jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Święta last minute - trzy proste przepisy na wyjątkowe specjały

Gotowanie nie jest Twoją domeną? A może zwyczajnie brakuje Ci czasu na przygotowanie świątecznych potraw? Wspólnie z laureatami programu „Doceń polskie” zapraszamy do przyrządzenia wyjątkowych dań - ich wykonanie nie wymaga dużego nakładu sił i czasu, a smakują wybornie!

Gotowanie nie jest Twoją domeną? A może zwyczajnie brakuje Ci czasu na przygotowanie świątecznych potraw? Wspólnie z laureatami programu „Doceń polskie” zapraszamy do przyrządzenia wyjątkowych dań - ich wykonanie nie wymaga dużego nakładu sił i czasu, a smakują wybornie!

Są proste w przygotowaniu, składają się głównie z polskich składników i świetnie smakują - tak w największym skrócie można opisać trzy propozycje na świąteczne smakołyki. Przepisy laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” to pomysł dla wszystkich, którzy nadal szukają kulinarnych inspiracji na nadchodzące Boże Narodzenie.

Składnikami specjałów są m.in. produkty nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie”. Wyróżnienia te nadawane są wyłącznie artykułom spożywczym posiadającym „polski akcent”, które cechują się doskonałym smakiem, odpowiednim wyglądem i jakością adekwatną do ceny.

Godło promocyjne jest nadawane podczas odbywających się co kwartał audytów żywności. Przyznaje je Loża Ekspertów, której przewodniczącym jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Wigilijna kasza jaglana z makiem i bakaliami

Wigilijna kasza jaglana z makiem i bakaliami Doceń polskie

Składniki na 6 porcji:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej VITANA (nagrodzonej dwukrotnie godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
  • 3 szklanki wody
  • 300 g bakalii (najlepiej śliwek wędzonych, moreli, żurawiny, daktyli, rodzynek sułtańskich i maku)
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (opcjonalnie może być lniany)
  • 1 łyżka miodu, najlepiej gryczanego
  • 2 łyżki maku (najlepiej go sparzyć)
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Bakalie kroimy na mniejsze części i mieszamy. Podgrzewamy 3 szklanki wody, dodajemy do niej sól, cynamon, kardamon i olej. Do wrzątku wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy ją na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. W połowie gotowania dodajemy bakalie. Całość gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Następnie dodajemy sparzony wcześniej mak i delikatnie wszystko mieszamy. Danie doprawiamy miodem do smaku.

Autorką przepisu jest Krystyna Sobczyk (mama współwłaścicielki Zakładu Konfekcjonowania Artykułów Spożywczych VITANA Jerzy Płachta).

 


Świąteczny śledź pod cynamonem w Zdrowym Oleju Rzepakowym Green Spoon tłoczonym tradycyjnie na zimno

Śledź pod cynamonem w Zdrowym Oleju Rzepakowym Green Spoon Doceń polskie

Składniki na 4 porcje:

  • 0,5 kg filetów śledziowych Matjas (mogą być czyste lub w oleju)
  • 1 średnia cebula
  • garść rodzynek
  • mielony cynamon
  • Zdrowy Olej Rzepakowy Tłoczony Na Zimno Green Spoon (nagrodzony godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
  • olej rydzowy Green Spoon tłoczony tradycyjnie na zimno
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Garść rodzynek zalewamy wrzątkiem. Jeżeli dysponujemy śledziem w zalewie olejowej, to najlepiej go przepłukać, aby nie zaburzył smaku gotowego dnia.

Filety śledziowe kroimy w kawałki o szerokości ok. 4 cm i układamy je w półmisku (a najlepiej w zamykanym pojemniku). Cebulę kroimy w plastry, a następnie w półksiężyce, które układamy na pierwszej warstwie śledzia, na całość sypiemy wg uznania rodzynki i cynamon (pamiętając, że to bardzo aromatyczna przyprawa, nie warto więc przesadzać), po czym dodajemy świeżo mielony pieprz. Podlewamy całość olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, dodajemy także kilka kropel oleju rydzowego, który doda smaku cebulowo-korzennego. I w ten sposób możemy ułożyć kilka warstw.

Gotową potrawę pozostawiamy w lodówce na noc, a następnego dnia można już cieszyć się jej smakiem. Doskonałym dodatkiem do tak przygotowanego śledzia jest świeży chleb i naturalne masło.

Autorem przepisu jest Przemysław Mrozik, Prezes Zarządu firmy Green Spoon.

 

Świąteczny piernik

Świąteczny piernik Doceń polskie

Składniki na 2 keksówki

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 350 g płynnego miodu wielokwiatowego WIODĄCA MARKA (do kupienia w sklepach E. Leclerc)
  • 250 g miękkiego masła
  • 7 jajek od kur z wolnego wybiegu kl. M WIODĄCA MARKA
  • 6 czubatych łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 4 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 100 ml mleka

Przełożenie:

2 słoiczki powideł śliwkowych WIODĄCA MARKA (produkt nagrodzony znakiem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT - Marki Własne)