Autor: Ewa Kubińska-Jabcoń, Wiktor Kubiński, Mariusz Niekurzak
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Stron: 414
Data wydania: 2018-09-03
Typ: książka
Druk: tak
Wersja elektroniczna: nie
ISBN:
978-8-30-120047-3
03-09-2018
16.5 x 23.5 cm
nie
nie
nie
Profesor AGH Wiktor Kubiński z zespołem naukowców przedstawia kolejną książkę z towaroznawstwa i badania towarów – tym razem praktyczne kompendium wiedzy dotyczące zastosowania metod badania towarów spożywczych.
Obecna książka zawiera przegląd bardzo wielu metod badania takich towarów spożywczych, jak np.:
Publikacja kierowana jest przede wszystkim do studentów technologii żywności, towaroznawstwa czy inżynierii produkcji, ale również do praktyków – technologów, specjalistów ds. kontroli jakości itd.
Proces badania żywności jest podstawowym elementem zapewnienia wymaganej jakości w produkcji artykułów spożywczych. Zarówno producenci, jak i dystrybutorzy żywności są zobowiązani do wprowadzenia na rynek towarów spożywczych w pełni bezpiecznych i nie zagrażających zdrowiu i życiu konsumentów. Wykonywanie wszechstronnych badań artykułów spożywczych pozwala na zapewnienie odpowiedniej jakości i trwałości wyrobów.Przedstawiona do recenzji praca stanowi pewnego rodzaju przewodnik po ujętych normami metodach badania wybranych towarów spożywczych. - hab. inż. Marka Ryczek oraz dr inż. Sławomir Klatka, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Wprowadzenie
Alfabetyczny wykaz omówionych metod badawczych
1. Ogólne metody badania żywności
2. Mięso i podroby zwierząt rzeźnych i dziczyzny oraz ich przetwory
3. Drób i jaja oraz ich przetwory
4. Ryby, owoce morza i mięczaki oraz ich przetwory
5. Tłuszcze roślinne i zwierzęce
6. Warzywa, owoce i grzyby oraz ich przetwory
7. Przetwory zbożowe
8. Ziemniaki i produkty przemysłu ziemniaczanego
9. Mleko i jego przetwory