jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Pomysł na kurczaka- idealny obiad za każdym razem

Dlaczego warto jeść kurczaka? Jak go przygotować, by był miękki i soczysty? Jak długo piec skrzydełka z kurczaka, a ile udko? Ile gotować pierś z kurczaka? Jakie dodatki najlepiej do niego pasują?

Pomysł na kurczaka- idealny obiad za każdym razem

Dlaczego warto jeść kurczaka? Jak go przygotować, by był miękki i soczysty? Jak długo piec skrzydełka z kurczaka, a ile udko? Ile gotować pierś z kurczaka? Jakie dodatki najlepiej do niego pasują?

Kurczak- chude mięso, minerały, witaminy

W 2019 roku statystyczny Kowalski zjadł 27,5 kg mięsa drobiowego. W ciągu kilku ostatnich lat sięgamy po drób w podobnych ilościach. Dania z kurczaka mają wiele zalet. Dlaczego warto je jeść?

  • Szybki i smaczny obiad w krótkim czasie- nawet w kilkanaście minut.
  • Chudy, lekkostrawny, sprzyja smukłej sylwestrze.
  • Pierś to cenne białko i koenzym Q10.
  • Jest źródłem niacyny, ryboflawiny.

Nieograniczone możliwości podania

Kurczaka można piec, gotować, smażyć, grillować, z różnymi przyprawami i dodatkami. Pierś, skrzydełka czy udka można przyrządzać na różne sposoby. Pomysły znajdziesz na FotoPrzepis, a także wiele cennych wskazówek jak się z kurczakiem obchodzić, by wyszedł soczysty i smaczny.

Najbardziej lekkostrawną wersją kurczaka jest oczywiście gotowany bądź przygotowany na parze. Prostym, szybkim dodatkiem są warzywa. Problem w tym, ile gotować filety z kurczaka bądź udka w zależności od tego na co stawiamy. Pierś z kurczaka powinna być gotowa w pół godziny od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Oczywiście pierś piersi nierówna dlatego koniecznie sprawdź widelcem czy jest już miękka. Jeśli chodzi o pieczenie kurczaka, popularne w ostatnim czasie są skrzydełka z piekarnika. Szybkie, proste i smaczne danie. Wystarczy oprószyć skrzydełka ulubionymi przypawam bądź włożyć do marynaty i do piekarnika. Kurczak z piekarnika, a dokładnie skrzydełka będą gotowe w około pół godziny, gdy pieczemy je w rękawie.

Czas pieczenia udek wynosi od 45 minut do godziny z kwadransem, w zależności od ich wielkości. Natomiast kurczaka w zależności od sposobu przygotowania. Jeśli zamierzasz piec w rękawie wystarczy nawet godzina. W niższych temperaturach czas wynosi ok. 100 minut.

Jakie przyprawy do kurczaka?

Zioła, które najlepiej podkreślają naturalny smak drobiu, to delikatny rozmaryn, intensywne ziele angielskie, czosnek, majeranek, pieprz i oczywiście sól. Natomiast najlepiej używać przypraw, które sprawiają, że mięso nam smakuje. Część osób posypuje kurczaka przyprawami, które ma pod ręką. Jedni wolną na ostro, a inni stawiają na delikatność. Poza tym, wiele zależy czy kurczaka będziemy jeść w postaci piersi smażonej, nugetsów- gdzie można bardziej eksperymentować z dodanymi przyprawami, pieczonej czy gotowanej.

Kurczak jest suchy, gdy za długo go pieczemy albo smażymy, dlatego wyczucie tego momentu, gdy jest sprężysty i soczysty to cała sztuka.

Artykuł sponsorowany