30-05-2023, 14:05
Dania jednogarnkowe są łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim sycące. Jak sama nazwa wskazuje, nie wymagają używania kilku naczyń, dzięki czemu nie natrudzisz się przy zmywaniu. Na dodatek dania tego typu można bez problemu odgrzać w każdej chwili. Zobacz, jakie przepisy na potrawy jednogarnkowe cieszą się popularnością.
W przypadku dań jednogarnkowych kreatywność jest zdecydowanie pożądana. Takie potrawy można modyfikować na własne sposoby. Często powstają po prostu z produktów, które są w lodówce. W Polsce do tradycyjnych dań jednogarnkowych należą przede wszystkim: bigos, fasolka po bretońsku, flaki i leczo. Szczególnie zimą warto przyrządzać potrawki z mięsem, soczewicą lub ciecierzycą. Są pożywne, a przy tym rozgrzewające. Potrawy jednogarnkowe sprawiają, że za jednym razem można przygotować obiad na dwa dni. Można je również zamrażać.
Dania jednogarnkowe są pełnowartościowe, dlatego warto przyrządzać je nie tylko w sytuacji, gdy brakuje pomysłów na przyrządzenie głównego posiłku. Do ich wykonania wykorzystuje się każdy rodzaj mięsa. Wieprzowina i wołowina sprawdzą się znakomicie, ale równie dobrze można użyć kurczaka lub indyka. Oryginalny smak mają potrawki z rybami. Dla wegetarian oraz wegan też znajdzie się coś dobrego. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do dania jednogarnkowego użyć same warzywa lub dodać do nich tofu. Smak zależy nie tylko od kompozycji składników, ale również przypraw.
Potrawy jednogarnkowe mogą być dobrym źródłem węglowodanów. Świetnie sprawdza się w nich kasza, ryż lub makaron. Z dodatkiem warzyw tworzą pełnowartościową ucztę. Jeżeli szukasz pomysłu na oryginalny obiad, skorzystaj z dostępnych przepisów lub stwórz coś nowego. Czasem wystarczy otworzyć lodówkę, aby wpaść na genialny pomysł i wykorzystać składniki, które są w domu. Takie warzywa jak pomidory, papryka i cukinia tworzą wspaniałe połączenie smaków. Wystarczy dodać do nich kiełbasę albo kawałki kurczaka i masz gotowy obiad. Świetną bazę jednogarnkowych potraw stanowi sos pomidorowy. Najlepiej przygotować go własnoręcznie, ale gotowy przecier również będzie odpowiedni.
Portugalia jest pełna wspaniałych barw oraz smaków i właśnie z niej pochodzi jednogarnkowe danie nazywane cataplana. Jego nazwa powstała od nazwy naczynia, w którym się go przyrządza. Zwykle jest miedziane i wyposażone w klipsy zapewniające szczelne zamknięcie. Wyglądem przypomina muszlę. Jego budowa sprawia, że danie gotuje się szybko, a składniki zachowują soczystość. Niektórzy uznają go za pierwowzór tradycyjnego szybkowaru. Oczywiście trudno oczekiwać, że ktoś w Polsce będzie posiadaczem cataplany, dlatego od razu uspokajamy, że można skorzystać z żeliwnej patelni z przykryciem.
Aby sprawdzić przepis, wejdź na stronę https://uwielbiam.pl/przepis/cataplana. Przed przystąpieniem do jego realizacji, sprawdź, czy masz wszystkie składniki. Potrzebne będą m.in. krewetki, małże i kalmary, ale też boczek. W potrawie nie mogło zabraknąć warzyw. Przyrządzanie tej jednogarnkowej portugalskiej potrawy zacznij od pokrojenia boczku, cebuli i czosnku. Podsmaż na oliwie i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz paski papryki. Do smażonych warzyw dorzuć puszkę pomidorów, a także liście laurowe. Podlej wszystko winem i gotuj dalej na małym ogniu, aż nastąpi redukcja sosu. Owoce morza oczyść i dodaj do reszty. Kieruj się kolejnymi wskazówkami, które znajdziesz w przepisie, a będziesz się cieszyć smakiem oryginalnego dania.
Tajskie curry z kurczakiem zaspokoi podniebienia wszystkich smakoszy aromatycznych, pełnych smaku potraw. To doskonałe danie na spotkania towarzyskie, ale sprawdza się też podczas uroczystych przyjęć. Zobacz, jak je przygotować: https://uwielbiam.pl/przepis/zolte-curry-tajskie-z-kurczakiem. Jedną z głównych ról gra oczywiście pasta curry, ale równie ważny jest dodatek imbiru. Spróbuj tej azjatyckiej potrawy, a z przyjemnością będziesz do niej wracać.
Artykuł sponsorowany
Komentarze