jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

W dobrej formie w nowym roku – jak jeść pysznie i zdrowo?

Czas postanowień noworocznych w pełni! To właśnie teraz czujemy się silnie zmotywowani do wprowadzania pozytywnych zmian w swoim stylu życia. Zmiana nawyków żywieniowych to jedno z najpopularniejszych wyzwań, które podejmujemy. Na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania posiłków? I jak ograniczyć wykorzystanie produktów, które negatywnie wpływają na nasze samopoczucie i sylwetkę? Oto kilka praktycznych wskazówek.

W dobrej formie w nowym roku – jak jeść pysznie i zdrowo?

Czas postanowień noworocznych w pełni! To właśnie teraz czujemy się silnie zmotywowani do wprowadzania pozytywnych zmian w swoim stylu życia. Zmiana nawyków żywieniowych to jedno z najpopularniejszych wyzwań, które podejmujemy. Na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania posiłków? I jak ograniczyć wykorzystanie produktów, które negatywnie wpływają na nasze samopoczucie i sylwetkę? Oto kilka praktycznych wskazówek.

Początek nowego roku zawsze determinuje nas do dokonywania ważnych zmian. Bezsprzecznie jednym z najpopularniejszych postanowień jest to, które dotyczy prowadzenia zdrowego stylu życia. Ochoczo wykupujemy karty członkowskie do klubów fitness i staramy się za wszelką cenę nie stracić zapału do codziennej aktywności fizycznej. Jednak regularne treningi i wizyty w siłowni nie przyniosą zamierzonych efektów, jeżeli nie zaczniemy przywiązywać większej wagi do naszych kulinarnych przyzwyczajeń – to nie takie trudne, jak może się wydawać.

Detoks dla organizmu

Wprowadzanie w życie nowych nawyków żywieniowych bardzo dobrze jest rozpocząć od wcześniejszego oczyszczenia organizmu. W tym celu warto postawić na soki oraz koktajle przygotowane ze świeżych warzyw i owoców. Znajdziemy w nich wszystkie niezbędne składniki odżywcze i uchronimy się przed toksycznymi konserwantami. Nie zapomnijmy o tym, by w czasie detoksu pić co najmniej 8-10 szklanek wody, które zapewnią odpowiednie nawodnienie organizmu i zmniejszą uczucie głodu. Wyeliminujmy za to zupełnie z naszej diety alkohol oraz słodkie napoje gazowane. 

Naturalna słodycz

Cukier to chyba najbardziej przebiegły „przeciwnik” w walce o zdrowie i wymarzoną sylwetkę. Sprzyja przyrostowi masy ciała i powoduje uczucie senności. To sprawia, że brakuje nam energii do regularnych treningów. Na szczęście cukier dość łatwo można zastąpić, np. syropem z agawy, miodem, stewią, ksylitolem oraz erytrytolem. Sos jabłkowy, zmiksowany banan lub gruszka również okażą się dobrymi substytutami. Dzięki nim przygotowywane przekąski, np. muffinki czy ciastka, zyskają naturalną, „zdrową” słodycz i wilgotność. Wiele sprzyjających diecie słodyczy (m.in. babeczki, ciastka, serniki) można bardzo szybko przygotować, inspirując się Cookidoo®  – platformą z przepisami na urządzenie Thermomix®.   

Mniej węglowodanów 

Dlaczego warto ograniczyć węglowodany proste? Przede wszystkim dlatego, że powodują nagły wzrost poziomu cukru we krwi. Jednak wiąże się to również z jego szybkim spadkiem, co skutkuje ospałością oraz uczuciem zmęczenia. Dieta opierająca się na produktach, które zawierają niewiele węglowodanów prostych, a są z kolei bogate w białko i tzw. zdrowe tłuszcze, może okazać się naszym sprzymierzeńcem w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Produkty o niskim indeksie glikemicznym poprawią nasz metabolizm i zmniejszą uczucie głodu. Co więcej, pozwolą ustabilizować poziom cukru we krwi, przez co pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie, niwelując zmęczenie i odczuwalny brak energii. Oznacza to, że nie zabraknie nam sił na aktywność fizyczną,  dzięki której spalimy więcej tkanki tłuszczowej. 

Jeszcze więcej warzyw

Zdrowy styl życia nie może istnieć bez diety bogatej w warzywa – źródła witamin oraz substancji mineralnych. Zdecydowana większość z nich charakteryzuje się niską kalorycznością i wysoką zawartością błonnika, który zapewnia prawidłową pracę przewodu pokarmowego oraz zmniejsza uczucie głodu i poziom cholesterolu we krwi. Najbardziej polecanymi przez dietetyków są zielone warzywa: szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka, kapusta i ogórki – to właśnie one są składnikami wielu zdrowych przepisów z platformy Cookidoo®. Dzięki nim przygotujemy pyszne posiłki, które pozwolą nam pozostać w formie przez cały rok.