jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Zamień kanapkę na muffinkę, czyli bentō po polsku

Przynoszenie drugiego śniadania do szkoły lub do pracy już dawno przestało być passé. Wszystko za sprawą japońskiej sztuki bentō, która udowadnia, że jedzenie przyniesione z domu jest nie tylko zdrowe i smaczne, ale może być też apetyczne dla oczu. 

d

Przynoszenie drugiego śniadania do szkoły lub do pracy już dawno przestało być passé. Wszystko za sprawą japońskiej sztuki bentō, która udowadnia, że jedzenie przyniesione z domu jest nie tylko zdrowe i smaczne, ale może być też apetyczne dla oczu. Bentōmania, Japonia bliżej bentō oraz Bentō po polsku – to tylko niektóre polskie blogi, które pokazują jak można przygotować pyszny i zbilansowany posiłek dla siebie i całej rodziny. Czyżby nadchodził koniec kanapkowego monopolu?

Chociaż pierwsze wzmianki o bentō pochodzą z V wieku n.e., swoją największą popularność osiąga właśnie teraz, zyskując miłośników poza granicami Japonii. Nic dziwnego, szeroki dostęp do produktów i inspiracji sprawia, że przygotowanie zdrowych i smacznych dań nigdy nie było tak proste.

Przy przygotowywaniu lunchboxu, stosując zasadę bentō, warto kierować się kilkoma wytycznymi. Posiłek powinien być zbilansowany, zachowując proporcje między węglowodanami, białkiem a owocami i warzywami. Dodatkowo, niezwykle ważną cechą dań jest ich wygląd – potrawy są piękne i kolorowe. Bardzo często produkty są wycinane i formowane w różne finezyjne kształty, często postaci z ulubionych bajek, co sprawia, że bentō jest uwielbiane przez dzieci. Dobrą praktyką jest również angażowanie najmłodszych we wspólne przygotowywanie drugiego śniadania. W ten sposób dajemy najmłodszym dobry przykład, pokazując, że nawet rodzice i starsze rodzeństwo nie rezygnują z posiłku w pracy i w szkole. Ponadto dajemy też dziecku możliwość wyboru ulubionych produktów, które ze smakiem zje później na szkolnym korytarzu.

Ładnie, smacznie i zaskakująco

Czasami jednak kolorowa formuła dania to nie wszystko. Nawet najbardziej apetycznie wyglądająca kanapka może znudzić się, jeżeli jemy ją codziennie. Właśnie dlatego trzeba dbać o różnorodność potraw, zwłaszcza tych, które serwujemy dzieciom. Chociaż w klasycznym bentō króluje ryż, ciekawą alternatywą może być muffinka i to niekoniecznie na słodko.

Marka Delecta niedawno wypuściła na rynek muffiny o przewrotnej nazwie „na kwadratowo”, które serwowane są w nietypowej, kwadratowej foremce. Jest to idealna propozycja dla miłośników niebanalnych przekąsek zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej odsłonie. Dwie wersje smakowe: wanilia i jogurt oraz cheddar z przyprawami, sprawdzą się jako niecodzienne drugie śniadanie do pracy, ale i do szkoły. Taką śniadaniówkę z muffinką można uzupełnić o marchewkę lub paprykę pociętą z słupki i np. hummus lub domowej roboty chipsy jabłkowe oraz buraczane. Ciekawym uzupełnieniem lunchboxa dla dorosłych i młodzieży może być rozgrzewający deser w postaci „owocowego kubka”. Kisiele tego typu bazujące na połączeniu marchewki z bananem, jabłkiem lub pomarańczą są w 100% naturalne i bogate w cenną w okresie jesiennym, witaminę C.

Przy przygotowywaniu drugiego śniadania w stylu bentō warto bazować na produktach sezonowych, które aktualnie są dostępne na rynku. W chwili obecnej łatwo zaopatrzyć się m.in. w śliwki, jabłka, borówkę, brokuły, cukinię i dynię. Drugie śniadanie, którego tematem przewodnim będzie tęcza albo Kopciuszek? Dlaczego nie!