24-03-2016, 00:00
Żurek i sałatka warzywna z majonezem - bez tych potraw nie ma Wielkanocy! Osobom, które na tegoroczne święta chciałby przygotować klasyczne propozycje w nowej odsłonie polecamy wypróbowanie przepisów polskich producentów żywności.
Żurek bez zakwasu, ale za to z „Gomółkami” - to świąteczna propozycja Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Jasienica Rosielna. Laureat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” zachęca do przygotowania wariacji na temat popularnej wielkanocnej potrawy. Do żurku na bazie maślanki warto podać przysmak z twarogu. „Gomółki” - specjały w kształcie stożka, które są bardzo popularne na ziemi podkarpackiej. Ich smak i zapach determinują przyprawy wykorzystane do ich przygotowania.
Z kolei mazowiecka firma Białuty Sp. z o.o., producent trzech wyrobów nagrodzonych znakiem „Doceń polskie”, zachęca do przygotowania nietypowej świątecznej sałatki. To nieszablonowa propozycja, której wykonanie jest dziecinnie proste. Przekąska zawdzięcza swój wyjątkowy charakter składnikom; warzywom i majonezowi, ale przede wszystkim marynowanym pieczarkom i śliwkom.
Jak przygotować żurek i „Gomółki”? Jakie składniki będą potrzebne do przyrządzenia sałatki? Zapraszamy do zapoznania się z przepisami i wypróbowania ich!
Żurek bez zakwasu na „Maślance z Jasienicy”
Składniki:
Przygotowanie:
Żurek można podać z podsmażonymi ziemniaki z cebulką. Jak je przygotować? Wystarczy podsmażyć na patelni (może być ta sama, na której smażył się boczek i kiełbasa) cebulę, a po chwili dodać do niej ugotowane, tłuczone ziemniaki oraz masło i szczyptę soli. Całość mieszamy i smażymy przez chwilę.
„Gomółki”
Składniki:
Przygotowanie
Przepis na „Gomółki” pochodzi z książki „Przepisy Pani Luśki” (zeszyt 9) autorstwa Eleonory Karaś. Drugi przepis został natomiast zainspirowany recepturą na żurek z białą kiełbasą i boczkiem.
Uznanie Loży Ekspertów programu promocyjnego „Doceń polskie” zdobyły w sumie trzy specjały Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Jasienica Rosielna. Poza Maślanką z Jasienicy, certyfikat jakości i tytuł TOP PRODUKT zdobyły także: Twarożek wiejski oraz Twarożek wiejski ze szczypiorkiem tego producenta. Certyfikaty „Doceń polskie” nadawane są wyłącznie żywności z tzw. polskim akcentem, które otrzymają od specjalistów z branży spożywczej wysokie noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Tytułem TOP PRODUKT nagradza się zaś wyroby z maksymalną liczbą punktów. Patronat honorowy nad programem „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Świąteczna sałatka warzywna z Majonezem Białuty
Składniki:
Przygotowanie:
Białuty to firma, która w swoim asortymencie posiada trzy specjały uhonorowane znakiem „Doceń polskie”. Nagrodzone przez ekspertów wyroby to: Majonez naturalny 100%, Naturalny koncentrat soku jabłkowego (obie propozycje zdobyły także tytuły TOP PRODUKT) oraz Majonez tradycyjny.
Podobne artykuły
Komentarze