jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Roladki z indyka z bekonem i sałatką z dresingiem musztardowym na bazie oleju Rapso

Roladki z indyka z bekonem i sałatką z dresingiem musztardowym na bazie oleju Rapso to przepis na pyszne i sycące danie.  

Roladki z indyka z bekonem i sałatką z dresingiem musztardowym na bazie oleju Rapso to przepis na pyszne i sycące danie.

Roladki z indyka z bekonem i sałatką z dresingiem musztardowym na bazie oleju Rapso
Roladki z indyka z bekonem i sałatką z dresingiem musztardowym na bazie oleju Rapso.
Fot.VOG Polska Sp. z o.o.

Składniki na roladki:

  • 16 sznycli z indyka
  • 32 plastry boczku wędzonego
  • ok. 200 g moreli suszonych Kresto
  • 4–5 dużych ząbków czosnku
  • 4 ostre papryczki (opcjonalnie)
  • 250 ml wina białego wytrawnego
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • sól, pieprz

Składniki na sałatkę:

  • mix sałat
  • sałata lodowa, papryka, marchewka
  • składniki na dresing: orzechy piniowe Kresto, miód, musztarda, olej Rapso, sól, pieprz, czosnek

Wykonanie:

  1. Sznycle z indyka rozbijamy między dwoma arkuszami folii.
  2. Czosnek obieramy, ścieramy. Nacieramy nim roladki, które także solimy i pieprzymy.
  3. Morele kroimy w wąskie paseczki.
  4. Nakładamy porcję moreli na płat indyka i zawijamy. Owijamy 1 plastrem bekonu, a następnie kolejnym tak, aby zaczynały i nie kończyły się w tym samym miejscu (dzięki temu niepotrzebne będą nitki).
  5. Rozgrzewamy 5 łyżek oleju i na średnim ogniu podpiekamy ze wszystkich stron roladki.
  6. Dodajemy pozostałe morele oraz papryczki (jeśli chcemy, aby danie było pikantne). Całość zalewamy winem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 minut. Gdy płyn jest już mocno zredukowany, dodajemy masło, mieszamy i doprawiamy do smaku.
  7. Ugotowane kluski wyciągamy łyżką cedzakową, dodajemy oliwę, sól, pieprz, natkę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  8. Przygotowujemy dresing. 2 łyżki musztardy (np. rosyjską), 1 starty ząbek czosnku, 1 łyżka miodu, ok. 1/2 łyżeczki soli, pieprz, olej (ok. 5–7 łyżek). Całość dokładnie mieszamy na jednolitą emulsję.
  9. Warzywa i sos podajemy w osobnych miseczkach.
  10. Jako dodatek możemy przygotować np. gnocchi, ziemniaki lub kopytka.