jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Rola Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO

Dziś, w gmachu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odbyła się konferencja zorganizowana przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

 
Minister Marek Sawicki oraz główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Stanisław Kowalczyk podczas konferencji bezpieczeństwo i jakość żywności
Minister Marek Sawicki oraz główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Stanisław Kowalczyk podczas konferencji bezpieczeństwo i jakość żywności

Dziś, w gmachu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odbyła się konferencja zorganizowana przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Dotyczyła ona bezpieczeństwa jakości żywności i uczciwych praktyk w handlu żywnością. Była skierowana do instytucji, które współpracują z Punktem Kontaktowym Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski oraz wszystkich osób zainteresowanych pracami Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.

Szczegółowy program konferencji dostępny jest na stronie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych.

Minister Marek Sawicki podczas otwarcia konferencji bezpieczeństwo i jakość żywności
Minister Marek Sawicki podczas otwarcia konferencji bezpieczeństwo i jakość żywności
Minister Marek Sawicki podczas otwarcia konferencji bezpieczeństwo i jakość żywności
Patronat nad konferencją objął minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki. Szef resortu rolnictwa  odniósł się do aktualnej sytuacji na rynkach światowych i pozycji polskich produktów żywnościowych w ogólnym bilansie handlowym. Podkreślił, że jakość i bezpieczeństwo żywności to aktualnie jeden z głównych instrumentów w wymianie handlowej. W ocenie ministra cena sprzedaży nie gra dzisiaj już takiej roli jak niegdyś,  ważniejsze staje się bezpieczeństwo konsumenta i zagwarantowanie mu zdrowej żywności wysokiej jakości. Zaznaczył też, że warto aby w ramach światowych organizacji zajmujących się bezpieczeństwem żywności ujednolicić normy jakościowe i zniwelować różnice norm jakościowych pomiędzy eksportem a importem – takie przesłanie z kraju, tak liczącego się w obrocie handlowym artykułami spożywczymi, jak Polska powinno być słyszalne na świecie. Minister zwrócił też uwagę na zmianę w kształtowaniu polskiej polityki rolnej. PROW 2007 – 2013  skierowany był w dużej mierze na wsparcie średnich i dużych gospodarstw towarowych, budowanie przetwórstwa i przechowalnictwa. Nowy PROW 2014 – 2020 oparty jest na wzmocnieniu i konsolidacji małych i średnich gospodarstw rodzinnych, rolnictwie ekologicznym i lokalnym przetwórstwie. W ocenie ministra jest niezwykle ważne wytworzenie silnych więzi między producentem – rolnikiem a konsumentem i budowanie warunków do sprzedaży bezpośredniej. Do tego potrzebne jest też nowe podejście do norm jakościowych i rozróżnienie ich w zależności od stopnia zaangażowania w obrocie handlowym. Zdaniem ministra powinny być inne normy jakościowe dla dużych przetwórców biorących udział w handlu międzynarodowym, a inne na potrzeby niewielkiej, lokalnej produkcji.