jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Bez nich Świąt nie będzie!

Po czym poznać, że nadchodzi Wielkanoc? Najpierw sadzimy rzeżuchę, następnie ucieramy chrzan, a na koniec gotujemy jajka. To oczywiście bardzo skrótowa i uproszczona opowieść, niemniej zawiera w sobie trzy kluczowe symbole Świąt Wielkanocnych.  

Chrzan, rzeżucha, jajko – co z nich przyrządzić?

Po czym poznać, że nadchodzi Wielkanoc? Najpierw sadzimy rzeżuchę, następnie ucieramy chrzan, a na koniec gotujemy jajka. To oczywiście bardzo skrótowa i uproszczona opowieść, niemniej zawiera w sobie trzy kluczowe symbole Świąt Wielkanocnych.

Do czego oprócz ozdoby służy rzeżucha? Czemu razem z korzeniem chrzanu warto zabrać do kuchni liście? Co zrobić, by podczas gotowania jajka nie pękały, a później łatwiej się je obierało? Wielkanocną opowieść czas zacząć!

Zielono mi, czyli rzeżucha

Kojarzy nam się przede wszystkim z dzieciństwem, kiedy w ramach szkolnego obowiązku czy też domowego eksperymentu rozsypywało się ziarna rzeżuchy na mokrej ligninie. Ciekawie było obserwować, jak szybko i bujnie rosła, natomiast niekoniecznie miło było ją spożywać, np. na kanapce z białym serem - gorzkawy smak rzeżuchy zniechęcał nas jako dzieci.

Niesłusznie - charakterystyczny, lekko palący smak to tak naprawdę atut rzeżuchy. Docenia go coraz więcej osób. Rzeżucha często jest ozdobą naszych parapetów i cieszy tym bardziej, że nie potrzebuje specjalnych zabiegów i dużego wysiłku, by rosła naprawdę bujnie. Co więcej, dziś możemy ją mieć od ręki, ponieważ jest łatwo dostępna w supermarketach.

A czy warto po nią sięgać? Oczywiście! Potwierdza to Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr: „Rzeżucha dostarcza naszemu organizmowi witaminy: C, K, PP i B. Jest również źródłem żelaza, magnezu, jodu oraz chromu. Nasze prababki wierzyły, że rzeżucha jest lekiem na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry - w istocie dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy”.

Tak, z dzieciństwa pamiętamy kanapki z rzeżuchą, ale okazuje się, że ta roślina ma znacznie szersze zastosowanie. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca ją do świątecznych sałatek, past jajecznych, twarożku czy sosów. Co więcej, doskonale sprawdzi się w zupie – gęsta, kremowa pozwoli nam na nowo odkryć unikalny smak rzeżuchy. Z ziemniakami i drobnym makaronem będzie wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. A oto przepis:

Zupa z rzeżuchą

Zupa z rzeżuchą Knorr

Składniki:

  • pęczek świeżej rzeżuchy
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki drobnego makaronu
  • 4 ziemniaki
  • 1 Bulionetka warzywna Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w wodzie. Dodaj Bulionetkę warzywną Knorr.
  2. Ugotuj makaron.
  3. Tuż przed ugotowaniem ziemniaków dodaj do nich ¾ pęczka rzeżuchy i pozostaw całość na ogniu do momentu zagotowania.
  4. Całość zmiksuj, następnie dodaj śmietanę i jeszcze raz zagotuj.
  5. Zupę podawaj z makaronem posypaną rzeżuchą.


Chrzan, czyli wróćmy do korzeni

Chrzan to bardzo pospolite kłącze – niekoniecznie w mieście, ale jeśli się nieco oddalimy, nietrudno znaleźć go przy płocie lub na polu. Skąd wziął się zwyczaj używania go jako przyprawy? To bardzo ciekawe i jakże logiczne! Nasi przodkowie odkryli, że żywność zawinięta w liść chrzanu lub natarta chrzanem przechowuje się dłużej - rzeczywiście liście chrzanu mają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Kiełbasa i inne wędliny trafiały do garnka, np. do białego barszczu, wraz z aromatem chrzanu, którym zdążyły nasiąknąć, a czasem z całymi liśćmi. Właśnie tą drogę poznano się na jego walorach smakowych. Dziś niektórzy nie wyobrażają sobie żurku czy barszczu białego bez dodatku chrzanu.

To znamienne, że o chrzanie przypominamy sobie przed Wielkanocą - tradycją jest chrzan domowej roboty na świątecznym stole. Zaostrza smak świątecznych sałatek, past jajecznych i innych potraw z jajek oraz pasztetów i wędlin – tym samym zaostrzając nasze apetyty przy wielkanocnym stole. „Chrzan stanowi doskonały duet z burakami lub jabłkiem. Można też połączyć go bardziej oryginalnie - z żurawiną lub borówką” - mówi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Oczywiście, nie może go zabraknąć w świątecznym żurku czy barszczu białym. A do mięs – obowiązkowo ostry sos chrzanowy.

A może w tym roku mamy ochotę odświeżyć nieco wielkanocne menu? Zadanie spełni zupa chrzanowa. Chrzan nada jej pikantny, lekko kwaskowaty smak, kremową konsystencję i… zadziorny charakter. Jajko oraz biała kiełbasa uczynią z niej prawdziwy wielkanocny rarytas:

Zupa chrzanowa z jajkiem

Zupa chrzanowa z jajkiem

Składniki:

  • 4 jajka
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
  • 2 surowe białe kiełbasy
  • 15 g chrzanu
  • 80 ml oleju
  • 2 łyżki mąki
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • 2 białe cebule
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 100 ml kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej olej i podsmaż w nim posiekaną drobno cebulę.
  2. Następnie, gdy cebula się zeszkli, dodaj mąkę i całość podmaż.
  3. Wlej 2 litry bulionu, dodaj kiełbasę i Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Po upływnie około 20 minut wyjmij kiełbasę i pokrój ją w plastry.
  4. Ugotuj jako na twardo, następnie pokrój je lub zetrzyj na tarce.
  5. Do bulionu dodaj chrzan, a także śmietanę. Całość gotuj przez około 15 minut do momentu, aż zupa przejdzie smakiem chrzanu.
  6. Pokroją kiełbasę oraz jajko rozłóż na talerz i zalej gorącą zupą. Możesz posypać na wierzchu natką pietruszki.

A oto jeszcze kilka rad na temat chrzanu prosto od Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr:

  • chrzan można zetrzeć na tarce lub rozdrobnić mikserem (trzonek z nożami);
  • aby chrzan po starciu nie ściemniał, warto zakwasić go sokiem z cytryny lub kilkoma łyżkami octu; równie dobrze podziała wyparzenie chrzanu we wrzącej wodzie;
  • jeśli nie mamy już czasu na zajmowanie się świeżym chrzanem, możemy użyć chrzanu w słoiku i dodać do niego wedle własnych upodobań: śmietany, cukru czy soku z cytryny.

Jajko - czy jest jeszcze coś, o czym nie wiemy?

Podczas Wielkanocy jajka występują pod każdą postacią i właściwie, gdzie się nie obejrzeć, tam... jajko. Czy jednak wiemy już o nim wszystko? Oto najczęściej zadawane pytania dotyczące przygotowania jajek – odpowiada na nie szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:

Naszą zmorą kuchenną są pękające jajka lub jajka, które nie chcą się łatwo obierać - gdy wraz ze skorupką odchodzi spora część białka. Jak się przed tym ustrzec?

PM: Zanim włożymy jajka do gotującej się wody, nakłujmy je delikatnie igłą na zaokrąglonym czubku - jest tam pęcherzyk powietrza. Dzięki temu ciśnienie, które rośnie w jajkach podczas gotowania, znajdzie ujście i zapobiegniemy tym samym pękaniu skorupek. Starajmy się też nie wkładać do garnka z gotującą się wodą jajek wyciągniętych prosto z lodówki - duża różnica temperatur sprawi, że skorupka może pękać. Na problemy z obieraniem podziała dosypanie do zimnej wody łyżki soli – to również sprawi, że skorupka nie będzie pękać.

A jak można sprawdzić, czy jajko jest świeże - zanim będzie za późno i wbijemy je np. do sernika?

PM: Aby upewnić się, że jajko jest świeże, trzeba je rozbić i przyjrzeć się wnętrzu - żółtko powinno być krągłe, białko zwarte i gęste, a zapach naturalny. Sygnałem ostrzegawczym będzie, gdy żółtko ma płaski kształt, a białko - zbyt luźną konsystencję. Co ciekawe, przed rozbiciem można do jajka przyłożyć mocną latarkę i go prześwietlić - to naprawdę działa. Jeśli wybieramy jajka w sklepie, zwróćmy uwagę na sposób prowadzenia hodowli kur - najsmaczniejsze i najwyższej klasy są te od kur z wolnego chowu.

A jak poleca Pan farbować jajka do wielkanocnego koszyka?

PM: Najpopularniejszym sposobem, który zapewnia chyba najtrwalszy efekt, jest gotowanie jajek z łupinami cebuli. Inne sposoby to gotowanie jajek z burakami lub słodką papryką.

Jak smacznie nafaszerować jajka?

PM: Ja zazwyczaj miksuję kremowy serek z szynką, grzybami albo łososiem. Polecam również podsmażoną cebulkę i szczypiorek. Te dodatki mieszam z żółtkiem, które uprzednio wyjmuje z przekrojonego na pół jajka.

To jeszcze brakuje nam jakiegoś oryginalnego sposobu podania jajek na stół.

PM: Jeśli zależy nam na efekcie, można na przykład ułożyć jajka na tostach lub dodatkowo tosty udekorować wędzoną rybą.

A co najbardziej smakuje Panu podczas Świąt Wielkanocnych?

PM: Zdecydowanie żurek świąteczny - ten niezwykły kwaskowaty smak chodzi za mną przez cały rok!