01-12-2014, 00:00
Boże Narodzenie to czas prezentów. Wręczamy je najbliższym i przyjaciołom, co roku próbując sprawić im radość. Co zrobić, aby najbliższe święta były wyjątkowe? Okaż swoje uczucia, własnoręcznie przygotowując pyszne i piękne niespodzianki. Zdradzamy kilka sprawdzonych pomysłów.
„Mówiąc o prezentach, często zapomina się o tym, że najważniejsza jest pamięć i okazany gest, a nie cena upominku. Świąteczne prezentowe idee nie muszą być drogie. Kuchnia daje nam nieograniczone możliwości w zaskakiwaniu najbliższych i sprawianiu im przyjemności nawet przy małym budżecie.” – mówi Jarosław Walczyk, szef kuchni w Strefa Restauracja&Bar – „Wystarczy wręczyć zrobione własnoręcznie ciasteczka zamiast kupionych czekoladek, albo zrezygnować z kolejnego zestawu kosmetyków na rzecz aromatyzowanych soli. Nie ma osoby, która nie doceniłaby włożonej w taki prezent pracy.”
Na słodko
Czy jest ktoś, kto nie lubi czekolady? To chyba jeden z najbardziej uniwersalnych łakoci. Z tym klasycznym smakiem można jednak poszaleć – coraz popularniejsze są czekolady przygotowywane na indywidualne zamówienie, z dodatkami, które pozornie wydają się nie pasować do deserów. Czekolada z ryżem, pomidorami albo bekonem nie budzi już większej sensacji. Zamiast kupionej tabliczki, warto podarować najbliższym korę z ich ulubionymi smakami.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Na słono
Oryginalnym i jednym z najprostszych do przygotowania prezentów jest aromatyzowana sól. Do jej przyrządzenia wystarczą trzy rzeczy: sól morska lub kamienna, blender i… oryginalny dodatek. Do klasyków należą sól matcha – z dodatkiem listków zielonej herbaty, sól prowansalska z ziołami i lawendą oraz sól tajska przygotowana z kolendrą, imbirem i skórką z limonki. Warto jednak puścić wodze fantazji – do soli można dodawać najróżniejsze przyprawy, zioła, suszone owoce czy nawet kwiaty.
Sól matcha
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Sól prowansalska
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Sól tajska
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie kilku rodzajów soli w malutkich słoiczkach, aby obdarowana osoba mogła z nimi poeksperymentować. Każdy słoiczek można podpisać przykładami potraw, do których dobrze ją wykorzystać.
Smaczne i piękne
Aby nasz prezent był jeszcze bardziej wyjątkowy, warto zatroszczyć się o jego odpowiednie zapakowanie. Jedzenie najlepiej zamknąć w szczelnych i przezroczystych słojach, które można później wedle uznania udekorować. Przydadzą się do tego najróżniejsze wstążki, guziki czy etykietki. Świątecznego charakteru przybraniu dodadzą dzwonki, kokardy lub delikatne złote łańcuszki. Pyszny prezent można zapakować również na kształt dużego cukierka lub włożyć do ozdobnego pudełka. Ogranicza Was tylko wyobraźnia!
Podobne artykuły
Komentarze