jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Tradycyjnie? Z twistem! Sposoby na świąteczne mięsa i ryby

Jak przygotować się do świąt? To odwieczne pytanie, które zadają sobie wszyscy wraz z nadejściem grudnia. Zanim zasiądziemy z rodziną przy wigilijnym stole, czeka nas całe mnóstwo przygotowań. 

Jak przygotować się do świąt? To odwieczne pytanie, które zadają sobie wszyscy wraz z nadejściem grudnia. Zanim zasiądziemy z rodziną przy wigilijnym stole, czeka nas całe mnóstwo przygotowań. Jednak czy przedświąteczna aura musi kojarzyć się tylko z nerwami i urwaniem głowy? Ależ skądże! Zasada jest prosta – nie zostawiajmy niczego na ostatnią chwilę! Zacznijmy już dziś! Najlepiej od kompletowania przepisów i potrzebnych składników. Zainspirujmy się propozycjami na tradycyjne, świąteczne dania.

Gęsia skórka na myśl o świętach? To już przeszłość!

Aromatyczne zapiekane

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć soczystej, rumianej pieczeni. To danie uświetni świąteczny obiad i doda mu uroczystego charakteru. Co więcej, zapach aromatycznej, pieczonej szynki przyciągnie wszystkich domowników – zwłaszcza po postnej Wigilii. Dobrze przyrządzona sztuka mięsa może stać się daniem popisowym! Chrupiąca, rozpływająca się w ustach pieczeń znakomicie komponuje się z dodatkiem miodu, pomarańczy i korzennych przypraw. Skuśmy się na takie połączenie! Prawdziwe doznania smakowe gwarantowane!

Sięgnijmy po przepis na aromatyczną szynkę pieczoną i zaserwujmy ją na swoim bożonarodzeniowym stole. Słodko-słone połączenie to zdecydowany faworyt tegorocznych świąt!

Aromatyczna szynka pieczona

Aromatyczna szynka pieczona Knorr

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 6

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 opakowanie Przyprawy do wieprzowiny Knorr
  • 3 łyżki soli peklującej
  • 3 łyżki miodu
  • 2 pomarańcze
  • 4 zmielone goździki

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj szynkę Przyprawą do wieprzowiny Knorr i solą peklującą. Zamarynowaną szynkę zostaw w lodówce na dwa dni.
  2. Po dwóch dniach usmaż mięso w całości na patelni, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piecz pod przykryciem folii aluminiowej przez około godzinę.
  3. Po wyciągnięciu z piekarnika natrzyj mięso miodem z cynamonem i goździkami, startą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym sokiem. Następnie piecz 30 minut, aż do skarmelizowania miodu.
 

Z sosem za pan brat

Doskonały dodatek do mięsa, podkreśla jego smak i nadaje mu miękkości. Gęste, tworzone na bazie różnych składników sosy, stanowią nieodłączny element świątecznego menu. Kuchnia staropolska obfitowała w różnorodne receptury na sosy.

Sos idealny? Esencjonalny, aromatyczny! Na Twoim świątecznym stole nie może zabraknąć mięsa w jego towarzystwie. Takie połączenie tworzy zgrany duet! Szef kuchni Knorr – Piotr Murawski poleca przepis na schab zapiekany z sosem grzybowym. Ta propozycja skradnie serca wszystkich domowników.

Schab zapiekany z sosem grzybowym

Schab zapiekany z sosem grzybowym Knorr

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 6

Składniki:

  • 1,5 kg schabu środkowego
  • 1 opakowanie Sosu do pieczeni ciemnego Knorr
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki Pieprzu czarnego mielonego z Wietnamu Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj mięso musztradą, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Zostaw w zimnym miejscu na około 6 godzin.
  2. Po 6 godzinach obsmaż z wszystkich stron na patelni i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200˚C. Piecz około 50 minut.
  3. Po tym czasie wlej na blaszkę czerowne wino i stawiając ją na gazie rozpuść przypieczone soki ze schabu.
  4. Całość wlej do mniejszego garnka i wymieszaj z Sosem do pieczeni ciemnym Knorr. Namoczone w gorącej wodzie grzyby dodaj do garnka i gotuj przez 5 minut. Schab pokrój na plastry o grubości 2 cm i podaj polane sosem grzybowym.
 

Przełamujemy stereotypy: Wigilia nie tylko z karpiem

Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym chętnie sięgamy po ryby. Na wigilijnym stole prym wiedzie karp. Czy to jedyna możliwa opcja? Oczywiście, że nie! Dla wszystkich tych, którzy wolą ryby zdecydowanie mniej tłuste i o mniejszej liczbie ości, przedstawiamy ciekawą i równie smaczną alternatywę! W przyrządzeniu świątecznych przysmaków świetnie sprawdzą się sandacz, dorsz, halibut czy pstrąg. Wymienione ryby są delikatne w smaku, a także pozbawione charakterystycznego dla odmian słodkowodnych posmaku mułu. Nie bójmy się eksperymentować! Stawiajmy na nowe rozwiązania i zaskoczmy swoich gości! 

Sandacz z imbirową glazurą udekoruje nasz świąteczny stół!

Sandacz z imbirową glazurą

Sandacz z imbirową glazurą Knorr

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 6

Składniki:

  • 5 sztuk filetów z sandacza (każdy ok.200 g)
  • 3 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 4 łyżki Ketchupu Hellmann’s Łagodnego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 10 g świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1 limonki
  • 1 pęczek natki kolendry
  • kilka liści chrzanu lub białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Poporcjuj filety z sandacza według uznania.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj ketchup Hellmann’s, sos sojowy, starty imbir, miód, olej sezamowy, sok z limonki i Przyprawę do grilla Knorr. Do tak przygotowanej marynaty dodaj posiekany czosnek i kolendrę, następnie wymieszaj.
  3. Podziel marynatę na dwie części – jedną wykorzystaj jako sos do gotowej ryby, w drugiej części zanurz kawałki sandacza na 5 minut.
  4. Na kratce do grillowania ryb, wyłożonej liścmi chrzanu lub białej kapusty, ułóż rybę. Jeśli nie masz specjalnej kratki, rybę możesz grillować na tacce aluminiowej. Grilluj przez około 8 minut.

Jak przeżyć święta bez zbędnego stresu? Zacznijmy przygotowania już dziś! Zaplanowane posiłki pomogą nad wszystkim zapanować. Pamiętajmy, święta to czas dla rodziny. Zainspirujmy się podanymi przepisami i przygotujmy je dla swoich najbliższych w ten wyjątkowy czas! Będzie pysznie! Wesołych Świąt!