jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Kwaśna czy kremówka - czym różnią się śmietany i którą z nich wybrać?

Śmietanka i śmietana są jednymi z najpopularniejszych produktów mlecznych w Polsce.

Śmietanka i śmietana są jednymi z najpopularniejszych produktów mlecznych w Polsce. Wykorzystujemy je podczas przygotowywania wytrawnych dań, ale także słodkich deserów. Są nieodłącznym elementem sosów, zabielanych zup czy kremów do ciast i tortów. Przygotowując potrawy zastanawiasz się która nich sprawdzi się najlepiej i dlaczego ta z zawartością 12% tłuszczu niekoniecznie będzie dobrym składnikiem kremu do ciast? Koniecznie przeczytaj nasz przewodnik po śmietanowym świecie, dzięki któremu poznasz różnice i już zawsze będziesz wiedzieć, który rodzaj będzie idealny do Twojego ulubionego dania. 

Czym różnią się od siebie śmietana i śmietanka?

Wybór pomiędzy śmietaną, a śmietanką zależy od planowanych dań. Śmietanka powstaje od razu po odwirowaniu mleka, ma płynną postać, jest lekko słodka w smaku. Ta druga to jej ukwaszona wersja – dzieje się tak po dodaniu do niej kultur bakterii mlekowych. Jej smak jest bardziej kwaskowaty, wytrawny. 

Śmietanka - nieodłączny składnik deserów i lekkich kremów

Śmietanka 30% i 36% doskonale nadaje się do ubijania, a także jako składnik przepysznych kremów tortowych. Smak bitej śmietany z dodatkiem owoców w każdym z nas wzbudza najmilsze wspomnienia z dzieciństwa. Te z mniejszą zawartością tłuszczu, 18% i 12%, będą stanowiły świetny dodatek do zup typu krem i sosów, w których chcemy pozostać przy lekkiej, bardziej płynnej konsystencji. 

Śmietana - królowa wytrawnych smaków 

Śmietany z kolei będą najlepszym wyborem w przypadku dipów, sałatek, wypieków, gęstych zup czy sosów. W swojej ofercie Łaciate posiada śmietany o zawartości tłuszczu 12%, 18 % oraz tę najbardziej zbliżoną do wiejskiej śmietany - 22% tłuszczu. Produkty Łaciate są najwyższej jakości i powstają z najlepszego polskiego mleka. Bogata oferta śmietan i śmietanek sprawia, że każdy znajdzie właściwą, zależnie od upodobań i potrzeb. 

Nie masz pomysłu na to, jak wykorzystać ten przepyszny mleczny produkt w swojej kuchni? Poniżej znajdziesz nasze propozycje. Po więcej inspiracji kulinarnych zapraszamy na www.najlepszewkuchni.pl. 

Ciasto francuskie z kurkami i tymiankiem

Źródło: najlepszewkuchni.pl, Ciasto francuskie z kurkami i tymiankiemŹródło: najlepszewkuchni.pl

Składniki:

  • 250 g ciasta francuskiego,
  • 200 g kurek,
  • 100 g sera Gouda Mlekpol
  • 150 g mascarpone Mlekpol,
  • 4 łyżki śmietany Łaciatej 18%,
  • 2 łyżki masła Łaciate,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kurki dokładnie oczyszczamy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a z gałązek tymianku zrywamy listki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i tymianek, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy kurki i krótko podsmażamy – grzyby i tak dojdą w piekarniku. Dodajemy sól i pieprz do smaku, zdejmujemy z kuchenki. Goudę trzemy na tarce o małych oczkach, mieszamy z mascarpone, śmietaną i jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Ciasto francuskie rozwijamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy serowo-jajecznym kremem, a na tym kładziemy kurki, pozostawiając około 2 cm marginesu. Brzeg smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut do momentu zarumienia się boków. Po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki, a wierzch dekorujemy świeżym tymiankiem. 

Tarta z gruszkami i migdałami

Źródło: najlepszewkuchni.plŹródło: najlepszewkuchni.pl

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g masła Extra Łaciate,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko

Nadzienie:

  • 3 gruszki,
  • 1 łyżka masła Extra Łaciate,
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml śmietanki Łaciata 30% 
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru

Dodatkowo:

  • płatki migdałów do dekoracji 
  • obciążenie do pieczenia tarty (np. suchy groch, fasola, ryż lub specjalne kulki ceramiczne)

Sposób przygotowania:

Masło kroimy na mniejsze kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. Formujemy je w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Gruszki myjemy, dzielimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na grubsze plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, mieszamy. Do powstałego sosu dodajemy gruszki, smażymy z obu stron około 2-3 minut, tak by ładnie się skarmelizowały. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190°C. Z lodówki wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno oraz boki formy do tarty o średnicy 25 cm. Nakłuwamy spód, a na nim rozkładamy folię aluminiową i wysypujemy obciążenie. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie usuwamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut. Obniżamy temperaturę do 170°C, mieszamy ze sobą wszystkie składniki nadzienia i wykładamy je na podpieczony spód. Na powstałym cieście układamy gruszki. Tartę pieczemy około 35-45 minut. Przed podaniem posypujemy ją płatkami migdałów.

Artykuł został dodany przez firmę


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.