jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jaka przyprawa do kurczaka najlepiej wydobędzie smak mięsa?

Drób jest często spożywanym mięsem w wielu polskich domach. Ma delikatny smak, a także jest źródłem wielu witamin i minerałów. Mięso z kurczaka jest bogate w białko, a dodatkowo jest łatwo przyswajalne. Niska zawartość tłuszczu powoduje, że drób jest wybierany przez osoby zmniejszające swoją wagę ciała. Jak wydobyć z kurczaka pełnię smaku? Należy go odpowiednio przyprawić.

Jaka przyprawa do kurczaka najlepiej wydobędzie smak mięsa?

Drób jest często spożywanym mięsem w wielu polskich domach. Ma delikatny smak, a także jest źródłem wielu witamin i minerałów. Mięso z kurczaka jest bogate w białko, a dodatkowo jest łatwo przyswajalne. Niska zawartość tłuszczu powoduje, że drób jest wybierany przez osoby zmniejszające swoją wagę ciała. Jak wydobyć z kurczaka pełnię smaku? Należy go odpowiednio przyprawić.

Różnorodne dania z mięsa drobiowego

Mięso z kurczaka jest często spożywane zamiast tradycyjnych kotletów schabowych. Może być też dodatkiem do makaronu, zapiekanki lub sałatki. Drób jest neutralny w smaku, dlatego można go doprawić według własnego uznania. Przyprawa do kurczaka nie może być zbyt intensywna, powinna natomiast uzupełniać aromat mięsa

Podstawowe przyprawy do kurczaka

Początkujący kucharze zwykle używają tylko soli i pieprzu lub słodkiej papryki. Osoby bardziej zaznajomione z tajnikami sztuki kulinarnej mogą zdecydować się na połączenie pieprzu ziołowego lub kolorowego z papryką w wersji wędzonej. Jest to jednak tylko początek ogromnych możliwości dopasowania smaku drobiu do indywidualnych upodobań.

Gotowe mieszanki dostępne w sklepach

W sklepach dostępne są gotowe mieszanki przeznaczone do przyprawiania kurczaka. Mogą zawierać składniki w różnych proporcjach. Zazwyczaj są to połączenia papryki z czosnkiem, cząbrem lub curry. Aby przyprawa do kurczaka wydobyła smak z mięsa, warto uzupełnić ją o zioła takie jak bazylia, oregano, kolendra, rozmaryn, tymianek, a także klasyczny koperek.

Własny zestaw przypraw do drobiu

Niektórzy nie chcą korzystać z gotowych przypraw przeznaczonych do jednego typu dań. Nie pozwalają one na uzyskanie unikalnego smaku, który będą mogli docenić zaproszeni goście. W zamian można wyposażyć się w różne składniki i wymieszać je ze sobą tak, aby mieszanka była dostosowana do drobiu smażonego lub pieczonego, a także przewidzianych dodatków.

Przygotowanie do obróbki termicznej

Drób bardzo dobrze chłonie smak i aromat przypraw. Mięso posypane sproszkowanymi ziołami szybko zmienia kolor i może wyglądać niezwykle smakowicie na talerzu. Warto dodać, że przyprawa do kurczaka powinna być używana przed każdą obróbką termiczną. Poszczególne kawałki drobiu warto zamarynować dzień przed przyrządzaniem potrawy. W ten sposób przyprawy w większym stopniu wnikną do mięsa i całe danie będzie bardziej spójne w smaku.

Delikatne i intensywne przyprawy

Mało wyraziste przyprawy można łączyć ze sobą w różnych proporcjach, bardziej intensywne powinny być stosowane w mniejszej ilości. W przeciwnym razie utracony zostanie naturalny smak mięsa, a wraz z nim wyjątkowy charakter dania. W przypadku przygotowywania kurczaka w piekarniku należy unikać ziół, które nie znoszą dobrze wysokich temperatur, bo mogą nadać potrawie nadmierną ilość goryczy. Dobrym połączeniem będzie wymieszanie soli, pieprzu, papryki, czosnku i rozmarynu w oliwie albo miodzie.

Odpowiedni czas przyrządzania mięsa

Czas smażenia lub pieczenia kurczaka nie może być zbyt długi. W zależności od sposobu przyrządzania wystarczy od 10 do 20 minut. Z tego względu należy od razu użyć wszystkich przypraw, aby miały one szansę wniknąć w głąb mięsa. Odpowiednio dobrana przyprawa do kurczaka doskonale połączy się z delikatnym mięsem, a smak gotowej potrawy zaspokoi najbardziej wybredne żołądki gości.

Artykuł sponsorowany