jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Pięć dań na Dzień polskiej żywności

Żółty ser, majonez, gotowe krążki z ciasta pierogowego, żurawina zamknięta w słoiczku oraz boczniaki. Co łączy te produkty? Wszystkie są produkowane w naszym kraju, każdy z nich jest składnikiem dania, które warto przyrządzić z okazji nadchodzącego Dnia polskiej żywności.

Żółty ser, majonez, gotowe krążki z ciasta pierogowego, żurawina zamknięta w słoiczku oraz boczniaki. Co łączy te produkty? Wszystkie są produkowane w naszym kraju, każdy z nich jest składnikiem dania, które warto przyrządzić z okazji nadchodzącego Dnia polskiej żywności.

Nietypowe święto przypadające 25 sierpnia jest obchodzone już po raz czwarty. W Dniu polskiej żywności warto przypomnieć sobie o różnorodności rodzimej branży spożywczej, docenić jej bogactwo, odkrywać nowe smaki lub poeksperymentować z klasycznymi przepisami.

Wraz z twórcami programu promocyjnego „Doceń polskie”, pomysłodawcami „święta”, zachęcamy do cieszenia się polską kuchnią i oznaczania swoich inspiracji poprzez #dzienpolskiejzywnosci.

Polscy producenci żywności zapraszają zaś do wypróbowania pięciu przepisów na przekąskę, dania główne i wykwintne ciastka.

I. Serowa przekąska. Smażone gałki jaglane z serem

Smażone gałki jaglane z serem Doceń polskie

Przekąska nie tylko dla miłośników sera! Przepisem dzieli się Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK, producent serów marki Serenada. Ser żółty Salami tej marki został nagrodzony certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT.

Przepis na około 4 porcje:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag sera salami
  • sól
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Lekko solimy wodę i ją zagotowujemy, dodajemy kaszę i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut, mieszając. Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy masło oraz starty ser i wyrabiamy składniki na jednolitą masę, a następnie formujemy z niej pulpeciki. Kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy w oleju z obu stron na złoto. Podajemy z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.

 

II. Siła prostoty. Sałatka z pieczarkami

„MAJONEZY” Spółdzielnia Pracy Produkcyjno-Handlowa to mieszcząca się w Kętrzynie firma oferująca m.in. Majonez Stołowy Kętrzyński. Specjał, który dwukrotnie został doceniony przez Lożę Ekspertów (zdobył godło „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT), ma uniwersalne zastosowanie. Produkt sprawdzi się m.in. jako składnik sałatki z pieczarkami.

Składniki:

  • sałata
  • 1 pomidor
  • 2 pieczarki
  • sól, pieprz
  • liście oregano
  • 1 łyżeczka musztardy (np. kętrzyńskiej)
  • 2 łyżki majonezu (np. majonezu kętrzyńskiego)

Sposób przygotowania:

Sałatę dokładnie płuczemy, po czym ją suszymy, a duże liście rwiemy na mniejsze kawałki. Umytego pomidora kroimy na cząstki, a pieczarki czyścimy, płuczemy i także kroimy na plasterki. Liście sałaty łączymy z kawałkami pomidora i pieczarek, całość doprawiamy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z majonezem, po czym dodajemy do sałatki. Całość ozdabiamy listkami oregano.

 

III. Wariacja na temat klasyki. Boczniaki a'la schabowe

Boczniaki a'la schabowe Doceń polskie

Do przygotowania boczniaków a'la schabowych zapraszają przedstawiciele firmy Gospodarstwo Uprawy Grzybów i Grzybni MYTKOWSKI. Boczniaki tego producenta zdobyły certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT.

Składniki:

  • 50 dag boczniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • olej
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kapelusze boczniaków myjemy pod bieżącą wodą (można je przez chwilę namoczyć w mleku). Większe kapelusze, przy trzonie, zbijamy młoteczkiem do mięsa. Jajka rozbić i wymieszać z przyprawą uniwersalną. Grzyby obtaczamy w  jajku i w bułce, a następnie smażymy na gorącym tłuszczu przez ok. 10-12 minut, aż uzyskają rumiany kolor.

 

IV. Pierogi z mięsem, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu

Przedsiębiorstwo Przemysłu Spożywczego Olejnik zachęca do korzystania z krążków z ciasta pierogowego. Produkt z godłem „Doceń polskie” pozwala szybko przyrządzić ulubione danie.

Składniki:

  • 50 mrożonych gotowych krążków z ciasta pierogowego
  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, na złoty kolor. Mięso, cebulę, jajka i tartą bułkę mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie z masy formujemy niewielkie kuleczki i gotujemy je na małym ogniu we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20 minut.

Krążki rozkładamy na posypaną mąką stolnicę. Gdy się rozmrożą, nakładamy kuleczki mięsne i sklejamy brzegi. Krążki można sklejać zarówno w kształt tradycyjnych pierogów, jak i nadać im kształt tzw. uszek. Następnie umieszczamy je we wrzącej wodzie, a po zagotowaniu zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 2-4 minuty. Po ugotowaniu, pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową do naczynia i hartujemy zimną wodą. Pierogi można odsmażać na oleju, świetnie smakuję z powidłami z żurawiny.

 

V. Szybko i smacznie. Ciastka z żurawiną, bryndzą i tymiankiem

Ciastka z żurawiną, bryndzą i tymiankiem Doceń polskie

Ciasto francuskie, żurawina, bryndza i tymianek - to główne składniki przepisu ZPOW VITAPOL. Producent nagrodzonej tytułem TOP PRODUKT Żurawiny staropolskiej przypomina o walorach smakowych żurawiny.

Składniki:

  • słoiczek Żurawiny staropolskiej
  • 50 g bryndzy
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • tymianek
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i lekko wałkujemy, po czym kroimy je w prostokąty, a każdy z nich smarujemy odrobiną roztrzepanego jajka. Na tak przygotowanie ciasto nakładamy po łyżeczce żurawiny, rozkruszamy bryndzę, oprószamy pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku aż ciasteczka się zezłocą.