04-05-2017, 00:00
Data publikacji: 04-04-2017
Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella -- Część 1: Wykrywanie Salmonella spp
Zakres
Niniejszy dokument określa horyzontalną metodę wykrywania Salmonella. Ma on zastosowanie do:
— produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi i żywienia zwierząt;
— próbek środowiskowych pobranych w obszarze produkcji i obrotu żywności;
— próbek pobranych na etapie produkcji pierwotnej, takich jak kał zwierzęcy, kurz, wymazy.
Dzięki niniejszej horyzontalnej metodzie większość serotypów Salmonella może być wykryta. Do wykrywania pewnych określonych serotypów, mogą być potrzebne dodatkowe etapy hodowli. Procedurę dla Salmonella Typhi i Salmonella Paratyphi, opisano w Załączniku D.
Selektywno-namażająca zmodyfikowana półpłynna pożywka namnażająca agarowa Rappaport-Vassiliadis (MSRV) przeznaczona jest do wykrywania wykazujących ruch Salmonella, a w związku z tym nie jest odpowiednia do wykrywania niewykazujących ruchu szczepów Salmonella.
Data publikacji: 14-04-2017
Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie współczynnika załamania światła
Zakres
W niniejszym dokumencie określono metodę oznaczania współczynnika załamania światła w olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych.
Mleko i przetwory mleczne (lub tłuszcz pochodzący z mleka i produktów mlecznych) są wyłączone z zakresu niniejszego dokumentu.
Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.
Podobne artykuły
Komentarze