jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Pyszny pomysł na obiad, kolację i spotkanie ze znajomymi, czyli pizza w różnych odsłonach

Niewiele jest takich potraw, które lubi chyba każdy. Pizza należy właśnie do tych dań. Nowojorczycy traktują ją nawet jako jeden z najważniejszych elementów swojej kultury, tuż obok tolerancji, sportu i przedstawień na Broadwayu. Uważają wręcz, że pizza w Nowym Jorku smakuje najlepiej na świecie. Pizza należy do najczęściej zamawianych potraw na wynos i najchętniej spożywanych wspólnie ze znajomymi.

Niewiele jest takich potraw, które lubi chyba każdy. Pizza należy właśnie do tych dań. Nowojorczycy traktują ją nawet jako jeden z najważniejszych elementów swojej kultury, tuż obok tolerancji, sportu i przedstawień na Broadwayu. Uważają wręcz, że pizza w Nowym Jorku smakuje najlepiej na świecie. Pizza należy do najczęściej zamawianych potraw na wynos i najchętniej spożywanych wspólnie ze znajomymi.

Pizza nie zawsze taka sama

Nowojorczycy uważają, że ich pizza smakuje najlepiej, a to wszystko dzięki nowojorskiej wodzie i zawartym w nich minerałom. To ona stanowi sekret ciasta i nawet niektóre pizzerie spoza metropolii przywożą wodę z Nowego Jorku, żeby wypiekać idealne drożdżowe placki. Rodzajów pizzy na świecie jest tak wiele, że trudno je wszystkie wymienić. Najpopularniejsza to oczywiście margherita nazwana tak na cześć włoskiej królowej. Do dziś cienki placek z mąki, drożdży i wody pokryty sosem pomidorowym, serem mozzarella i listkami bazylii uchodzi za największy rarytas.

We Włoszek jada się pizzę na cienkim spodzie i to taka cieszy się wśród Włochów największym powodzeniem. W Ameryce, a dokładniej w Chicago nikt nie wyobraża sobie innej pizzy niż tej w stylu chicagowskim (deep dish) bardziej przypominającej ciasto. Piecze się ją w piekarniku na głębokiej patelni, a składniki układa w odwrotnej kolejności niż na większości placków. Ser trafia na spód, a na wierzchu znajduje się sos pomidorowy przykrywający resztę składników.

Przepis na pizzę – pyszny pomysł na obiad   

Domowa pizza to jeden z rarytasów, którym nie pogardzi nawet najbardziej wybredny członek rodziny. Żeby przygotować idealny placek, potrzeba jednak czasu. Dlatego też, kiedy zabraknie nam składników na przygotowanie obiadu i szybko musimy podać posiłek, pizza zamówiona przez internet uratuje nasz dzień. Zamówienie online złożymy w Domino's Pizza (i od razu je też opłacimy) na nasz ulubiony placek z dodatkami i w kilkanaście minut dostaniemy obiad wprost pod nasze drzwi.

A co z przepisem na pizzę? Żeby placek udał się idealnie, przygotowujemy go przynajmniej 12 godzin przed położeniem na nim składników i upieczeniem. Wyrobione ciasto wkładamy na lodówki i przechowujemy je w warunkach chłodniczych przez całą noc (a najlepiej przez cała dobę!). Dopiero po takim czasie ciasto jest gotowe do wyrabiania. Oryginalnie drożdżowy placek rozpracowuje się rękami, nie używając do tego wałka. Ciasto rozciąga się na określoną wielkość i układa na rozgrzanym kamieniu. Pieczenie w domowych warunkach odbywa się jednak inaczej. Rzadko kiedy dysponujemy profesjonalnym piecem z bardzo wysoką temperaturą.

Jednak na domowe potrzeby wystarczy nam dobry piekarnik z funkcją grzania góra-dół. Jeśli mamy specjalny kamień do pizzy, rozgrzewamy go i na nim układamy gotowy placek. Najlepiej gdybyśmy przygotowali pizzę na innej powierzchni i przełożyli ją już bezpośrednio do ciepłego piekarnika.

Przepis na pizzę może być bardzo prosty, bo nie zawsze potrzebujemy do niej mącznego placka na drożdżach. Dla odmiany możemy np. zrobić pizzę ze spodem z kalafiora, układając na niej swoje ulubione składniki. Taka pizza to świetna alternatywa dla osób na diecie bezglutenowej.

Pizza w nowej odsłonie – alternatywa dla klasyki

Najbardziej lubimy pizzę z dodatkiem sosu pomidorowego, mozzarelli i bazylii, a także tę z serem i szynką. Ale są przecież placki o wiele ciekawsze w smaku, których też warto spróbować. Może to być  dostawa pizzy z sieciówki takiej jak Domino's Pizza (opcja dostępna jest gratis przy zamówieniu o określonej wartości) lub ta przygotowana samodzielnie w domu. Na jakie nowości warto się skusić? Spróbujmy pizzy z dodatkiem ziemniaków pokrytej białym sosem. Na środku drożdżowego spodu rozsmarowujemy ser mascarpone wymieszany z posiekaną szalotką, serem żółtym, szczypiorkiem i pieprzem. Podpieczone w piekarniku plasterki ziemniaków wykładamy na sos i posypujemy je drobno pokrojonym boczkiem. Całość zapiekamy w piekarniku, aż do zrumienienia wierzchu.

Jeśli szukamy czegoś lżejszego i chcemy przygotować przekąskę na spotkanie ze znajomymi, spróbujmy focacci z solą morską i rozmarynem. To ciasto drożdżowe przygotowane w bardzo podobny sposób jak pizza pozbawione jest sera, sosu i innych składników. Na obiad raczej się nie nadaje, ale jako dodatek do sosów i jako przekąska, jak najbardziej.

Pizza online – na ratunek, kiedy nie ma nic w lodówce

Kiedy wyjście do sklepu po zakupy staje się utrudnione, a w lodówce brakuje składników na wartościowy obiad, czas na pizzę. Zamów wegetariańską wersję przystawki carpaccio z dodatkiem buraka, kremowego serka i pestek słonecznika lub prowansalską z młodym szpinakiem, suszonymi pomidorami, świeżą cebulą i papryką. Danie wystarczy uzupełnić sałatką ze świeżych warzyw, a posiłek będzie pożywny i zbilansowany. W menu pizzerii znajdziemy placki wegetariańskie i takie z dużą ilością warzyw. A jeśli mamy ochotę na prawdziwą pizzową ucztę, ze smakiem zjemy mocno mięsne włoskie przysmaki z dodatkową porcją sera.

Artykuł sponsorowany