25-08-2020, 13:00
Suszone figi mają wyjątkowe właściwości odżywcze. Znajduje się w nich ogromna ilość wapnia, bardzo cennego dla kości. Działają antyoksydacyjnie. Posiadają również witaminę A, która ma dobroczynny wpływ na skórę i wzrok. Mają też najwięcej błonnika pokarmowego ze wszystkich suszonych owoców. Koniecznie sprawdź, jak włączyć je do swojej diety.
Z suszonych fig można wykonać doskonałą w smaku konfiturę. Sprawdzi się ona jako smarowidło na grzanki, dodatek do owsianki czy puddingu. Świetnie komponuje się również z serem camembert.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Figi pokroić. Zalać z sokiem cytryny. Dodać melasę karobową i cynamon. Odstawić na dwie godziny. Następnie przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do słoika i pasteryzować około 15 minut.
Suszone owoce figowca świetnie spisują się również jako składnik lekkich sałatek, które można zjeść np. na śniadanie czy kolacje. Dodają słodkiego smaku, jednocześnie wzbogając dietę o drogocenne właściwości.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Figi pokroić na plastry, ser w kostkę. Umyć szpinak. W misce zmieszać wszystkie składniki. Dodać nasiona słonecznika i pestki dyni.
Suszone figi można także spożywać jako samodzielną przekąskę, która z całą pewnością będzie bardzo pożywna. Doskonale sprawdzi się na drugie śniadanie w pracy czy też podczas domowego pikniku.
Podobne artykuły
Komentarze