05-12-2024, 11:00
Znając indeks glikemiczny danego produktu spożywczego, wiemy, w jakim stopniu po jego spożyciu wzrośnie poziom glukozy we krwi. Dlaczego ta wiedza jest istotna? Co to jest indeks glikemiczny? Aby uzyskać informacje na ten temat, kontynuuj czytanie niniejszego artykułu.
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który informuje nas o tym, jak wysoko po spożyciu danego produktu (w ciągu 2 godzin) zwiększa się poziom glukozy we krwi. Indeks ten odnosi się wyłącznie do węglowodanów, gdyż tłuszcze i białka nie podnoszą w takim stopniu poziomu glukozy. Początkowo IG miał uprościć wyrównanie glikemii cukrzykom, jednak obecnie jest wykorzystywany też przez osoby zdrowe, ponieważ dzięki niemu nie ogranicza wydzielania insuliny. Może pomóc w lepszej kontroli poziomu glukozy we krwi i zredukować częstotliwość napadów głodu. Punktem odniesienia do obliczania indeksu glikemicznego jest glukoza całkowicie wchłaniania w jelicie. Jej IG wynosi 100. Im większy IG produktu, tym wyższy poziom glukozy po jego spożyciu.
Na wysokość wartości IG wpływają różne czynniki, m.in.:
Do produktów o niskim indeksie glikemicznym można zaliczyć:
Do produktów o wysokim indeksie glikemicznym zaliczają się:
Aby rozpocząć stosowanie diety z niskim IG, należy na początku poznać swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Następnie należy zadbać o to, aby jadłospis bazował na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli nie wiesz, jak skomponować taką dietę, to wejdź na stronę vitalia.pl i skorzystaj z oferty. Kupując dietę na tej stronie, otrzymasz indywidualny jadłospis z dopasowanym ładunkiem glikemicznym potraw, listę zakupów, materiały edukacyjne oraz bazę prostych i smacznych przepisów. Dodatkowo będziesz mógł liczyć na kontakt z dietetykiem i psychodietetykiem. Otrzymasz też możliwość wymiany potraw w jadłospisie, jeśli nie przypadną Ci do gustu. Warto również zwrócić uwagę na ładunek glikemiczny (ŁG), który oprócz indeksu glikemicznego uwzględnia ilość węglowodanów w danej porcji produktu. Produkty o niskim IG mogą mieć wysoki ŁG, jeśli spożywane są w dużych ilościach
Artykuł zewnętrzny
Podobne artykuły
Komentarze