31-10-2020, 08:10
31 października obchodzony jest Światowy Dzień Oszczędzania. Przy tej okazji Stowarzyszenie Poranek, na co dzień zajmujące się pomocą najbiedniejszym, oferuje praktyczne porady dotyczące oszczędności w gospodarstwie domowym – ekonomicznych zakupów, metod zapobiegania marnowaniu żywności oraz tego, w jaki sposób zdrowo i niedrogo się odżywiać
– Za znaczną część zmarnowanej żywności odpowiadają nasze przyzwyczajenia zakupowe, dlatego w ramach akcji „Miesiąc Dobrego Żywienia” przybliżamy temat przemyślanych zakupów, jak również inne tematy dotyczące ekonomii gospodarstwa domowego. Na stronie projektu Radzim, jak przechowywać żywność, zapobiegać psuciu się produktów oraz jak oszczędzać w gospodarstwie domowym. Wprowadzenie kilku prostych rad może przyczynić się do dużych rodzinnych oszczędności, co jest szczególnie ważne w czasach, gdy żywność jest droga i stanowi dużą część domowych wydatków – mówi Piotr Nowacki, Prezes Stowarzyszenia Poranek.
Jak podkreśla ekspertka akcji, ekonomiczne zakupy, oprócz korzyści dla naszych portfeli, przynoszą również korzyści dla naszej planety a dodatkowo rozbudzić kreatywność w tworzeniu potraw.
– Kiedy myślimy o "ekonomicznych zakupach", zazwyczaj przychodzi nam do głowy oszczędność pieniędzy. Jednak ekonomiczne oznacza nie tylko tanie, ale także przemyślane – tak, aby nie dokładać swojej cegiełki do zatrważających statystyk zmarnowanej żywności. Praktykowanie ekonomicznych zakupów i gotowania rozbudza także kreatywność w kuchni! Pozostałości kaszy z obiadu mogą trafić kolejnego dnia do sałatki czy koktajlu, a do pozostałości ugotowanych ziemniaków można dodać inne warzywa, które zalegają nam w lodówce i zrobić pyszne placki ziemniaczane. Wystarczy rozbudzić wyobraźnię – komentuje Magdalena Kowalska, dietetyk, ekspertka akcji „Miesiąc Dobrego Żywienia” Stowarzyszenia Poranek.
Odpowiednie przechowywanie produktów oraz znane od wieków tradycyjne metody konserwacji produktów żywieniowych zmniejszają do minimum ryzyko przedwczesnego zepsucia produktu a tym samym jego niepotrzebne zmarnowanie.
- Odpowiedni sposób przechowywania żywności nie tylko chroni produkty przed czynnikami zewnętrznymi, ale także pozwala zachować zapach, kształt, strukturę i optymalną wilgotność produktów. Ponadto zmniejsza do minimum ryzyko utraty wartości odżywczej i wpływa na przedłużenie terminu przydatności do spożycia. Warto wiedzieć, w jakich opakowaniach i temperaturach przechowywać określone produkty, aby uniknąć marnowania żywności a także zatrucia się nadpsutymi pokarmami. Pakując je w odpowiednie opakowania przez dłuższy czas możemy być spokojni o ich stan – dodaje Magdalena Kowalska, dietetyk kliniczny.
Podobne artykuły
Komentarze