jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Rozgrzewające potrawy na jesienne wieczory

Długie, jesienne wieczory na dobre zagościły w naszych domach.

Długie, jesienne wieczory na dobre zagościły w naszych domach. Obecnie ze względu na pandemię spędzamy w mieszkaniach jeszcze więcej czasu niż zazwyczaj o tej porze roku – najczęściej pod kocem i w towarzystwie ulubionej książki czy serialu. Działalność kin, restauracji i obiektów sportowych jest mocno ograniczona, a nasze wyjścia z domu często dotyczą tylko zakupów lub załatwienia pilnych spraw. Jednak, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, nawet z tak krótkich „wypraw” zazwyczaj wracamy zmarznięci czy przemoknięci. W takich sytuacjach idealnie sprawdzą się dania na ciepło, które umilą nam długie, chłodne wieczory. Co warto gotować jesienią? Podpowiadamy. 

Gdy chłodno i mokro za oknem często czujemy się senni i zmarznięci. Jesień to czas, w którym szczególnie powinniśmy dbać o odporność organizmu i dostarczać mu niezbędnych, zawartych w zdrowej diecie składników odżywczych. Dobrze jest spożywać także więcej ciepłych potraw, które rozgrzeją nas od środka i sprawią, że zimne jesienne dni będą zdecydowanie przyjemniejsze. Poza oczywistym kubkiem gorącej herbaty z imbirem czy sokiem malinowym, warto sięgać też po ciepłe zupy czy odrobinę ostrzejsze, aromatyczne dania kuchni orientalnej, pełne zdrowych i rozgrzewających przypraw jak cynamon, kurkuma, curry, imbir czy kolendra. 

Zupy kremy – prosto, smacznie, różnorodnie

Jak szybko przyrządzić pyszne i rozgrzewające danie? Zrobić zupę krem na bazie zmiksowanych warzyw! Są one proste w przygotowaniu i pozwalają w zdrowy sposób urozmaicać swoje menu. Jedną z ciekawych, typowo jesiennych propozycji jest zupa z dyni i gruszki. Poniżej prezentujemy przepis na to pyszne, ale też oryginalne połączenie smaków. 

Zupa krem z dyni i gruszkiFot. Najlepszewkuchni.pl

Zupa krem z dyni i gruszki

Składniki: 

  • 1 kg obranej ze skórki dyni
  • 4 duże gruszki
  • 2 marchewki
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki śmietanki Łaciata12%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i gruszkę obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy dynię i marchewkę. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy pietruszkę, dynię z marchewką i gruszkę – czekamy aż będą miękkie. Po tym czasie dodajemy przyprawy. Całość blendujemy. Na sam koniec dodajemy śmietankę Łaciatą. Voilà!

Kuchnia indyjska poleca się na jesień 

Innym pomysłem na rozgrzewające potrawy jest dodanie do nich oryginalnych ziół i przypraw typowych dla kuchni indyjskiej, które łączą w sobie niesamowity aromat i charakterystyczny orientalny smak. Kolorowe i pachnące dania idealnie sprawdzą się jako pełnowartościowy obiad czy kolacja. 

Kurczak Tikka MasalaFot. Najlepszewkuchni.pl

Kurczak Tikka Masala

Składniki: 

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka chili
  • ½ łyżeczki soli

Sos pomidorowy:

  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 80 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła extra Łaciate
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Dodatkowo:

  • posiekana kolendra
  • ryż lub chlebki naan

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Następnie mieszamy w miseczce ze wszystkimi składnikami marynaty: jogurtem, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawiamy do zamarynowania na 1 godzinę lub najlepiej całą noc. Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i usuwamy jej nadmiar ręcznikami papierowymi. Smażymy krótko z każdej strony na patelni. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i przesmażamy. Następnie wsypujemy kmin rzymski oraz obie papryki i smażymy przez minutę, ciągle mieszając. Na koniec wlewamy passatę i dodajemy cukier. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po upływie wyznaczonego czasu do sosu dodajemy obsmażonego kurczaka. Ponownie przykrywamy i gotujemy około 15 minut. Gdy kurczak będzie już miękki, na patelnię wlewamy śmietankę. Całość doprawiamy solą do smaku, zdejmujemy z gazu, posypujemy kolendrą i serwujemy z ryżem lub chlebkami naan.

Artykuł został dodany przez firmę


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.