jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Wegańskie spring rollsy

Mamy karnawał – nastał więc czas zabaw i spotkań w gronie znajomych czy rodziny. Karnawałowe biesiadowanie wymaga jednak odpowiedniej oprawy, a w tej roli idealnie sprawdzi się menu złożone z szybkich w przygotowaniu przekąsek „na raz”.

Mamy karnawał – nastał więc czas zabaw i spotkań w gronie znajomych czy rodziny. Karnawałowe biesiadowanie wymaga jednak odpowiedniej oprawy, a w tej roli idealnie sprawdzi się menu złożone z szybkich w przygotowaniu przekąsek „na raz”.

Alternatywą dla oklepanych koreczków czy sakiewek z ciasta francuskiego niech będą Wegańskie spring rollsy.  Nikt nie oprze się chrupiącym warzywom z pieczonym tofu, zawiniętym w papier ryżowy. Z dodatkiem dipu orzechowego takie kolorowe cuda nie tylko pięknie się prezentują, ale i obłędnie smakują! 

Wegańskie spring rollsy fot. Orchidea Creative GroupWegańskie spring rollsy
fot. Orchidea Creative Group

Wegańskie spring rollsy

Składniki:

  • 1 woreczek mieszanki Toscana mix marki Eisberg
  • papier ryżowy 
  • pół główki czerwonej kapusty
  • ogórek 
  • 2 marchewki
  • papryka czerwona
  • listki mięty
  • 200 g tofu 
  • 2 łyżki sezamu 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki 

Dip: 

  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • woda

Przygotowanie:

Sos sojowy, czosnek, starty imbir oraz paprykę słodką i ostrą wymieszać na marynatę. Obtoczyć  w niej pokrojone na słupki tofu i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220°C przez 15 min.  Warzywa pokroić na wąskie paseczki, nie dłuższe niż połowa placka ryżowego. Papier ryżowy  moczyć pojedynczo w zimnej wodzie przez 2 sekundy, aby stał się plastyczny. Mokry krążek  położyć na drewnianej desce. Na środku papieru umieścić porcję warzyw oraz tofu i zawijać  zaginając brzegi do środka. Powstały rolls można przeciąć na pół eksponując kolorowy środek. Serwować z dipem z masła orzechowego, sosu sojowego i wody (wodę dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej gęstości).