06-05-2019, 00:00
Data publikacji: 01-04-2019
Mleko w proszku -- Oznaczanie białek soi i grochu z zastosowaniem elektroforezy kapilarnej w obecności dodecylosiarczanu sodu (SDS-CE) -- Metoda przesiewowa
Zakres
W niniejszej Normie Międzynarodowej opisano metodę oznaczania izolatów białka soi i grochu w nisko ogrzewanym mleku w proszku, z zastosowaniem elektroforezy kapilarnej w obecności dodecylosiarczanu sodu (SDS-CE).
Metoda nie jest odpowiednia do wykrywania obecności zhydrolizowanych białek roślinnych w mleku w proszku
Data publikacji: 01-04-2019
Masło -- Oznaczanie zawartosci soli
Zakres
W niniejszej Normie Międzynarodowej określono metodę oznaczania zawartości soli w maśle. Metoda ma zastosowanie do wszystkich rodzajów masła zawierającego więcej niż 0,1 % (ułamek masowy) soli.
Data publikacji: 17-04-2019
Mleko -- Oznaczanie zawartości azotu kazeinowego -- Część 1: Metoda pośrednia (Metoda odniesienia)
Zakres
W niniejszej części ISO 17997│IDF 29 określono metodę odniesienia pośredniego oznaczania zawartości azotu kazeinowego w mleku krowim.
Metoda może być modyfikowana dla mleka pochodzącego od innych gatunków lub dla płynnych przetworów mlecznych.
UWAGA Zawartość azotu kazeinowego będzie się zmniejszać w trakcie przechowywania mleka w wyniku rozkładu kazeiny nawet w temperaturze 4 °C. Zawartość azotu kazeinowego mleka poddanego obróbce cieplnej będzie sztucznie zawyżona z powodu denaturacji białka serwatkowego.
Data publikacji: 17-04-2019
Mleko -- Oznaczanie zawartości azotu kazeinowego -- Część 2: Metoda bezpośrednia
Zakres
W niniejszej części ISO 17997│IDF 29 określono metodę rutynową bezpośredniego oznaczania zawartości azotu kazeinowego w mleku krowim.
Metoda może być modyfikowana dla mleka pochodzącego od innych gatunków lub dla płynnych przetworów mlecznych.
UWAGA Zawartość azotu kazeinowego będzie się zmniejszać w trakcie przechowywania mleka w wyniku rozkładu kazeiny nawet w temperaturze 4 °C. Zawartość azotu kazeinowego mleka poddanego obróbce cieplnej będzie sztucznie zawyżona z powodu denaturacji białka serwatkowego.
Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.
Podobne artykuły
Komentarze