19-02-2024, 14:10
fot. DOBROWOLSCY Sp. z o.o.
W Japonii mówi się, że najpierw je się oczami, potem językiem. Kuchnia ta słynie z dopra-cowania w każdym detalu i wykorzystywania dobrej jakości składników. Warto więc zain-spirować się azjatycką estetyką i tworzyć we własnym domu dania, które będą zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Szczególnie ciekawe efekty może przynieść połączenie egzotycznej kuchni z europejskimi składnikami. Można wykorzystać na przykład technikę sushi do przygotowania mięsnej przekąski, a słynny ramen wzbogacić polską szynką.
Kuchnia japońska, choć obecna w naszym kraju dopiero od lat 90., szturmem podbiła serca i podniebienia wielu Polaków. Sztandarowe dania, takie jak sushi czy ramen, są jednymi z najchętniej zamawianych wśród potraw z zagranicznym rodowodem. Wraz z ich popularno-ścią rośnie też liczba różnych wariacji i modyfikacji. Zwłaszcza w ostatnim czasie fuzja kultur i kuchennych inspiracji jest wyjątkowo na topie. Zaskakujące połączenia smaków wywodzą-cych się z różnych krajów to jeden z ważniejszych trendów kulinarnych na rok 2024.
Nie każdy jest jednak chętny do sięgania po tradycyjne azjatyckie składniki, takie jak surowa ryba czy fermentowany ryż. Dla tych osób proponujemy przekąskę a la sushi z wędliną, ser-kiem typu Philadelphia oraz świeżym ogórkiem.
– Jeśli chcemy zainspirować się techniką przygotowywania sushi i zawinąć farsz w wędlinę, dobrze jest sięgnąć po taki jej rodzaj, który można pokroić w bardzo cienkie plasterki – pod-powiada ekspert Anna Burak, ekspert marki Doborowolscy. – Powinny być one nie tylko cienkie, ale też stosunkowo wytrzymałe i elastyczne. Doskonale w tej roli sprawdzi się np. sa-lami. Do ramenu polecam natomiast Polędwicę bez dodatku konserwantów Dobrowolscy. Swój wyrazisty aromat zawdzięcza tradycyjnemu procesowi wędzenia w piecu opalanym drewnem olchowym.
Przepis na wędliniarskie „sushi” i ramen z polskim akcentem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Salami kroimy na cienkie plastry. Rozkładamy na stole folię spożywczą i na niej układamy plastry salami. Rozkładamy je tak, żeby plastry w 1/3 nachodziły na siebie (w trzech rzędach, które również powinny na siebie nachodzić w 1/3). Na plastry salami rozsmarowujemy rów-nomiernie serek. Przykrywamy wszystko warstwą folii spożywczej i rozwałkowujemy za po-mocą wałka do ciasta. Ściągamy folię, która była na serku. Ogórka obieramy i kroimy w dłu-gie słupki. Rozkładamy je wzdłuż jednego boku salami z serkiem, po kilka słupków na całej długości (nie rozkładamy ogórka na całej powierzchni tylko wzdłuż jednego boku). Następnie zaczynamy zwijać rulon, ściągając równocześnie folię. Zwijamy tak, żeby ogórek znalazł się w środku rulonu. Utworzy się podłużny rulon przypominający klasyczne sushi. Kroimy go na dwu-trzycentymetrowe kawałki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z Polędwicy bez dodatku konser-wantów Dobrowolscy wykrajamy trzy grube plastry (5-7 mm).
Do miseczki wkładamy ugotowany makaron, zalewamy go wcześniej przygotowanym, cie-płym bulionem kostnym. Bulin do ramenu robi się z wywaru z kości wieprzowych (gotowa-nych minimum 6 h) oraz warzyw rosołowych i przypraw, w tym czosnku i imbiru. Po wlaniu bulionu dokładamy plastry polędwicy, 1 przepołowione marynowane jajo nitamago, szczypior pocięty na 1-2-centymetrowe kawałki, obraną i pokrojoną w plastry połówkę awokado oraz prostokątny kawałek prasowanych glonów morskich sushi nori (10 x 5 cm).
Smacznego!
Artykuł reklamowy
Artykuł został dodany przez firmę
Inne publikacje firmy
Podobne artykuły
Komentarze