jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu

Tradycyjne elementy wielkanocnego stołu? Jajka, wędliny, żur - wymiennie z barszczem białym, biała kiełbasa, mazurki i piaskowe baby. Czy czegoś tu nie brakuje? Gdzie w tym wszystkim są warzywa? Mają być one nieodzowną częścią każdego posiłku – zatem i wielkanocnego śniadania oraz obiadu.

Tradycyjne elementy wielkanocnego stołu? Jajka, wędliny, żur - wymiennie z barszczem białym, biała kiełbasa, mazurki i piaskowe baby. Czy czegoś tu nie brakuje? Gdzie w tym wszystkim są warzywa? Mają być one nieodzowną częścią każdego posiłku – zatem i wielkanocnego śniadania oraz obiadu.

Oto 5 sposobów, jak wprowadzić do wielkanocnego menu warzywa, które przecież o tej porze roku już dumnie pysznią się na straganach.

1. Warzywne kombinacje, czyli wielkanocne sałatki

Planując świąteczne menu, koniecznie uwzględnijmy w nim sałatki – będą doskonałym uzupełnieniem stołu przygotowanego na rodzinne śniadanie. Co ważne, nie musimy bazować na warzywach z puszki czy z zalewy. Możemy bowiem przyrządzić kompozycje zawierające pierwsze świeże warzywa, takie jak pomidory, ogórki, rzodkiewkę, oraz całoroczne sałaty, kapusty, szpinak czy warzywa korzeniowe.

Oczywiście pierwszy pomysł to już świąteczny klasyk – sałatka jarzynowa. Ile autorów – tyle smaków! Prawdopodobnie w każdym domu ta sałatka smakuje nieco inaczej – dużo zależy od proporcji warzyw oraz sosu, który je połączy. Jedno jest pewne – jak zwykle będzie przebojem na świątecznym stole. Dla tych, którzy chcą ją w tym roku urozmaicić, pomocny będzie przepis na sałatkę jarzynową z dodatkiem karczochów i oliwek:

Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami

Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami Knorr

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 3 karczochy
  • 0,5 łyżeczki Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
  • 2 duże marchewki
  • 150 g zielonego groszku konserwowego
  • 125 g sera edamskiego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • łyżka natki pietruszki (posiekana) 
  • łyżka kaparów
  • 50 g czarnych oliwek
  • pieprz
  • pęczek bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę.
  2. Warzywa ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź. Jeżeli używasz świeżych karczochów to gotuj je w osolonej wodzie przez około 7 minut. Te ze słoika przekrój tylko na cztery części.
  3. Pokrój w kostkę ser. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj groszek, pokroją w paseczki bazylię. Całość polej oliwą i dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i Delikatem Knorr do smaku.
  4. Sałatkę podawaj posypaną pietruszką, kaparami i oliwkami z wierzchu.
 

Podczas świąt sprawdzi się także kompozycja na bazie kapusty pekińskiej – doskonale współgrająca na stole z półmiskami wędlin. Wśród składników znajdziemy między innymi czerwoną paprykę, cebulę, natkę pietruszki. Sałatkę warto udekorować połówkami jajek z chrzanowym kleksem – wersja świąteczna gotowa!

Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej

Sałatka

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • Sos sałatkowy Szefa Knorr
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 80 g sera żółtego
  • 60 g szynki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 0,5 natki pietruszki
  • 2 jajka na twardo
  • papryka czerwona
  • cebula
  • łyżka chrzanu
  • 20 g grzanek

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską poszatkuj. Ogórka konserwowego pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski.
  2. Paprykę, ser żółty i szynkę pokrój w paski. Jaja obierz i pokrój w kostkę. Dodaj wszystko do miski z kapustą.
  3. Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i ketchupem, dla nadania wyjątkowego smaku. Wymieszaj sałatkę z sosem. Podawaj posypaną grzankami.
 

A kiedy tradycji stanie się zadość… sięgnijmy po oryginalną sałatkę z kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią:

Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią

Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią Knorr

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
  • 2 piersi z kurczaka
  • Rosół z kury Knorr
  • cukinia
  • 10 pomidorków cherry
  • pół  czerwonej cebuli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie wystudź.
  2. Stwórz aromatyczny paprykowo - ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy.
  3. W miseczce rozetrzyj kostkę rosołową z 3 łyżkami oliwy a następnie zamarynuj w powstałej paście piersi z kurczaka.
  4. Zamarynowane piersi smaż na lekko rozgrzanej patelni po 4-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu, piersi pokrój w kostkę o boku 1x1 cm.
  5. Cukinię pokrój w plastry, skrop oliwą i usmaż na grillowej patelni. Cebulę pokrój w cienkie krążki a następnie porozdzielaj. Pomidorki pokrój na połówki.
  6. W misce połącz ugotowaną kaszę, kurczaka, cukinię oraz pomidorki. Dodaj przygotowany sos i wszystko razem wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki a na wierzchu ułóż krążki cebuli.
 

2. Jajka nadziane warzywami

Pomysłowo i smacznie – tak będzie, jeśli pokusimy się w tym roku o przygotowanie farszu do jajek z dodatkiem warzyw. Gości zachwyci nadzienie z szpinaku, którego smak podkreśli gałka muszkatołowa i słodka papryka. A na wierzch - kiełki!

Jaja faszerowane szpinakiem

Jaja faszerowane szpinakiem Knorr

Składniki:

  • 12 jajek
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 20 g masła
  • łyżka kiełków

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, przetnij wzdłuż, po czym wydrąż żółtka.
  2. Szpinak umyj, oczyść i podsmaż na maśle.
  3. Dodaj do szpinaku kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, dla nadania smaku i duś przez 3-4 minut, aż wszystko się połączy. Odlej nadmiar wody i odstaw resztę do ostygnięcia.
  4. Szpinak i żółtka posiekaj. Dodaj starty ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  5. Farsz nakładaj na wydrążone jajka i podawaj z kiełkami.
  6. Jako warzywne składniki jajecznego farszu sprawdzą się także rzeżucha, natka pietruszki i szczypior.
 

3. Wege pasztety

Choć przygotowany eksperymentalnie, może okazać się przebojem kolejnych rodzinnych uroczystości. Bowiem warzywny pasztet zaskakuje smakiem i przeważnie już po pierwszym kęsie przekonuje nieprzekonanych. Przykład? Pasztet z ciecierzycy z dodatkiem grochu i marchwi. O wyrazistość smaku zadbają między innymi ostra i wędzona papryka, ziarna kolendry, kmin rzymski, suszone pomidory i pieprz. Jego przygotowanie trzeba zaplanować wcześniej, bo ciecierzycę trzeba moczyć przez jeden dzień. Pasztet doskonale smakuje z pastą Tahini:

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini Knorr

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki kaszy mannej
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka pasta sezamowej Tahini
  • łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • łyżka ziarna kolendry
  • 100 g suszonych pomidorów
  • łyżka koncentratu pomidorowwego
  • 4 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
  • łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki majonezu
  • pęczek natki kolendry
  • limonka
  • ząbek czosnku
  • łyżka gęstego jogurtu
  • strąk ostrej papryki chilli
  • łyżka pasty sezamowej Tahini

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej zalej ciecierzyce zimną wodą. Na drugi dzień przepłucz ją i zalej świeżą wodą. Następnie dodaj marchew i gotuj do miękkości.
  2. Ugotowany groch i marchew przełóż do miksera. Później dodaj jajka i pastę Tahini. Całość zmiksuj na gładką pastę.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodaj posiekany czosnek i przyprawy (w tym delikat warzywny). Smaż je aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze kolejną chwilę, a następnie przełóż do miksera w którym, wcześniej miksowany był groch. Zmiksuj składniki dokładnie na gładka pastę i połącz z resztą ciecierzycy.
  4. Masę na pasztet dopraw delikatem do smaku i połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, bułką i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj. Masę umieść w foremce na pasztet wcześniej wyścielonej pergaminem. Foremkę zawiń w folię aluminiową i umieść na blasze piekarnika, na którą wlej wodę. Całość umieść w nagrzanym do 200 st. C piekarniku na około 60 minut. Pasztet podawaj z sosem.
  5. Rozetrzyj czosnek na miazgę, posiekaj kolendrę i strąk papryki chili. Wszystkie składniki połącz z majonezem i jogurtem dopraw do smaku sokiem z limonki.
 

Świetną bazą warzywnego pasztetu będzie także soczewica. Z pomocą przyjdą jej bataty. Odpowiednio doprawione warzywa staną się przyczyną niezłego zamieszania przy świątecznym stole – będzie kolejka rąk po następny kawałek!

Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym

Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym Knorr

Składniki:

  • 500 g czerwonej soczewicy
  • 300 g słodkiego ziemniaka (batat)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka ryżu
  • szklanka kleiku ryżowego
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • łyżka kminu rzymskiego mielonego 
  • łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
  • łyżka mielonego ziarna kolendry
  • mleko kokosowe
  • łyżka pasty chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 jajka
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • cytryna
  • pęczek natki kolendry
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i drobno pokrój w kostkę czosnek i cebulę. Warzywa podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Do garnka dodaj soczewicę i ryż. Całość zalej mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą w stosunku 1:1,5, dodaj łyżkę przyprawy uniwersalnej. Wszystko razem gotuj aż płyn zostanie wchłonięty a ryż i soczewica będzie miękka. Odstaw je na bok do przestygnięcia. Jeszcze ciepłą masę przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia.
  2. Bataty obierz i zetrzyj na tarce. Następnie odciśnij, zmiel i połącz ze wszystkim. Do ciepłej masy dodaj koncentrat pomidorowy, płatki ryżu, mąkę ziemniaczaną i jajka. Masę dopraw do smaku przyprawą uniwersalną, kminem, kolendrą i pastą chili. Dodaj również szczyptę soli (według uznania) i wymieszaj.
  3. Foremkę na pasztet wyłóż pergaminem i przełóż do niej przygotowaną masę. Całość zawiń w folię aluminiową, postaw na blaszce do pieczenia podlanej wodą i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 50 minut.
  4. W kielichu miksera rozetrzyj na pastę czosnek i kolendrę z kilkoma łyżkami jogurtu. Powstałą pastę połącz z majonezem i całość dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny. Schłodzony pasztet podawaj z sosem.

4. Ach te korki! Tym razem na stole

Lubimy je – dają nam dowolność w wyborze składników, są idealne „na raz”, atrakcyjne w podaniu i co ważne – pozwalają wprowadzić na stół warzywa. Nadziewać możemy ogórki, rzodkiewki, kawałki cukinii, kapary, oliwki – przy okazji świąt najlepiej w towarzystwie jajek, na przykład przepiórczych, udekorowanych tartym chrzanem.

5. Na obiad

Kto będzie głównym bohaterem świątecznego obiadu, przeważnie wiadomo – schab, pieczona szynka, złocisty kurczak lub wołowa rolada. Nie zapominajmy jednak, że pełnowartościowy obiad stworzą one dopiero w towarzystwie warzywnych dodatków. Mogą stać się one elementem dania już na etapie przygotowania – podczas pieczenia mięsa, połóżmy obok marchewkę, paprykę, fasolkę szparagową, ziemniaki, cebulę. W ten sposób będziemy mieć tak zwanego „gotowca”:

Kurczak pieczony z warzywami

Kurczak pieczony z warzywami Knorr

Składniki:

  • cały kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 2 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 nieduże ziemniaki
  • marchewka
  • 2 cebule czerwone
  • gałązka świeżego tymianku
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie kurczaka pieczonego z warzywami zacznij od umycia i dokładnego osuszenia go papierowym ręcznikiem. Nogi zwiąż dratwą, a skrzydełka wygnij i włóż pod kurczaka.
  2. W miseczce połącz przyprawę Knorr z oliwą (1 łyżką) i wymieszaj, dla nadania smaku. Powstałą pastą natrzyj dokładnie kurczaka, następnie ułóż go w głębokiej blasze do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu.
  3. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj pozostałą oliwę, posiekany czosnek oraz listki tymianku. Dopraw do smaku i wymieszaj.
  4. Kurczaka obsyp dookoła przygotowanymi warzywami, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 1,5 godziny.

A do tego oczywiście surówki! Z rzodkiewki, świeżego ogórka, kiszonej kapusty, warzyw korzeniowych, kapusty pekińskiej, czerwonej kapusty, buraków czy pora. Ten ostatni posłuży jako baza do surówki, która będzie się idealnie komponować z pieczonym kurczakiem:

Kurczak pieczony z warzywami i surówka z pora

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • łyżka Przyprawy do kurczaka Knorr
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 105 g pomidorów suszonych na słońcu
  • 3 małe cebule
  • 15 czarnych oliwek
  • czerwona papryka
  • 8 ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 1 duży lub 2 mniejsze pory - 150 gramów
  • 2 marchewki
  • jabłko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 – 200C. Warzywa dokładnie umyj. Ziemniaki pokrój w ćwiartki (obgotuj na półtwardo), pomidorki na połówki, paprykę w niezbyt drobne kawałki, cebulę w ćwiartki, a czosnek drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w paseczki, a oliwki na połówki.
  2. Kurczaka natrzyj przyprawą Knorr dla nadania smaku i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
  3. Obłóż ją pomidorkami, ziemniakami i papryką. Do formy dodaj cebulę, suszone pomidory, czosnek i oliwki. Całość dodatkowo posyp ziołami prowansalskimi.
  4. Polej oliwą z oliwek i dwoma łyżkami wody i przykryj folią aluminiową. Piecz około 20 minut, pięć minut przed końcem ściągnij folię by zarumienić kurczaka.
  5. Kurczaka podawaj z surówką z pora, marchewki jabłka. Pora przekrój na pół i następnie w cienkie półplasterki. Sparz wrzątkiem, odsącz i pozostaw do wystygnięcia. Marchewkę i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i następnie wymieszaj z porem. Dodaj jogurt i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Smacznych Świąt!