jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Odżachuri, czyli wieprzowina w gruzińskiej odsłonie

Kuchnia gruzińska jest niewątpliwie jedną z tych najbardziej aromatycznych i smakowitych. Uwielbiamy nie tylko chaczapuri czy chinkali, ale również soczyste mięso w różnych odsłonach. Propozycją łatwego w przygotowaniu dania, które stanowi kwintesencję gruzińskiego smaku, jest odżachuri.

Kuchnia gruzińska jest niewątpliwie jedną z tych najbardziej aromatycznych i smakowitych. Uwielbiamy nie tylko chaczapuri czy chinkali, ale również soczyste mięso w różnych odsłonach. Propozycją łatwego w przygotowaniu dania, które stanowi kwintesencję gruzińskiego smaku, jest odżachuri.

Odżachuri, czyli wieprzowina w gruzińskiej odsłonie

Podstawowymi składnikami odżachuri są: pieczone mięso, ziemniaki oraz cebula, jednak nie musisz się do nich ograniczać i możesz skorzystać z naszych propozycji na urozmaicenie tego dania. Odżachuri  z pewnością może grać pierwsze skrzypce na rodzinnym obiedzie. Zatem jak je przygotować?

Składniki: 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 kg wieprzowiny (średnio tłustej)
  • 500g cebuli
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 granatu 
  • Sól i pieprz
  • Świeże listki kolendry

Sposób przygotowania:

Do przygotowania tego dania niezbędna będzie patelnia żeliwna lub z grubym dnem. Rozgrzej ją dużym ogniu, następnie połóż na nią mięso. Zacznij od kawałków, które posiadają najwięcej tłuszczu. Mięso zarumień (powinno smażyć się około 6 minut). Następnie przełóż je do miski. 

Na tłuszczu, który pozostał na patelni, usmaż pokrojoną wcześniej w krążki cebulę. Dodaj ją do mięsa i na tę samą patelnię wyłóż obrane, pokrojone na grube kawałki ziemniaki oraz posiekaną w paski paprykę i podsmaż przez kilka minut, do momentu aż ziemniaki zmiękną. Następnie mięso i cebulę wyłóż z powrotem na patelnię, na której znajdują się warzywa i wszystko dokładnie wymieszaj ze sobą. Posyp solą i pieprzem do smaku. Smaż jeszcze przez chwilę na średnim ogniu, mieszając danie co jakiś czas.

Przed podaniem udekoruj odżachuri za pomocą pestek granatu i świeżą kolendrą. Podawaj w towarzystwie czerwonego półwytrawnego wina Marani Gemieri.