21-12-2015, 00:00
Gotowanie nie jest Twoją domeną? A może zwyczajnie brakuje Ci czasu na przygotowanie świątecznych potraw? Wspólnie z laureatami programu „Doceń polskie” zapraszamy do przyrządzenia wyjątkowych dań - ich wykonanie nie wymaga dużego nakładu sił i czasu, a smakują wybornie!
Są proste w przygotowaniu, składają się głównie z polskich składników i świetnie smakują - tak w największym skrócie można opisać trzy propozycje na świąteczne smakołyki. Przepisy laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” to pomysł dla wszystkich, którzy nadal szukają kulinarnych inspiracji na nadchodzące Boże Narodzenie.
Składnikami specjałów są m.in. produkty nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie”. Wyróżnienia te nadawane są wyłącznie artykułom spożywczym posiadającym „polski akcent”, które cechują się doskonałym smakiem, odpowiednim wyglądem i jakością adekwatną do ceny.
Godło promocyjne jest nadawane podczas odbywających się co kwartał audytów żywności. Przyznaje je Loża Ekspertów, której przewodniczącym jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Wigilijna kasza jaglana z makiem i bakaliami
Składniki na 6 porcji:
Przygotowanie:
Bakalie kroimy na mniejsze części i mieszamy. Podgrzewamy 3 szklanki wody, dodajemy do niej sól, cynamon, kardamon i olej. Do wrzątku wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy ją na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. W połowie gotowania dodajemy bakalie. Całość gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Następnie dodajemy sparzony wcześniej mak i delikatnie wszystko mieszamy. Danie doprawiamy miodem do smaku.
Autorką przepisu jest Krystyna Sobczyk (mama współwłaścicielki Zakładu Konfekcjonowania Artykułów Spożywczych VITANA Jerzy Płachta).
Świąteczny śledź pod cynamonem w Zdrowym Oleju Rzepakowym Green Spoon tłoczonym tradycyjnie na zimno
Składniki na 4 porcje:
Przygotowanie:
Garść rodzynek zalewamy wrzątkiem. Jeżeli dysponujemy śledziem w zalewie olejowej, to najlepiej go przepłukać, aby nie zaburzył smaku gotowego dnia.
Filety śledziowe kroimy w kawałki o szerokości ok. 4 cm i układamy je w półmisku (a najlepiej w zamykanym pojemniku). Cebulę kroimy w plastry, a następnie w półksiężyce, które układamy na pierwszej warstwie śledzia, na całość sypiemy wg uznania rodzynki i cynamon (pamiętając, że to bardzo aromatyczna przyprawa, nie warto więc przesadzać), po czym dodajemy świeżo mielony pieprz. Podlewamy całość olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, dodajemy także kilka kropel oleju rydzowego, który doda smaku cebulowo-korzennego. I w ten sposób możemy ułożyć kilka warstw.
Gotową potrawę pozostawiamy w lodówce na noc, a następnego dnia można już cieszyć się jej smakiem. Doskonałym dodatkiem do tak przygotowanego śledzia jest świeży chleb i naturalne masło.
Autorem przepisu jest Przemysław Mrozik, Prezes Zarządu firmy Green Spoon.
Świąteczny piernik
Składniki na 2 keksówki
Przełożenie:
2 słoiczki powideł śliwkowych WIODĄCA MARKA (produkt nagrodzony znakiem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT - Marki Własne)
Podobne artykuły
Komentarze