby pracujące w styczności z żywnością muszą dysponować odpowiednim orzeczeniem lekarskim do celów sanitarno-epidemiologicznych. Dotyczy ono braku przeciwwskazań do pracy, przy wykonywaniu której występuje ryzyko przeniesienia zakażenia na inne osoby. Przedsiębiorca jest zobowiązany do zapewnienia właściwego nadzoru oraz szkoleń personelu spełniającego swoje zadania zawodowe w produkcji i obrocie żywnością w zakresie higieny, obejmującego oraz zastosowanie zasad systemu HACCP. Właściciel zakładu ponosi odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności, która nie może być groźna dla zdrowia i życia ludzi.

Wymagania higieniczne dla zakładów produkcji i obrotu żywnością

Dezynfekcja maszyn i urządzeń

W obiektach produkcji i obrotu żywnością, bardzo duże znaczenie ma systematyczne sprzątanie hal produkcyjnych oraz maszyn i urządzeń. Celem tego procesu jest niszczenie drobnoustrojów, a także ich przetrwalników. Od skuteczności dezynfekcji zależy bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności, która następnie trafia do konsumentów. Zakłady przemysłu spożywczego wytwarzają różne produkty i korzystają z wielu specjalistycznych maszyn czy urządzeń. Sprzątanie hali zawsze wymaga odpowiedniej wiedzy, dlatego warto skorzystać z pomocy fachowców. Profesjonalne mycie i dezynfekcja w przemyśle spożywczym to usługi świadczone przez firmę TETON clean, której pracownicy dysponują odpowiednimi uprawnieniami oraz specjalistycznymi środkami myjącymi. Takie rozwiązanie przyczynia się do oszczędności czasu i pozwala na utrzymanie wysokiej jakości towaru. Regularne sprzątanie hal przemysłowych minimalizuje też ryzyko przestojów produkcyjnych oraz kosztownych napraw sprzętu.

Czyszczenie przestrzeni produkcyjnej

Dla utrzymania higieny wytwarzanej żywności kluczowe znaczenie ma czyszczenie hal produkcyjnych z właściwą częstotliwością. Odpowiednich zabiegów wymagają zarówno przestrzenie obiektów, jak i elementy infrastruktury. Przedsiębiorca powinien opracować zakładowy kalendarz mycia, który określi zalecaną częstotliwość wykonywania poszczególnych prac. W ten sposób sprzątanie magazynów zawsze będzie się odbywało terminowo i powtarzalnie. Profesjonalne mycie hal produkcyjnych wymaga też prowadzenia dokumentacji w formie zapisów komputerowych lub ręcznych, zawierających datę procesu oraz wyniki oceny jego efektywności. Takie rozwiązanie pozwoli na weryfikację czystości pod względem występowania pozostałości chemicznych i poprodukcyjnych czy namnażającej się mik

Artykuł sponsorowany


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.