jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Japonia otwiera rynek dla polskiej wołowiny

Od dziś polska wołowina może być eksportowana do Japonii. Minister Marek Sawicki spotkał się z ambasadorem nadzwyczajnym i pełnomocnym Japonii w Polsce Makoto Yamanaką. Rozmowy związane były z decyzją władz Japonii odnośnie dopuszczenia polskiej wołowiny do eksportu na rynek japoński.

 
Minister Marek Sawicki i ambasador nadzwyczajny i pełnomocnym Japonii w Polsce Makoto Yamanaka
Minister Marek Sawicki i ambasador nadzwyczajny i pełnomocnym Japonii w Polsce Makoto Yamanaka

Od dziś polska wołowina może być eksportowana do Japonii. Minister Marek Sawicki spotkał się z ambasadorem nadzwyczajnym i pełnomocnym Japonii w Polsce Makoto Yamanaką. Rozmowy związane były z decyzją władz Japonii odnośnie dopuszczenia polskiej wołowiny do eksportu na rynek japoński.

- Polska jest czwartym krajem unijnym, po Francji, Holandii i Irlandii, który będzie mógł sprzedawać swoją wołowinę konsumentom japońskim – poinformował minister Sawicki dziennikarzy na konferencji prasowej.

Minister podziękował ambasadorowi Yamanka za dobrą współpracę służb weterynaryjnych oraz ministerstwa rolnictwa i zdrowia Japonii ze stroną polską w zakresie uzgodnień związanych z procedurą dopuszczenia polskiej wołowiny do rynku japońskiego. Ambasador wyraził zadowolenie z faktu, że kwestię tę udało się doprowadzić do finału, podkreślając, że przyczyniła się do tego doskonała współpraca polskich i japońskich ministerstw oraz służb weterynaryjnych. Powiedział, że polska wołowina już wkrótce będzie dostępna w japońskich sklepach. Pozytywnie ocenił również możliwości zniesienia zakazu importu polskiej wieprzowiny na rynek japoński. Eksport ten wstrzymano z powodu wystąpienia w naszym kraju przypadków afrykańskiego pomoru świń.

Minister Sawicki przedstawił podjęte w związku z ASF działania, zgodne z unijnymi i międzynarodowymi standardami. Zapewnił, że w Polsce wprowadzony został bardzo rygorystyczny program bioasekuracji.

- Dzięki temu wirus nie przedostał się poza wyznaczoną strefę obszaru objętego ograniczeniami – podkreślił szef resortu i dodał, że w zakładach przetwórczych w Polsce obowiązują bardzo wysokie standardy produkcji, a polskie produkty są najwyższej jakości.

- Zabiegamy o to, aby strona japońska ustosunkowała się pozytywnie do naszych propozycji dotyczących regionalizacji w zakresie wieprzowiny – powiedział minister. Dodał też, że jeszcze w roku ubiegłym dwie trzecie naszego eksportu do Japonii stanowiła wieprzowina.

Ambasador Yamanaka zapewnił, że wszystkie przedstawione podczas dzisiejszego spotkania informacje dotyczące sytuacji epizootycznej w Polsce zostaną przekazane i będą szczegółowo analizowane przez japońskie służby weterynaryjne. Minister Sawicki jest bardzo zainteresowany dobrą współpracą ze służbami japońskimi oraz możliwością zwiększenia eksportu polskiej, wysokiej jakości żywności na rynek japoński. Minister powiedział, że jesteśmy zainteresowani także większym dostępem do rynku japońskiego naszych owoców i warzyw i dodał, że nie jest to związane z embargiem rosyjskim.

- Polskie owoce i warzywa są także bardzo zdrowe i smaczne, a konsumenci w Japonii na pewno byliby bardzo zadowoleni, gdyby mieli do nich lepszy dostęp w swoim kraju – zauważył minister.

Promocja polskiej żywności prowadzona jest na rynkach azjatyckich już od kilku lat i mamy nadzieję na jej powodzenie.

Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych w 2013 roku do Japonii wyniosła 99,3 mln euro. Głównymi towarami eksportowymi z Polski były: mięso wieprzowe, filety rybne, a także kiełbasy i inne wyroby z mięsa.