jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

6 sierpnia - Międzynarodowy Dzień Musztardy

Sarepska, francuska, stołowa, a może dijon? Znajduje się niemal w każdym polskim domu, a na świecie istnieje blisko 4 tysiące jej rodzajów i smaków. Musztarda, bo o niej mowa, jest jednym z najpopularniejszych dodatków na świecie. Dziś - 6 sierpnia obchodzi swoje międzynarodowe święto. I choć nie jest wybitnym dodatkiem, to mimo prostej receptury, do dziś powstaje mnóstwo wariacji na jej temat.

Sarepska, francuska, stołowa, a może dijon? Znajduje się niemal w każdym polskim domu, a na świecie istnieje blisko 4 tysiące jej rodzajów i smaków. Musztarda, bo o niej mowa, jest jednym z najpopularniejszych dodatków na świecie. Dziś - 6 sierpnia obchodzi swoje międzynarodowe święto. I choć nie jest wybitnym dodatkiem, to mimo prostej receptury, do dziś powstaje mnóstwo wariacji na jej temat.

Jej wysokość - musztarda

Nie da się ukryć, że za zimnym sosem składającym się głównie z gorczycy, bez którego nie wyobrażamy sobie typowego hamburgera, stoi wielka historia. Musztarda jest tak popularna, że w Ameryce jej miłośnicy otworzyli muzeum, a od 1991 roku w pierwszą niedzielę sierpnia obchodzi swoje międzynarodowe święto. Niegdyś była afrodyzjakiem i lekiem na reumatyzm, dziś nie wyobrażamy sobie bez niej spotkania z grillem w roli głównej. Jadamy ją latem z pieczonymi kiełbaskami, aromatyczną karkówką czy dodajemy do sosów vinaigrette. Miłośnikom łagodnych smaków poleca się musztardę delikatesową, stołową lub francuską, z kolei wszyscy wielbiciele ostrych i wyrazistych smaków powinni zdecydować się na musztardę sarepską lub rosyjską.

Warto skorzystać z pięknej pogody i zorganizować przyjęcie na świeżym powietrzu. Oto garść inspiracji na smakowite dania z grilla z dodatkiem królowej polskich stołów – musztardy!

Kiełbaski z sosem bazyliowo-musztardowym

Kiełbaski z sosem bazyliowo-musztardowym Konspol

Składniki:

  • 8 Kiełbasek śląskich marki Konspol
  • 4 łyżki musztardy
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie:

Rozgrzewamy ruszt do wysokiej temperatury, kiełbaski nacinamy i grillujemy przez około 15 minut, obracając je co jakiś czas na drugą stronę. Następnie szykujemy sos. W miseczce łączymy musztardę z miodem, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i mieszamy do momentu aż powstanie jednolita konsystencja. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i drobno posiekane liście bazylii.  Tak przygotowany sos podajemy w towarzystwie grillowanych kiełbasek.

 

Kiełbasa w koperkowo-musztardowej glazurze

Kiełbasa w koperkowo-musztardowej glazurze Konspol

Składniki:

• ½ kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
• pęczek świeżego kopru
• 3 łyżki musztardy francuskiej
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soku z limonki
• 1 łyżeczka miodu
• pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy musztardę francuską, sok z limonki, miód i oliwę z oliwek.  Następnie dodajemy do sosu przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany koperek. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Kiełbasę kroimy na mniejsze części, nacinamy, kładziemy do marynaty i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Po upływie wskazanego czasu, grillujemy kiełbasę przez około 10 minut z każdej strony. Jeśli chcemy, by miała jeszcze więcej smaku, posmaruj ją przygotowaną wcześniej marynatą na ostatnim etapie grillowania