jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Babski wieczór i smakowite przekąski w kilka minut

Zaprosiłaś koleżanki na wieczorny seans filmowy? A może wspólnie z przyjaciółkami macie ochotę na pogaduchy w domowym zaciszu? Bardzo ważnym elementem kobiecych spotkań jest menu. Tego wieczoru nie patrzmy na kalorie, bo raz na jakiś czas możemy sobie trochę pofolgować. Zasada jest prosta: ma być szybko, wygodnie i smacznie. Co zatem podać na babski wieczór? Podpowiadamy.

Zaprosiłaś koleżanki na wieczorny seans filmowy? A może wspólnie z przyjaciółkami macie ochotę na pogaduchy w domowym zaciszu? Bardzo ważnym elementem kobiecych spotkań jest menu. Tego wieczoru nie patrzmy na kalorie, bo raz na jakiś czas możemy sobie trochę pofolgować. Zasada jest prosta: ma być szybko, wygodnie i smacznie. Co zatem podać na babski wieczór? Podpowiadamy.

Coś na ząb

W trakcie spotkania z koleżankami, najlepiej sprawdzą się proste przekąski, które można przygotować szybko i w dużej ilości. Zrezygnujmy więc z wielogodzinnego marynowania i duszenia mięs, czy czasochłonnego przygotowywania słodkich ciast z kremem. Najlepiej postawić na przekąski typu finger food. W tej roli doskonale sprawdzą się np. avocado zapiekane z jajkiem lub smakowite mini tartaletki z brokułami. Nie zapomnijmy również o desce serów i dobrej jakości wędlin np. marki Konspol, które możemy zaserwować z czerwonym lub białym winem. Jako przekąski doskonale sprawdzą się również panierowane brokuły czy kalafior. Ich przygotowanie zajmie nam tylko kilka minut – wystarczy tylko podsmażyć je na patelni lub podgrzać w mikrofali. Możemy podać je z wytrawnymi lub słodkimi dipami.

Przedstawiamy garść kulinarnych inspiracji na szybkie przekąski, dzięki którym odniesiemy kulinarny sukces podczas każdego babskiego spotkania.

Avocado zapiekane z jajkiem

Babski wieczór i smakowite przekąski w kilka minut

Składniki:

  • 2 dojrzałe avocado
  • 4 jajka
  • 20 dag szynki z wędzarni marki Konspol
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • Sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie. Szynkę z wędzarni marki Konspol kroimy w drobną kostkę i obsmażamy. Następnie układamy go na upieczonym avocado. Całość posypujemy pietruszką.

Kolorowe mini tartaletki

Babski wieczór i smakowite przekąski w kilka minut

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Dodatki:

  • 1 brokuł
  • 150 g szynki z indyka marki Konspol
  • połowa czerwonej papryki
  • 100 g żółtego sera
  • 3 jajka
  • kilka oliwek
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności robimy kruche ciasto. Zimne masło siekamy razem z mąka. Dodajemy sól, żółtko i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Foremki na tartaletki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wylepiamy nim foremki, następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut do lekkiego zbrązowienia. Następnie myjemy brokuł i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty (do miękkości). Szynkę, oliwki i paprykę kroimy w drobną kostkę. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, zioła prowansalskie i mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do jajek. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone tartaletki wyjmujemy z piekarnika. Układamy na nich różyczki brokuła, szynkę, oliwki i paprykę. Całość zalewamy przygotowaną masą jajeczno-śmietanową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 minut.