jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Elementy Elesa+Ganter w maszynach do palenia kawy. Case study firmy Coffed

Jednym z głównych producentów pieców oraz linii do palenia kawy na świecie jest firma Coffed pochodząca z Piły. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu oraz stosowaniu wysokiej jakości komponentów w procesie produkcji, projektowane przez nią maszyny są technicznie dopracowane, co wpływa na ich niezawodność, funkcjonalność, a także na unikatowy design. Konstruktorzy firmy Coffed zdecydowali się na wykorzystanie w swoich projektach standardowych elementów z oferty Elesa+Ganter. W niniejszym artykule przedstawiamy case study z tej współpracy.

Jednym z głównych producentów pieców oraz linii do palenia kawy na świecie jest firma Coffed pochodząca z Piły. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu oraz stosowaniu wysokiej jakości komponentów w procesie produkcji, projektowane przez nią maszyny są technicznie dopracowane, co wpływa na ich niezawodność, funkcjonalność, a także na unikatowy design. Konstruktorzy firmy Coffed zdecydowali się na wykorzystanie w swoich projektach standardowych elementów z oferty Elesa+Ganter. W niniejszym artykule przedstawiamy case study z tej współpracy.

"Zastosowanie standardowych elementów maszyn z naszej oferty przez firmę Coffed w ich liniach do palenia kawy jest doskonałym przykładem tego, jak szeroka gama naszych produktów może służyć różnorodnym zastosowaniom. Dzięki wsparciu naszych doradców technicznych, którzy zapewniają profesjonalne doradztwo, nasi Klienci mogą być pewni, że wybrane rozwiązania idealnie wpasują się w ich potrzeby konstrukcyjne. To z kolei gwarantuje, że wyprodukowane przez nich urządzenia będą nie tylko wysoko funkcjonalne, ale również estetycznie dopracowane." – powiedział Filip Granowski, Dyrektor Zarządzający Elesa+Ganter Polska.

kawa w filiżance

Kawa odgrywa ważną rolę w życiu wielu ludzi i jest jednym z najbardziej popularnych napojów, spożywanych codziennie przez miliony ludzi na świecie. Nie tylko podnosi poziom energii i koncentracji, ale także poprawia nastrój.

Kluczowym procesem podczas produkcji kawy jest jej palenie. Palenie kawy przyczynia się do wydobywania pełnego potencjału smakowego i aromatycznego ziaren kawowych. Dzięki paleniu, kawa nabiera charakterystycznych cech i staje się napojem, który cieszy nasze zmysły.

Rys. 1. Piec do palenia kawy SR60 firmy CoffedRys. 1. Piec do palenia kawy SR60 firmy Coffed

Standardowa linia do palenia kawy (Rys. 2) składa się m.in. z zasypu dolnego, gdzie zasypywane są zielone ziarna kawy. Z tego miejsca przy pomocy dmuchawy oraz ciągu rur, kawa jest transportowana do zasypu górnego. Po rozgrzaniu pieca z zasypu górnego, trafia do bębna, w którym następuje proces palenia (prażenia) kawy. W trakcie tego procesu powstają spaliny, które przy pomocy urządzenia zwanego cyklonem zostają oczyszczone z łusek kawy. Łuski trafiają do specjalnych wiader pod cyklonem. Cały proces prażenia kawy jest automatycznie regulowany przy pomocy sterownika PLC z panelem HMI, dzięki czemu można dostosować parametry do uzyskania odpowiednich właściwości lub aromatu kawy. Następnie ziarna trafiają na schładzacz. Specjalne łopatki mieszają kawę dla równomiernego schłodzenia, po czym trafia ona do odkamieniacza, który odpowiada za usuwanie niechcianych zanieczyszczeń takich jak: drobne kamienie lub opiłki metali.

Rys. 2. Linia do palenia kawy

Rys. 2. Linia do palenia kawy

ZASYP DOLNY

Zasyp dolny linii do palenia kawy został wyposażony w stopy wahliwe LV.F (Rys. 3) z podkładką antypoślizgową oraz możliwością kotwienia do podłoża. Do otwieranej pokrywy zasypu wykorzystano zawiasy CFA oraz uchwyt M.643 (Rys. 4).

Rys. 3 Stopy wahliwe w zasypie dolnym

Rys. 3 Stopy wahliwe w zasypie dolnym

Stopa LV.F składa się z podstawy wykonanej z wzmocnionego włóknami szklanymi technopolimeru na bazie poliamidu (PA), podkładki antypoślizgowej z gumy NBR oraz gwintowanego trzpienia z przegubem kulowym ze stali ocynkowanej z chwytem pod klucz płaski. Podstawa stopy charakteryzuje się niewielkim radełkowaniem, dzięki czemu nawet bez użycia podkładki antypoślizgowej zapewnia doskonałą przyczepność oraz stabilność. Dodatkową zaletą stopy jest możliwość jej kotwienia w podłożu. Cienką warstwę materiału zakrywającą otwory kotwiące można w łatwy sposób usunąć metalowym narzędziem. Warstwa ta jest również przydatna w sytuacji, gdy nie ma potrzeby przytwierdzania stopy do podłoża, a jednocześnie chcemy ochronić otwory przed zabrudzeniami.

Rys. 4 Zawiasy CFA i uchwyt M.643 w pokrywie zasypu dolnego

Rys. 4 Zawiasy CFA i uchwyt M.643 w pokrywie zasypu dolnego

Zawias CFA wykonany jest z technopolimeru na bazie poliamidu (PA). Cechuje się dobrymi właściwościami udarnościowymi. Zakres kąta obrotu od -35° do 180°.

Z kolei uchwyt M.643 jest produkowany z technopolimeru na bazie poliamidu (PA). Jego montaż odbywa się przy pomocy mosiężnych wtopek z gwintowanymi otworami. Wykorzystany przez firmę Coffed w różnych aplikacjach cechuje się wysoką sztywnością oraz gwarantuje pewny i wygodny chwyt.

CYKLONY

W cyklonach zainstalowano stopy wahliwe LV.F, zapięcia kątowe GN 851.1 oraz pokrętła VCT.

Rys. 5. Zapięcia kątowe GN 851.1 wykorzystane w cyklonach

Rys. 5. Zapięcia kątowe GN 851.1 wykorzystane w cyklonach

W przypadku zapięcia kątowego serii GN 851.1 ruch wahadłowy dźwigni powoduje dociągnięcie zaczepu do jego korpusu. Mechanizm kolanowy przytrzymuje zapięcie po zamknięciu. W tej pozycji pętla zaciskowa ułożona jest prostopadle do ramienia zaciskowego. Długość pętli jest regulowana poprzez skręcanie/odkręcanie nakrętek znajdujących się w zestawie. Oprócz katalogowych rozmiarów, dostępne są również pętle zaciskowe GN 951.1 o różnej długości , które kompletuje się do zapięć bez pętli.

Rys. 6 Regulacja przy pomocy pokrętła VCT

Rys. 6 Regulacja przy pomocy pokrętła VCT

Pokrętła serii VCT są wykonane z wysoce udarowego technopolimeru na bazie polipropoylenu (PP). Zostały wykorzystane w cyklonie i służą do blokady dźwigni klapki zsypu. Ciekawą zaletą tych pokręteł jest wybór koloru zaślepki (siedem kolorów), dzięki czemu można dostosować go pod barwy firmowe klienta czy wykorzystać w praktyczny sposób np. do identyfikacji wykonywanej czynności.

W niektórych wersjach pieców obsługiwanych ręcznie są również stosowane koła ręczne serii DIN 950, rękojeści I.622 oraz gałki kuliste DIN 319.

Koła DIN 950 (Rys. 7) są odpowiedzialne za regulację przepływu powietrza z bębna pieca.

Rys. 7 Regulacja przepływu powietrza przy pomocy kół ręcznych DIN 950

Rys. 7 Regulacja przepływu powietrza przy pomocy kół ręcznych DIN 950

Konstruktorzy firmy Coffed zastosowali koło ręczne wykonane z aluminium w wersji bez rękojeści oraz rowka wpustowego. Wieniec koła został poddany obróbce toczenia oraz polerowania. Pozostałe powierzchnie są piaskowane na mat.

Gałki kuliste DIN 319 (Rys. 8) służą jako pochwyt w zasuwie pomiędzy zasypem górnym a bębnem pieca (Rys. 9). Po wsunięciu zasuwy, następuje wsypanie ziarna kawy z zasypu do bębna.

Rys. 8 Gałka kulista DIN 319 zamocowana na zasuwie

Rys. 8 Gałka kulista DIN 319 zamocowana na zasuwie

Rękojeści I.622 zamontowane na odważniku (Rys. 9) służą do podnoszenia klapy bębna, przez którą następuje zsyp uprażonej kawy na schładzacz. Wykorzystany odważnik powoduje samoczynne domykanie się klapy.

Rys. 9 Rękojeść I.622 wraz z odważnikiem

Rys. 9 Rękojeść I.622 wraz z odważnikiem

Rękojeść I.622 została wykonana z technopolimeru na bazie poliadmidu (PA) i wykończona na połysk. Należy do serii Elecolors, dzięki czemu jest dostępna w różnych wersjach kolorystycznych. Zastosowanie kolorowych elementów wpływa na design i estetykę maszyn oraz umożliwia kompatybilność z innymi komponentami z tej serii. Inną korzyścią z zastosowania koloru może być wykorzystanie jego funkcjonalności np. do rozróżnienia wykonywanych czynności podczas procesu.

Artykuł został dodany przez firmę