05-07-2018, 00:00
Data publikacji: 13-06-2018
Ser, skórka sera i ser topiony -- Oznaczanie zawartości natamycyny -- Część 1: Metoda absorpcyjnej spektometrii molekularnej dla skórki sera
Zakres
W niniejszym dokumencie określono metodę oznaczania ułamka masowego natamycyny większego niż 0,5 mg/kg w skórce sera oraz masę natamycyny większej niż 0,03 mg/dm2 związaną z powierzchnią.
UWAGA Jest możliwe, żeby metoda ta była odpowiednia do wykrywania migracji natamycyny do wnętrza sera.
Data publikacji: 13-06-2018
Ser, skórka sera i ser topiony -- Oznaczanie zawartości natamycyny -- Część 2: Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej dla sera, skórki sera i sera topionego
Zakres
W niniejszym dokumencie określono metodę oznaczania ułamka masowego natamycyny większego niż 0,5 mg/kg w serze, skórce sera i serze topionym oraz masę natamycyny większej niż 0,03 mg/dm2 związaną z powierzchnią.
Data publikacji: 21-06-2018
Żywność pochodzenia roślinnego -- Multimetoda do oznaczania pozostałości pestycydów z zastosowaniem analizy opartej na GC i LC po ekstrakcji/podziale acetonitrylem i oczyszczaniu metodą dyspersyjnej SPE -- Metoda modułowa QuEChERS
Zakres
W niniejszej Normie Europejskiej określono metodę oznaczania pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego, takiej jak owoce (łącznie z owocami suszonymi), warzywa (łącznie z warzywami suszonymi), ziarno zbóż oraz wiele ich przetworzonych produktów z zastosowaniem GC, GC-MS(/MS), i/lub LC-MS(/MS). Metodę sprawdzono w badaniach międzylaboratoryjnych dużej liczby towarów/kombinacji pestycydów. Dane dotyczące precyzji podsumowano w CEN/TR 17063. Wytyczne dotyczące kalibracji opisano w CEN/TS 17061.
Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.
Podobne artykuły
Komentarze