20-06-2016, 00:00
Gorąc, żar i płomienie ognia tańczące wokół zwęglonych kawałków drewna, to elementy, które bez trudu przywołują na myśl pamiętne spotkania przy grillu. Jednak nie tylko technika grillowania może kojarzyć się nam z ogniem – niecodziennych doznań szukać możemy również wśród serwowanych na grillu potraw. Kilka pomysłów na smaczne i nieco pikantniejsze dania przedstawia Piotr Murawski – szef kuchni Knorr.
Pikantne potrawy doskonale pasują do naszego grillowego menu. Pyszna i dobrze wypieczona karkówka, pachnące skrzydełka z kurczaka czy doskonale skomponowane szaszłyki w ostrzejszym wydaniu na pewno smakować będą wszystkim zaproszonym przez nas gościom.
Najlepszym sposobem na pikantniejsze doprawienie naszych dań może być dodatek różnorodnych ziół i przypraw. Innym świetnym sposobem na wzbogacenie serwowanych przez nas potraw o ostrzejsze smaki jest przygotowanie sosów i dipów, które doskonale uzupełnią ich smak.
Należy jednak pamiętać, by w kontekście ostrzejszych przypraw zachowywać jednak względny umiar. Dobroczynne działanie ostrzejszych potraw jest powszechnie znane, jednak dla niektórych osób, przede wszystkim tych miewających problemy żołądkowe - może być niekorzystne. Dlatego sięgając po ostrzejsze smaki powinniśmy starać się stopniowo i delikatnie zwiększać poziom ich ostrości.
Inspiracji na ostrzejsze grillowe potrawy szukać możemy w kuchniach całego świata, takich jak: indyjska, tajska czy meksykańska, które w dużej mierze opierają się na wyrazistych smakach. Przepisy poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:
Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą
Składniki:
Sposób przygotowania:
Grillowane steki z rostbefu z Tequilą
Składniki:
Sposób przygotowania:
Roladki wołowe z pikantną pastą z oliwek i papryczki chipotle
Składniki:
Sposób przygotowania:
Smacznego grillowania!
Podobne artykuły
Komentarze