jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Japonia otwiera się na polski drób

Uzgodnienie ww. dokumentów jest zakończeniem kilkuletnich starań pracowników Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ambasady RP w Tokio.

Japońskie władze poinformowały stronę polską o ostatecznej akceptacji dwóch dokumentów:

  • świadectwo pochodzenia i zdrowia dla mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego przeznaczonych do wywozu do Japonii, 
  • wymagania w zakresie zdrowia zwierząt dla mięsa drobiowego eksportowanego z Polski do Japonii.

Uzgodnienie ww. dokumentów jest zakończeniem kilkuletnich starań pracowników Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ambasady RP w Tokio. Negocjacje ww. dokumentów rozpoczęto w 2012 r. w celu aktualizacji wymagań uzgodnionych w 1995 r. oraz zwiększenia wolumenu eksportu mięsa drobiowego na rynek japoński. Do tej pory taka sprzedaż była bardzo utrudniona. Od wczoraj polscy przedsiębiorcy nie mają żadnych wątpliwości co do wymagań jakościowych i bezpiecznie mogą zawierać kontrakty.

Umożliwienie polskim przetwórcom sprzedaży mięsa drobiowego do Japonii jest konsekwentną realizacją strategii ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii polegającą na stopniowym otwieraniu jak największej liczby zagranicznych rynków na polskie produkty rolno-spożywcze. Dzięki niej w sierpniu zeszłego roku Japonia otworzyła swój rynek na naszą wołowinę.