18-10-2021, 11:25
Światowy Dzień Żywności 2021. Nasze działania to nasza przyszłość.
Światowy Dzień Żywności (World Food Day) to święto ustanowione w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Przypada ono co roku 16 października, w rocznicę powstania organizacji w 1945 roku. Celem obchodów tego święta jest przede wszystkim pogłębianie świadomości publicznej na temat problemów żywnościowych oraz wzmacnianie solidarności w walce z głodem i nierównościami. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem „Nasze działania to nasza przyszłość” („Our Actions are our Future”).
Obecny system produkcji żywności bardzo często degraduje lub niszczy siedliska przyrodnicze i przyczynia się do wymierania gatunków. Pisze o tym m.in. Łukasz Jachemski w tekście o “Przekleństwie przekąsek”. Taka nieefektywność kosztuje nas biliony dolarów, ponadto dzisiejsze systemy rolno-spożywcze ujawniają głębokie nierówności i niesprawiedliwości w zglobalizowanym społeczeństwie. Trzy miliardy ludzi (prawie 40% światowej populacji) nie może sobie pozwolić na zdrową dietę, podczas gdy nadwaga i otyłość wciąż rosną na całym świecie.
Razem z FAO Światowy Dzień Żywności obchodzi szereg innych organizacji zajmujących się problematyką żywności na świecie. Jedną z nich jest Stowarzyszenie Poranek, założone w 2013 roku we Wrocławiu, zajmujące się dystrybucją żywności wśród osób ubogich. Organizacja prowadzi dwa punkty przekazywania żywności ubogim w Polsce, jeden we Wrocławiu, a drugi w Lidzbarku Warmińskim. Inauguruje również kampanię edukacyjną na temat zdrowego stylu życia, właściwego żywienia oraz piętnuje grzechy systemów żywieniowych.
W ramach tegorocznej akcji „Miesiąc Dobrego Żywienia”, rozpoczynającej się w Światowy Dzień Żywności 16 października, Stowarzyszenie Poranek podzieli się materiałami na temat zdrowego i niezdrowego odżywiania.
Jak informuje FAO: prawie 2 miliardy ludzi cierpi na nadwagę lub otyłość z złej diety lub siedzącego trybu życia. W ramach naszej akcji dyplomowana dietetyk, mgr inż. Alicja Jarosz doradzi w materiale wideo jaką ilość posiłków spożywać każdego dnia. Okazuje się, że ważna jest nie tylko ilość, ale również to, z czego się one będą składać.
Innym ważnym i palącym tematem jest przemysłowa hodowla zwierząt i liczne konsekwencje, jakie z niej wynikają. Powinniśmy pamiętać, że nasze codzienne wybory mają znaczenie. Miliardy konsumentów na całym świecie muszą zmienić stare wzorce konsumpcji, jeśli chcemy przekształcić systemy żywnościowe na lepsze. Jednym z nich jest odejście od spożywania mięsa, gdyż sektor ten odpowiada za gigantyczną emisję gazów cieplarnianych oraz pochłania wielkie ilości wody. O kwestiach etycznych nie wspominając.
Przemysłowa hodowla zwierząt to jeden z najbardziej palących globalnych problemów, z którymi musimy się uporać. Fermy przemysłowe zatruwają środowisko, niszczą życie lokalnym społecznościom i nie są w stanie zagwarantować odpowiedniego dobrostanu zwierzętom. Musimy jak najszybciej odejść od intensywnej hodowli zwierząt na rzecz produkcji żywności roślinnej i rozwijania nowych technologii, takich jak mięso czy nabiał hodowane komórkowo – uważa Marta Korzeniak ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki, której tekst również można przeczytać na stronie poranek.pl
8 listopada obchodzony jest również Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Tego dnia Stowarzyszenie Poranek zaplanowało publikację materiałów ściśle związanych z budowaniem i zachowywaniem odporności.
Jest to ważne z dwóch powodów. Po pierwsze, listopad znajduje się w samym środku okresu jesienno-zimowego. Chłodna i deszczowa pogoda nie sprzyja wzmacnianiu układu immunologicznego, dlatego warto wiedzieć, jak to robić. Po drugie, pandemia COVID-19 jeszcze się nie zakończyła, a z poprzedniego roku wiemy, że największa fala zachorowań i zgonów występuje właśnie w okresie jesienno-zimowym, a także na wiosnę.
Stowarzyszenie Poranek – powstało w styczniu 2013 roku z inicjatywy kilkunastu osób zaangażowanych od lat w pomoc osobom najuboższym. Współprowadzi punkty wydawania żywności we Wrocławiu i Lidzbarku Warmińskim, prowadzi działalność edukacyjną m.in. na temat zdrowego żywienia.
Podobne artykuły
Komentarze