21-12-2022, 13:10
Drób jest często spożywanym mięsem w wielu polskich domach. Ma delikatny smak, a także jest źródłem wielu witamin i minerałów. Mięso z kurczaka jest bogate w białko, a dodatkowo jest łatwo przyswajalne. Niska zawartość tłuszczu powoduje, że drób jest wybierany przez osoby zmniejszające swoją wagę ciała. Jak wydobyć z kurczaka pełnię smaku? Należy go odpowiednio przyprawić.
Mięso z kurczaka jest często spożywane zamiast tradycyjnych kotletów schabowych. Może być też dodatkiem do makaronu, zapiekanki lub sałatki. Drób jest neutralny w smaku, dlatego można go doprawić według własnego uznania. Przyprawa do kurczaka nie może być zbyt intensywna, powinna natomiast uzupełniać aromat mięsa
Początkujący kucharze zwykle używają tylko soli i pieprzu lub słodkiej papryki. Osoby bardziej zaznajomione z tajnikami sztuki kulinarnej mogą zdecydować się na połączenie pieprzu ziołowego lub kolorowego z papryką w wersji wędzonej. Jest to jednak tylko początek ogromnych możliwości dopasowania smaku drobiu do indywidualnych upodobań.
W sklepach dostępne są gotowe mieszanki przeznaczone do przyprawiania kurczaka. Mogą zawierać składniki w różnych proporcjach. Zazwyczaj są to połączenia papryki z czosnkiem, cząbrem lub curry. Aby przyprawa do kurczaka wydobyła smak z mięsa, warto uzupełnić ją o zioła takie jak bazylia, oregano, kolendra, rozmaryn, tymianek, a także klasyczny koperek.
Niektórzy nie chcą korzystać z gotowych przypraw przeznaczonych do jednego typu dań. Nie pozwalają one na uzyskanie unikalnego smaku, który będą mogli docenić zaproszeni goście. W zamian można wyposażyć się w różne składniki i wymieszać je ze sobą tak, aby mieszanka była dostosowana do drobiu smażonego lub pieczonego, a także przewidzianych dodatków.
Drób bardzo dobrze chłonie smak i aromat przypraw. Mięso posypane sproszkowanymi ziołami szybko zmienia kolor i może wyglądać niezwykle smakowicie na talerzu. Warto dodać, że przyprawa do kurczaka powinna być używana przed każdą obróbką termiczną. Poszczególne kawałki drobiu warto zamarynować dzień przed przyrządzaniem potrawy. W ten sposób przyprawy w większym stopniu wnikną do mięsa i całe danie będzie bardziej spójne w smaku.
Mało wyraziste przyprawy można łączyć ze sobą w różnych proporcjach, bardziej intensywne powinny być stosowane w mniejszej ilości. W przeciwnym razie utracony zostanie naturalny smak mięsa, a wraz z nim wyjątkowy charakter dania. W przypadku przygotowywania kurczaka w piekarniku należy unikać ziół, które nie znoszą dobrze wysokich temperatur, bo mogą nadać potrawie nadmierną ilość goryczy. Dobrym połączeniem będzie wymieszanie soli, pieprzu, papryki, czosnku i rozmarynu w oliwie albo miodzie.
Czas smażenia lub pieczenia kurczaka nie może być zbyt długi. W zależności od sposobu przyrządzania wystarczy od 10 do 20 minut. Z tego względu należy od razu użyć wszystkich przypraw, aby miały one szansę wniknąć w głąb mięsa. Odpowiednio dobrana przyprawa do kurczaka doskonale połączy się z delikatnym mięsem, a smak gotowej potrawy zaspokoi najbardziej wybredne żołądki gości.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze