jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Obwarzanki, wspomnienie Krakowa

Tak jak Kraków jest stary tak obwarzanek jest jednym z najstarszych fast foodów. Fast food w dobrym wydaniu.

Tak jak Kraków jest stary tak obwarzanek jest jednym z najstarszych fast foodów. Fast food w dobrym wydaniu. Oparty na starej recepturze, przygotowywany z naturalnych składników, bez dodatku polepszaczy i konserwantów. Chyba każdy turysta odwiedzający Kraków kupuje i próbuje. Oczywiście mówię o krakowskich obwarzankach.

Obwarzanki, wspomnienie Krakowa

Lekko słony, lekko słodki, posypany makiem, sezamem bądź solą. Nazwa wzięła się ze sposobu przygotowywania. Ciasto po ukształtowaniu i wyrośnięciu obwarza się (czyli obgotowuje) w wodzie z cukrem. Naprawdę smaczna przekąska podczas zwiedzania krakowskiej starówki. Dziś nie musicie jechać do Krakowa. Według mojego przepisu przygotujecie obwarzanki takie jak oryginał. Do pracy!!!!!

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 4 łyżki cukru (2 do ciasta, 2 do gotowania)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  •  1 szklanka mleka
  • 3 łyżki miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Drożdże rozrabiamy z cukrem i mlekiem. Wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka, miękkie masło, sól. Wyrabiamy ciasto. Ja zrobiłam to mikserem. Kiedy ciasto jest jednolite i zwięzłe, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 8 kawałków. Każdy kawałek dzielimy na 2 równe porcje i toczymy równe wałeczki. Z jednej strony wałeczki sklejamy i przytrzymujemy je jedną ręką a drugą turlamy tak aby wałeczki splotły się w warkocz. Łączymy końce tworząc obwarzanek. Pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia a w tym czasie podgrzewamy wodę do parzenia. Do wody dodajemy 2 łyżki cukru.

Wkładamy do wrzątku obwarzanki i parzymy krótko (max 30 sekund z każdej strony). Delikatnie wyjmujemy i odkładamy do odsączenia. Smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy makiem.

Piec w temperaturze ok. 180 st. C. bez termoobiegu, ok 30 minut do zezłocenia.

Smacznego.

Artykuł został dodany przez firmę

Młynomag Sp.j.

Nasz młyn położony jest w sercu Warmii i Mazur, pośród żyznych pól słynących z upraw zbóż konsumpcyjnych. To korzystne położenie pozwala nam produkować mąkę z surowców najwyższej jakości. Mąka z "Młynomagu" jest w 100% naturalna.

Zapoznaj się z ofertą firmy


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.