jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jesienne pikniki w domu – rolady i kanapki z serem żółtym

Jesienne miesiące sprzyjają wyciszeniu i delektowaniu się chwilą, najlepiej w towarzystwie dobrego jedzenia. Chłodniejsze dni i coraz dłuższe wieczory sprawiają, że rzadziej wychodzimy na piknik do parku, a częściej szukamy przyjemności w domowym zaciszu. Ale kto powiedział, że piknik można urządzić tylko na świeżym powietrzu? Wystarczy kilka pomysłów, ulubiony koc, aromatyczna herbata i stół zastawiony pysznymi przekąskami, by poczuć klimat jesiennego pikniku bez wychodzenia z domu.

Jesienne pikniki w domu – rolady i kanapki z serem żółtym

Jesienne miesiące sprzyjają wyciszeniu i delektowaniu się chwilą, najlepiej w towarzystwie dobrego jedzenia. Chłodniejsze dni i coraz dłuższe wieczory sprawiają, że rzadziej wychodzimy na piknik do parku, a częściej szukamy przyjemności w domowym zaciszu. Ale kto powiedział, że piknik można urządzić tylko na świeżym powietrzu? Wystarczy kilka pomysłów, ulubiony koc, aromatyczna herbata i stół zastawiony pysznymi przekąskami, by poczuć klimat jesiennego pikniku bez wychodzenia z domu.

Domowy piknik – prosty sposób na jesienną radość

Wnętrze mieszkania można szybko zamienić w piknikową przestrzeń. Rozłóż pled na podłodze, ustaw wiklinowy kosz, zapal kilka świec i włącz spokojną muzykę. Takie chwile mają w sobie magię – pozwalają się zatrzymać i cieszyć wspólnym czasem, a dopełnieniem tej atmosfery są proste, ale efektowne przekąski.

Rolady i kanapki z serem żółtym to idealne rozwiązanie – łatwe do przygotowania, sycące i niezwykle różnorodne. Dzięki nim można stworzyć menu, które przypadnie do gustu i dzieciom, i dorosłym.

Ser żółty – klasyk w nowej odsłonie

Kanapki z serem to codzienność, ale wystarczy odrobina kreatywności, aby zamieniły się w coś wyjątkowego. Plastry sera żółtego świetnie sprawdzają się jako baza do roladek – można je nadziewać warzywami, szynką, a nawet pastą z pieczonej dyni. Takie przekąski nie tylko pięknie wyglądają na stole, ale też zaskakują smakiem.

„Ser żółty jest uniwersalny – doskonale komponuje się zarówno z delikatnymi, jak i wyrazistymi dodatkami. Dzięki temu każda rolada czy kanapka może być zupełnie inna, a przygotowanie ich to czysta zabawa” – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Jesień to także sezon na świeże warzywa korzeniowe i przetwory, które świetnie pasują do sera. Kiszone ogórki, marynowane papryki czy chutneye z jabłek dodają kanapkom charakteru i wnoszą nutę domowego ciepła.

Rolady – małe dzieła sztuki kulinarnej

Rolady serowe to przekąska, która zawsze robi wrażenie. Cienkie plastry sera można zawinąć wokół farszu z rukoli i suszonych pomidorów albo posmarować pastą warzywną i zwinąć w kolorowe spiralki. Takie minirolady można podać w formie koreczków lub ułożyć na półmisku niczym małe bukiety.

„Podawanie sera w formie rolad to świetny sposób, by przełamać rutynę i zaskoczyć domowników. To elegancka, a jednocześnie prosta w przygotowaniu przekąska, która idealnie wpisuje się w klimat jesiennego pikniku” – podkreśla Ewa Polińska.

Jesienne kanapki – więcej niż klasyka

Jeśli wolisz coś bardziej tradycyjnego, postaw na kanapki. Grube kromki chleba żytniego z dodatkiem sera, pieczonej dyni i odrobiny miodu to połączenie, które rozgrzewa i syci. Kanapki możesz przygotować na ciepło – zapieczone z serem w piekarniku – albo w wersji „na zimno” z chrupiącymi warzywami.

Ważne są nie tylko smaki, ale i sposób podania. Kanapki możesz zawinąć w papier pergaminowy i przewiązać sznurkiem, a rolady ułożyć w koszyku wyłożonym serwetką. Takie drobiazgi sprawiają, że zwykły posiłek staje się wyjątkowym doświadczeniem.

Roladki serowe z rukolą i suszonymi pomidorami

Przepis: Roladki serowe z rukolą i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 200 g sera żółtego MSM Mońki w plastrach (np. gouda, edamski)
  • garść rukoli
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżka kremowego serka
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

  • Plastry sera rozłóż na desce, delikatnie posmaruj serkiem.
  • Na każdym plasterku ułóż listki rukoli i paski suszonych pomidorów.
  • Zawiń ciasno w roladki i przekrój na pół.
  • Podawaj jako koreczki lub ułożone na półmisku.

Efekt? Kolorowe, aromatyczne przekąski, które sprawią, że jesienny piknik w domu stanie się wyjątkowym kulinarnym doświadczeniem – prostym, a zarazem pełnym smaku i radości.

Artykuł zewnętrzny