jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

POŁĄCZY WAS SMAK! PROPOZYCJE KULINARNE NA WALENTYNKI

14 lutego łączy i dzieli. Część z nas ochoczo rezerwuje na tę datę kino czy stolik w ulubionej restauracji, część stanowczo ją odrzuca, jeszcze inni świętują w zaciszu domowym, przygotowując na ten dzień coś wyjątkowego.

14 lutego łączy i dzieli. Część z nas ochoczo rezerwuje na tę datę kino czy stolik w ulubionej restauracji, część stanowczo ją odrzuca, jeszcze inni świętują w zaciszu domowym, przygotowując na ten dzień coś wyjątkowego.

W południowej i zachodniej Europie Walentynki świętowano już od średniowiecza, mają one swojego katolickiego patrona w postaci św. Walentego. Do rozsławienia święta przyczynił się znacząco sir Walter Scott, angielski pisarz romantyczny przełomu XVIII i XIX wieku - to dzięki niemu Brytyjczycy uznają Walentynki za swoje rodzime święto.

Niezależnie jednak od miejsca na ziemi, Walentynki są okazją, by zadbać o ukochaną drugą połówkę jeszcze bardziej niż na co dzień i przygotować dla niej wyjątkowy… kulinarny prezent. Wybór jest ogromny - spróbuj więc znaleźć danie, które najlepiej odzwierciedli relację, jaka jest między Wami.

Grzeszna pokusa, czyli smakowite naleśniki faszerowane szpinakiem, doprawione szczyptą chili z sosem Spaghetti Toscana KnorrGorący romans

Nie możesz przestać myśleć o Twojej drugiej połówce, a gdy jest w pobliżu szalejesz pod wpływem intensywnych doznań? Jest coś, co odzwierciedli tą atmosferę - pikantny przysmak na wieczór walentynkowy. Oczywiście musi to być przekąska szybka do przyrządzenia - przecież trzeba mieć czas na przygotowanie się do spotkania! Wypróbuj przepis Piotra Murawskiego na Grzeszną pokusę, czyli smakowite naleśniki faszerowane szpinakiem, doprawione szczyptą chili z sosem Spaghetti Toscana Knorr. Niebanalne połączenie będzie jeszcze smaczniejsze, gdy po wierzchu posypiesz danie startym serem i polejesz kilkoma łyżkami śmietany.

Przelotny flirt

Połączyło Was przypadkowe spotkanie, które przerodziło się w niewinny flirt? Zabawne wymiany zdań, przelotne spotkania, ukradkowe spojrzenia? Trzeba dbać o tę lekkość, jaka jest między Wami! Na walentynkowy wieczór idealne będą Farfalle z sosem jogurtowym, awokado i wędzonym łososiem. Wykwintny posiłek w lekkim sosie jogurtowym to doskonałe rozwiązanie, które można przygotować szybko i prosto. Co ważne, takie danie zaskoczy, zadziwi, doda czaru wspólnym chwilom:

Farfalle z sosem jogurtowym, awokado i wędzonym łososiem, Knorr

Składniki:

  • 200 g makaronu farfalle
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 Bulionetka warzywna Knorr
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 20 g parmezanu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 1 awokado
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka musztardy

Sposób przygotowania:

  • Pomidora, awokado i łososia pokrój w małe paski i odłóż na bok. Farfalle z sosem jogurtowym, awokado i łososiem.
  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Makaron ugotuj z Bulionetką Knorr i dodaj go na patelnię wraz z odrobiną wody z gotowania.
  • Dołóż resztę składników, w tym musztardę, kapary i jogurt. Wszystko razem wymieszaj i gotuj chwilę. Makaron podawaj posypany parmezanem.

Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem, KnorrRomantyczne spotkanie

Ach, jak wspaniale być zakochanym! Można wtedy góry przenosić. Na każdą randkę szykujesz wyjątkową niespodziankę, więc w walentynkowy wieczór musisz wspiąć się jeszcze wyżej niż zwykle. Jeśli przygotowywanie posiłków dla Twojej drugiej połówki sprawia Ci ogromną przyjemność i chętnie eksperymentujesz, by tylko zobaczyć uśmiech na jej twarzy, 14 lutego szef kuchni Knorr poleca przyrządzić Zupę z czerwonej soczewicy z łososiem. Brzmi wyjątkowo? Tak również smakuje! Połączenie soczewicy, chilli, pomidorów, czosnku i aromatycznych przypraw przyprawi o zawrót głowy. Zwieńczeniem dzieła będzie wyrysowanie na powierzchni zupy serduszka z pomocąśmietany lub jogurtu. Romantycznie, nieprawdaż?

Spaghetti bolognese z bakłażanem i lubczykiem, KnorrSłodko w duecie

Jeśli uważasz, że z nikim nie spędza się czasu tak miło, jak z Twoją ukochaną/ukochanym i stanowicie nierozerwalną parę bez względu na okoliczności, możesz pomyśleć o przygotowaniu deseru, który jeszcze bardziej osłodzi Wam wspólny wieczór.

Słodycz możesz wyrazić inaczej – np. podając przygotowane przez Ciebie danie w naczyniu w kształcie serca. Szefowie kuchni Knorr proponują Spaghetti bolognese z bakłażanem i lubczykiem. Ten ostatni – w postaci świeżej natki, posiekanej i dodanej do sosu tuż przed podaniem – doda jeszcze powabu wspólnym chwilom.

Walentynki - z rodziną, z przyjaciółmi

Oczywiście Walentynki to nie tylko świętowanie we dwoje. Równie dobrze możesz w ten dzień zrobić miłą niespodziankę dzieciom, koleżance w pracy czy rodzicom. Tego dnia na obiad przygotuj Kotleciki wieprzowe z grzybami, zwane również przez kucharzy Knorr Rajską Namiętnością. W tym wydaniu mięso jest nadziewane farszem z pieczarek, cebuli i czosnku, a po pokrojeniu na plastry nadzienie nieodparcie przypomina kształt serca.

Kotleciki wieprzowe z grzybami, zwane również Rajską Namiętnością, Knorr

Składniki:

  • 400 polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • 200 g pieczarek
  • 100 g mrożonych prawdziwków
  • 1 cebula szalotka
  • 1 Sos do pieczeni ciemny Knorr
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 50 ml oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

  • Mięso oczyść z błon i zamarynuj, obsypując Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 10 minut do lodówki.
  • Grzyby pokrój w półplastry, cebulkę w kostkę, a czosnek posiekaj.
  • Na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj grzyby i smaż do momentu, w którym grzyby będą zupełnie suche (bez sosu). Dopraw do smaku majerankiem, czarnym pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz, że jest to konieczne). Całość wystudź i dodaj żółtko oraz bułkę tartą.
  • Polędwiczkę natnij z wierzchu na całej długości (co najmniej 1 centymetrowej grubości). Obsmaż z obu stron na patelni. W powstałą szczelinę nałóż farsz. Ułóż w piekarniku nagrzanym do 190°Ci piecz 10 – 15 minut.
  • Sos powstały z pieczenia odlej do garnuszka i uzupełnij wodą do 300 ml. Rozmieszaj w nim Sos do pieczeni ciemny Knorr. Następnie sos zagotuj i nalej właściwą porcję na talerz.
  • Pokrój polędwiczkę w plastry i ułóż na sosie (w przekroju mięso powinno mieć wyraźny kształt serca).