19-11-2020, 13:25
Dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem? A może szukasz przepisów na tradycyjne ciasto w nowym wydaniu, które zachwyci Twoich najbliższych? Puszysty sernik bez pieczenia to słodka propozycja od Matteo Brunetti. Lekki i kremowy,z chrupiącym cynamonowo–jabłkowym spodem ze świątecznych ciasteczek dr Gerard, idealnie sprawdzi się w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki
Przygotowanie:
Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej masy. Pozostawić w temperaturze pokojowej. W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”.
Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód foremki.
Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny, zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty - trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.
Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty. Smacznego!
W zimowej ofercie dr Gerard znalazły się m.in. Christmas Bauble – chrupiące, pyszne ciasteczka o wyjątkowo świątecznym cynamonowo– jabłkowym smaku. Idealnie sprawdzą się jako składnik zimowych deserów oraz dekoracja świątecznego drzewka. Ta słodka aromatyczna przekąska bez wątpienia wprowadzi magiczny nastrój do Twojego domu.
Podobne artykuły
Komentarze