jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Latem - spotkaj się ze znajomymi… przy grillu!

Gwarancją świetnej zabawy jest połączenie grupy przyjaciół i pysznego jedzenia. Szczególnie latem, gdy piękna pogoda nastraja do wspólnych spotkań w gronie najbliższych. Dlatego czym prędzej wyciągajmy z garażów, piwnic i balkonów nasze grille – czas na wakacyjną imprezę!

Gwarancją świetnej zabawy jest połączenie grupy przyjaciół i pysznego jedzenia. Szczególnie latem, gdy piękna pogoda nastraja do wspólnych spotkań w gronie najbliższych. Dlatego czym prędzej wyciągajmy z garażów, piwnic i balkonów nasze grille – czas na wakacyjną imprezę!

Soczyste i pachnące mięso, sałatka ze świeżych warzyw czy podpieczony kawałek chrupiącego ziemniaka – wszystko to przywodzi na myśl wspaniałe spotkania przy grillu. Szczególnie, gdy latem mamy wreszcie więcej wolnego czasu, który spędzić możemy - na przykład - w towarzystwie naszych znajomych. Grill to doskonała okazja do wypoczynku, jak również sposób na przygotowanie pysznego i oryginalnego posiłku. By spotkanie wypadło zgodnie z naszymi najlepszymi oczekiwaniami, musimy bardzo starannie opracować odpowiednio dobrane menu. Pamiętać powinniśmy przede wszystkim o preferencjach smakowych naszych gości, jak również o zachowaniu różnorodności. Da nam to gwarancję, że wszyscy znajdą na stole coś dla siebie.

Na grill zawsze warto jest wrzucić klasyczną karkówkę czy kiełbaskę, jednak szef kuchni Knorr – Piotr Murawski, poleca bardziej nietypowe dania, których przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu.

Burgery w amerykańskim stylu

Żadne burgery nie będą smakować tak dobrze, jak te przyrządzone na sposób amerykański z jajkiem sadzonym i pieczarkami! Przy takim daniu nasi goście na pewno będą się wyśmienicie bawić.

Amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajem

Amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajem Knorr

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego z udźca
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 4 łyżki Sosu Hellmann's STEAK
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 10 pieczarek pokrojonych w plastry
  • 1 biała cebula pokrojona w piórka
  • 2 garstki rukoli
  • 4 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść z błon przygotowane i umyte mięso. Potnij je na kawałeczki i zmiel w maszynce. Dopraw Przyprawą do grilla Knorr, dzięki której nabierze ono doskonałego smaku, wymieszaj dokładnie, a następnie uformuj z niego cztery burgery tej samej wielkości.
  2. Podsmaż na rozgrzanej oliwie cebulę i pieczarki. Dodaj według uznania pieprz i sól.
  3. Wyłóż na rozgrzanego grilla przygotowane burgery i przez około 10 minut smaż, co jakiś czas zmieniając stronę. W czasie grillowania smaruj je sosem. Na ruszt wrzuć też pokrojony w plastry boczek. Przekrój na pół bułki, podpiecz je, a następnie posmaruj majonezem.
  4. W międzyczasie rozgrzej na patelni olej i przygotuj 4 jajka sadzone.
  5. Ułóż na bułkach przygotowane kotlety, posmaruj je majonezem, a następnie przykryj rukolą, pieczarkami, boczkiem oraz sadzonymi jajkami. Na górze połóż pozostałą bułkę. Burgery zepnij przy pomocy wykałaczek. Serwuj z sałatką coleslaw i frytkami.
 

Soczysty kurczak

Na grillu bez najmniejszego wahania wykorzystać możemy mięso z kurczaka – piersi podpieczone na ruszcie będą soczyste i aromatyczne. Wystarczy przygotować je z brzoskwiniami i serem brie. Mmmniam!

Piersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniami

Piersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniami Knorr

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr 
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 brzoskwinie bez skóry (mogą być też morele lub śliwki)
  • 6 listków mięty
  • 6 świeżych listków bazylii
  • 4 szalotki
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 1 plaster sera brie 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego Knorr
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w półplasterki cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj łyżkę cukru, smaż aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodaj sok z pomarańczy. Gotuj aż sok zupełnie odparuje. Cebulę przełóż do miski i odstaw na chwilę, aby wystygła.
  2. W tym czasie brzoskwinie pokrój w kosteczkę, dodaj do cebuli. Całość dopraw do smaku cienko pokrojoną bazylią i miętą, następnie wymieszaj.
  3. Piersi z kurczaka pokrój w cienkie plastry pod skosem. Płaty mięsa ułóż pomiędzy dwiema foliami spożywczymi delikatnie posmarowanymi oliwą. Mięso rozbij po brzegach, posmaruj Przyprawą do grilla Knorr wymieszaną z ketchupem Hellmann's. Przyprawa nada odpowiedniego smaku potrawie, a ketchup karmelizując się na powierzchni mięsa sprawi, że w ten sposób przygotowany kurczak będzie soczysty i delikatnie pikantny.
  4. Na środek mięsa ułóż plaster sera brie, na ser połóż łyżkę farszu z cebuli i brzoskwini. Brzegi mięsa zawiń do środka tak, aby nachodziły na siebie. Mięso z zewnątrz posmaruj przygotowaną marynatą.
  5. Mięso grilluj na grillu z pokrywą. Ułóż je na namoczonej wcześniej deseczce z drzewa owocowego lub cedrowego, aby mięso dodatkowo się uwędziło. Gotowe roladki podawaj z przygotowaną sałatką z rukoli i pomidorków.
 

Klasyczne szaszłyki

Podczas towarzyskich spotkań przy grillu warto wykorzystać sprawdzone, ale przy tym wyjątkowo smaczne - szaszłyki. Z suszoną śliwką i wędzonym boczkiem z pewnością podbiją podniebienia naszych gości. Palce lizać!

Szaszłyki z karkówki z wędzonym boczkiem i suszoną śliwką

Szaszłyki z karkówki z wędzonym boczkiem i suszoną śliwką Knorr

Składniki:

  • 300 g karkówki
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr 
  • 4 łyżki sosu czosnkowego
  • boczek wędzony w plastrach - 12 sztuk
  • garstka suszonych śliwek
  • 4 łyżki Sosu Hellmann's CHILLI
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek świeżej, posiekanej kolendry
  • drewniane patyki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso w kostkę – mniej więcej o wymiarach 3 x 3 cm. Wymieszaj w misce sos chilli, olej, posiekaną kolendrę i Przyprawę do grilla Knorr, która nada mięsu delikatnego smaku i aromatu. Wymocz mięso w tak przygotowanej marynacie.
  2. Kawałki mięsa zawiń następnie w plastry boczku i nabijaj na zmianę ze śliwkami na przygotowane patyki.
  3. Szaszłyki wrzuć na ruszt i piecz na grillu przez około 15 minut, co jakiś czas je. Podawaj gotowe z ziemniakami pieczonymi, sałatą i sosem czosnkowym.
 

Aromatyczna rybka z grilla!

Dla miłośników ryb przygotować możemy smacznego i pachnącego – łososia. Z dodatkiem cukinii i… oscypka smakować on będzie wyśmienicie. Koniecznie trzeba tego spróbować!

Łosoś w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze

Łosoś w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze Knorr

Składniki:

  • 600 g fileta z łososia bez skóry
  • 3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 1 sztuka cukinii
  • kilka gałązek pomidorów koktajlowych
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Łososia pokrój w kwadraty 6x6 cm. Ser pokrój w grubsze plastry. Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na bok, aby cukinia zmiękła. Miękką cukinię opłucz w zimnej wodzie usuwając nadmiar soli. Każdy plaster cukinii wysusz odciskając go w papierowym ręczniku.
  2. Przygotuj glazurę - w tym celu w garnku skarmelizuj cukier, dodaj ocet następnie dodaj do niego ketchup Hellmann's i Przyprawę do grilla Knorr. Całość gotuj 1-2 minuty aż glazura zgęstnieje. Odstaw ją na bok, aby wystygła.
  3. W marynacie obtocz rybę i odstaw ją do zamarynowania na 5 minut.
  4. Na desce rozłóż na krzyż plasterki cukinii, na środku połóż kawałek łososia, na nim ułóż ser i całość zawiń w cukinię.
  5. Rybę grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając i smarując pozostałą marynatą. Obok ryby ułóż gałązki pomidorów koktajlowych delikatnie posmarowanych oliwą i oprószonych pozostałą Przyprawą do grilla Knorr.

Udanego grillowania!