jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - maj 2018

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej - maj 2018

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej

- maj 2018

 

PN-ISO 11868:2018-05 - wersja polska

Data publikacji: 15-05-2018

Mleko po obróbce cieplnej -- Oznaczanie zawartości laktulozy -- Metoda z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej

Zakres

W niniejszej Normie Międzynarodowej określono metodę oznaczania zawartości laktulozy w mleku ogrzewanym, odtłuszczonym, częściowo odtłuszczonym lub pełnym, z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej, w celu odróżnienia mleka sterylizowanego przez ultracieplną obróbkę (UHT) od mleka sterylizowanego w opakowaniach.

Metoda została zbadana dla zakresu zawartości laktulozy od 200 mg/l do 1 500 mg/l i jest odpowiednia do każdego mleka poddanego obróbce cieplnej.

Metodę opisaną w niniejszej Normie Międzynarodowej stosuje się w przypadkach spornych

 

PN-EN 12043:2015-01 - wersja polska

Data publikacji: 21-05-2018

Maszyny dla przemysłu spożywczego -- Komory leżakowania -- Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny

Zakres

1.1 W niniejszej Normie Europejskiej podano wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny w odniesieniu do projektowania i produkcji komór leżakowania z ruchomymi nośnikami kołysek, jak opisano w Rozdziale 3, stosowanych w przemyśle spożywczym, wytwórniach makaronów, piekarniach itp. przeznaczonych do leżakowania ciasta między różnymi fazami procesu.

W niniejszej Normie Europejskiej podano wszystkie zagrożenia znaczące, sytuacje zagrożeń i zdarzenia niebezpieczne odnoszące się do instalowania, regulacji, działania, czyszczenia, konserwacji, demontażu i złomowania komór leżakowania z ruchomymi nośnikami kołysek, gdy są one użytkowane zgodnie z przeznaczeniem oraz w warunkach użytkowania nieprawidłowego możliwych do przewidzenia przez producenta (patrz Rozdział 4).

Hałas nie jest uważany za zagrożenie znaczące w przypadku komór leżakowania. Nie oznacza to, że producent maszyny jest zwolniony ze zmniejszenia hałasu i sporządzenia deklaracji hałasu. W związku z tym w Załączniku A podano procedurę badania hałasu.

1.2 Niniejsza norma nie dotyczy następujących maszyn:
- niezależnych systemów automatycznego ładowania niezintegrowanych z maszyną;
- maszyn stosowanych w celach doświadczalnych i będących na etapie rozwoju, badanych przez producenta;
- opóźniaczy i komór po leżakowaniu.

1.3 Niniejsza Norma Europejska nie ma zastosowania do komór leżakowania z ruchomymi nośnikami kołysek wyprodukowanych przed datą jej opublikowania jako EN.

 


Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.