jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Przyszłość jedzenia jest w naszych rękach. Stowarzyszenie Poranek inicjuje kampanię „Miesiąc Dobrego Żywienia”

Światowy Dzień Żywności 2021. Nasze działania to nasza przyszłość.

Przyszłość jedzenia jest w naszych rękach. Stowarzyszenie Poranek inicjuje kampanię „Miesiąc Dobrego Żywienia”

Światowy Dzień Żywności 2021. Nasze działania to nasza przyszłość.

Światowy Dzień Żywności (World Food Day) to święto ustanowione w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Przypada ono co roku 16 października, w rocznicę powstania organizacji w 1945 roku. Celem obchodów tego święta jest przede wszystkim pogłębianie świadomości publicznej na temat problemów żywnościowych oraz wzmacnianie solidarności w walce z głodem i nierównościami. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem „Nasze działania to nasza przyszłość” („Our Actions are our Future”).

Obecny system produkcji żywności bardzo często degraduje lub niszczy siedliska przyrodnicze i przyczynia się do wymierania gatunków. Pisze o tym m.in. Łukasz Jachemski w tekście o “Przekleństwie przekąsek”. Taka nieefektywność kosztuje nas biliony dolarów, ponadto dzisiejsze systemy rolno-spożywcze ujawniają głębokie nierówności i niesprawiedliwości w zglobalizowanym społeczeństwie. Trzy miliardy ludzi (prawie 40% światowej populacji) nie może sobie pozwolić na zdrową dietę, podczas gdy nadwaga i otyłość wciąż rosną na całym świecie. 

Razem z FAO Światowy Dzień Żywności obchodzi szereg innych organizacji zajmujących się problematyką żywności na świecie. Jedną z nich jest Stowarzyszenie Poranek, założone w 2013 roku we Wrocławiu, zajmujące się dystrybucją żywności wśród osób ubogich. Organizacja prowadzi dwa punkty przekazywania żywności ubogim w Polsce, jeden we Wrocławiu, a drugi w Lidzbarku Warmińskim. Inauguruje również kampanię edukacyjną na temat zdrowego stylu życia, właściwego żywienia oraz piętnuje grzechy systemów żywieniowych.

Nasze codzienne wybory mają znaczenie

W ramach tegorocznej akcji „Miesiąc Dobrego Żywienia”, rozpoczynającej się w Światowy Dzień Żywności 16 października, Stowarzyszenie Poranek podzieli się materiałami na temat zdrowego i niezdrowego odżywiania.

Jak informuje FAO: prawie 2 miliardy ludzi cierpi na nadwagę lub otyłość z złej diety lub siedzącego trybu życia. W ramach naszej akcji dyplomowana dietetyk, mgr inż. Alicja Jarosz doradzi w materiale wideo jaką ilość posiłków spożywać każdego dnia. Okazuje się, że ważna jest nie tylko ilość, ale również to, z czego się one będą składać.

Innym ważnym i palącym tematem jest przemysłowa hodowla zwierząt i liczne konsekwencje, jakie z niej wynikają. Powinniśmy pamiętać, że nasze codzienne wybory mają znaczenie. Miliardy konsumentów na całym świecie muszą zmienić stare wzorce konsumpcji, jeśli chcemy przekształcić systemy żywnościowe na lepsze. Jednym z nich jest odejście od spożywania mięsa, gdyż sektor ten odpowiada za gigantyczną emisję gazów cieplarnianych oraz pochłania wielkie ilości wody. O kwestiach etycznych nie wspominając.

Przemysłowa hodowla zwierząt to jeden z najbardziej palących globalnych problemów, z którymi musimy się uporać. Fermy przemysłowe zatruwają środowisko, niszczą życie lokalnym społecznościom i nie są w stanie zagwarantować odpowiedniego dobrostanu zwierzętom. Musimy jak najszybciej odejść od intensywnej hodowli zwierząt na rzecz produkcji żywności roślinnej i rozwijania nowych technologii, takich jak mięso czy nabiał hodowane komórkowo – uważa Marta Korzeniak ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki, której tekst również można przeczytać na stronie poranek.pl

Jak zadbać o odporność?

8 listopada obchodzony jest również Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Tego dnia Stowarzyszenie Poranek zaplanowało publikację materiałów ściśle związanych z budowaniem i zachowywaniem odporności.

Jest to ważne z dwóch powodów. Po pierwsze, listopad znajduje się w samym środku okresu jesienno-zimowego. Chłodna i deszczowa pogoda nie sprzyja wzmacnianiu układu immunologicznego, dlatego warto wiedzieć, jak to robić. Po drugie, pandemia COVID-19 jeszcze się nie zakończyła, a z poprzedniego roku wiemy, że największa fala zachorowań i zgonów występuje właśnie w okresie jesienno-zimowym, a także na wiosnę.

Organizator “Miesiąca dobrego odżywiania”

Stowarzyszenie Poranek – powstało w styczniu 2013 roku z inicjatywy kilkunastu osób zaangażowanych od lat w pomoc osobom najuboższym. Współprowadzi punkty wydawania żywności we Wrocławiu i Lidzbarku Warmińskim, prowadzi działalność edukacyjną m.in. na temat zdrowego żywienia.