09-01-2020, 10:00
Uważa się, że słowo "piernik" wykształciło się na podstawie staropolskiego "pierny", oznaczającego coś pieprznego. Choć dzisiaj za polską stolicę piernika uznaje się Toruń, to pierwszy cech piernikarzy założony został w... średniowiecznym Krakowie! Początków tego aromatycznego wypieku trzeba szukać jednak znacznie wcześniej, niż w staropolskiej historii. Skąd wywodzi się tradycja pieczenia piernika i dlaczego dziś kojarzymy ją głównie ze świętami Bożego Narodzenia?
Okazuje się, że znany dzisiaj piernik nie był wytworem toruńskich piekarzy, a starożytnych amatorów kulinariów. W tamtych czasach popularne było wypiekanie miodownika, urozmaicanego przez niektórych dodatkiem pieprzu lub przypraw korzennych. Tak stworzona receptura zachowana została dzięki zakonnikom, a następnie cechom piekarskim. Przez dodatek "pikantnych" przypraw ciasto nazywane było "piernym" (pieprznym), co następnie zastąpione zostało przez znane dzisiaj słowo "piernik".
Jedna z pierwszych wzmianek na temat piernika jako wypieku bożonarodzeniowego pojawia się w kontekście "katarzynki". Ten słynny piernik już w dawnych czasach uznawany był za pieczywo świąteczne, ugniatane i pieczone od dnia św. Katarzyny do świąt Bożego Narodzenia. Istnieje wiele legend na temat powstania tego rodzaju wypieku, a nad nim samym w swoich dziełach rozwodzą się najsłynniejsi pisarze w kraju (między innymi Herbert i Hoffmann). Faktem jest jednak, że pieprzny miodownik zagościł na świątecznych stołach polaków już wieki temu.
Dzisiaj piernikowa masa służy do wypiekania wielokształtnych ciasteczek, aromatycznych ciast, a nawet... piernikowych chat. Korzenny placek na dobre wpisał się w tradycję bożonarodzeniową, stanowiąc dekorację stołów, czy świątecznych drzewek. Zdaniem Zygmunta Glogera, autora "Encyklopedii Staropolskiej" zwyczaj przyrządzania pierników na wigilię oraz Boże Narodzenie istniał już w staropolskich domach, kiedy to wypiekano je najobficiej i podawano nie tylko jako przysmak po obiedzie, lecz także jako zakąskę do wódki. Trudno oczekiwać, by dzisiejszy piernik w pełni oddawał znany w średniowieczu smak, jednak receptury bazują na tym co dla tego ciasta najważniejsze. Gospodynie korzystają między innymi z miodu, czy przypraw korzennych zgodnie z tradycyjnymi przepisami, przez co uzyskuje się niepowtarzalny aromat wypieku. Dla wielu jest on nieodłączną częścią przygotowań do wigilii i Bożego Narodzenia!
Artykuł powstał we współpracy ze sklepem https://sklep.hertakcesoria.pl/
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze