jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Przygotowujemy się do Wielkanocy.

Wielkanoc bez żurku? Trudno to sobie wyobrazić, prawda? Producent z branży mięsnej i laureat programu „Doceń polskie” proponuje wariację na temat tego specjału - żurek z jajkiem i… frankfurterkami. 

Wielkanoc bez żurku? Trudno to sobie wyobrazić, prawda? Producent z branży mięsnej i laureat programu „Doceń polskie” proponuje wariację na temat tego specjału - żurek z jajkiem i… frankfurterkami. To idealna propozycja dla osób, które  choć nie przepadają za białą kiełbasą, nie chcą rezygnować z tradycyjnej świątecznej potrawy.

Przepis na żurek z jajkiem i frankfurterkami

Frankfurterki (zwane przez niektórych konsumentów pieszczotliwie frankami) to cienkie kiełbaski, które przywędrowały do naszej kuchni zza zachodniej granicy. Swoją nazwę wzięły od Frankfurtu, piątego co do wielkości miasta w Niemczech.

Choć niepozorne, mają w kuchni szerokie zastosowanie: zwykle spożywa się je na gorąco, ale mogą być także zimną przekąską, składnikiem zapiekanek, czy sałatek. Frankfurterki sprawdzą się także jako dodatek do zup, choćby żurku. Dzięki kiełbaskom ta kojarząca się z Wielkanocą potrawa zyska nowy aromat, a jej miłośnicy będą usatysfakcjonowani.

Niezależnie od wybranego przepisu, w którym wykorzystamy frankfurterki, podstawą jest zawsze produkt najwyższej jakości. - W ostatnich latach zapanowała moda na zdrowe odżywianie, świadomość klientów w tym temacie ciągle rośnie. Konsumenci nie sięgają w sklepach po pierwszy byle jaki produkt, lecz dokonują coraz częściej przemyślanych decyzji zakupowych - czytają dokładnie etykiety na opakowaniach, wybierają produkty o dobrym składzie i wysokiej jakości - stwierdza Joanna Radomska, dyrektor ds. handlu z Zakładów Mięsnych Henryka Stokłosy. Firma ze Śmiłowa (woj. wielkopolskie) jest laureatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Frankfurterki tego producenta zostały wyróżnione godłem „Doceń polskie” potwierdzającym wysoką jakość i rodzime pochodzenie.

Żurek z jajkiem i frankfurterkami

Żurek z jajkiem i frankfurterkami Doceń polskie

Składniki:

  • 1/2 kg frankfurterek Zakładów Mięsnych H. Stokłosy
  • 20 dkg wędzonych żeberek
  • 4 jajka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 3-4 grzyby suszone
  • 1/2 litra zakwasu na żurek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • olej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • majeranek, sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Umyte warzywa zalewamy 1 i 1/2 litra wody, po czym dodajemy grzyby, kiełbaski, a także żeberka, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na małym ogniu 30 minut. Osobno gotujemy jajka na twardo, a następnie kroimy je na pół lub ćwierć. Opłukujemy i siekamy natkę.
  2. Warzywa, mięso i kiełbasę wyjmujemy z wywaru; z żeberek usuwamy kości, a mięso kroimy.
  3. Odlewamy 1/2 szklanki wywaru, do reszty dodajemy zakwas i całość zagotowujemy, po czym dodajemy mięso z żeberek i doprawiamy całość majerankiem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
  4. Mąkę mieszamy z pozostawionym wcześniej wywarem, wlewamy ją do garnka i gotujemy 2-3 minuty.
  5. Żurek nalewamy do miseczek, dodajemy pokrojone frankfurterki i jajka, danie ozdabiamy natką.

Smacznego!