jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Pavlova z brzoskwiniami i granatem

Pavlova z brzoskwiniami i granatem to deser zachwycający prostotą wykonania i wyjątkowym smakiem.

Pavlova z brzoskwiniami i granatem to deser zachwycający prostotą wykonania i wyjątkowym smakiem.

Pavlova z brzoskwiniami i granatem
Pavlova z brzoskwiniami i granatem
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.

Składniki:

  • 4 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • śmietana  36% (400 ml)
  • brzoskwinie w puszce Beach Flower
  • świeży owoc granatu

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 130°C. Wyłóż na blaszkę papier do pieczenia i odrysuj okrąg o średnicy 19–20 cm.
  2. Żółtka oddziel od białek. Białka wbij do misy miksera. Dodaj sól i ubijaj na sztywną masę.
  3. Wymieszaj cukier z cukrem waniliowym.
  4. Cały czas miksując dodawaj, co ok. 1 minutę cukier, łyżka po łyżce. Po ostatniej łyżce piana powinna być błyszcząca, a pod palcami nie powinno się wyczuwać cukru.
  5. Pianę wyłóż na środek narysowanego okręgu i uformuj odpowiadający ci kształt. Należy jednak pamiętać, aby na górze pozostawić miejsce na bitą śmietanę. Umieść blaszkę w piekarniku i trzymaj w temp. 130°C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temp. do 100°C i susz przez ok. 1 godzinę. Upieczoną pavlovą ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
  6. Owoce brzoskwini pokrój, owoc granatu obierz i wydobądź ziarenka.
  7. Śmietanę ubij na  sztywno i wyłóż na wierzch ciasta.
  8. Na sam koniec wyłóż owoce.

Smacznego!