19-02-2021, 13:50
Filiżanka aromatycznej kawy to codzienny rytuał tysięcy osób na całym świecie. Prawdziwi kawosze celebrują tę wyjątkową chwilę, dzieląc ją ze swoimi bliskimi. Wyśmienity smak napoju zapewni odpowiedni przyrząd do zaparzania kawy. Na rynku dostępne są zaparzacze tłokowe, włoskie kawiarki, ekspresy ciśnieniowe i przelewowe. Od indywidualnych preferencji zależy wybór odpowiedniego urządzenia.
Sztuka parzenia kawy znana jest od dziesięcioleci udoskonalana przed miłośników tego aromatycznego napoju. W tym tekście dowiesz się czym kierować się przy zakupie urządzenia do parzenia kawy, jak działa kawiarka ciśnieniowa i jak przyrządzić w niej aromatyczny napój.
Kawiarka, zaparzacz, ekspres – wybór odpowiedniego urządzenia nie jest oczywisty. Zwolennicy bardziej nowoczesnych rozwiązań zdecydują się na ekspres, pozwalający w szybki i prosty sposób uzyskać aromatyczny napój. Natomiast miłośnicy włoskiego stylu parzenia chętniej sięgają po tradycyjne modele, takie jak kawiarka ciśnieniowa (znana również jako kafetierka, makinetka i kupres).
Ekspresy ciśnieniowe pozwalają uzyskać różne rodzaje włoskich kaw, jest to jednak produkt o wiele droższy niż tradycyjna kawiarka ciśnieniowa, która z powodzeniem pozwoli nam przygotować pyszną kawę. Parzenie kawy w kawiarce to doskonałe rozwiązanie dla kawoszy i prawdziwych pasjonatów, którzy lubią celebrować cały rytuał szykowania napoju. Tak przygotowana kawa z pewnością trafi w każdy gust, zaspokajając kubki smakowe wszystkich domowników oraz gości. Jeśli zdecydujemy się na zakup kawiarki, warto wyposażyć swoją kuchnię w dodatkowe akcesoria kawowe, takie jak młynek czy spieniacz. Dzięki temu na bazie zaparzonej kawy można przygotować inne jej rodzaje.
Kawiarka ciśnieniowa powinna składać się ze zbiornika na wodę, sitka na kawę oraz pojemnika na gotowy napój. Dobre modele posiadają zawór bezpieczeństwa, odpowiadający za regulację ciśnienia (eliminujący ryzyko rozszczelnienia urządzenia). Standardowe kawiarki ciśnieniowe wyglądem przypominają mały czajnik.
Decydując się na zakup kawiarki, warto kierować się jej pojemnością, materiałem wykonania, ceną, jakością, odpornością na zabrudzenia oraz dostosowaniem do danego typu kuchenki. Dostępne są wersje aluminiowe, porcelanowe oraz stalowe. Dla tradycyjnych kuchenek wystarczy kupić zwyczajną kawiarkę, a na płyty grzewcze odpowiednia będzie kawiarka na indukcję. Pojemność urządzeń wynosi już od 1 TZ, do nawet 18 TZ. Wybór najlepszej kawiarki zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji domowników.
Najbardziej popularne rodzaje kafetierek wykonane są ze stopu aluminium lub ze stali nierdzewnej. Te pierwsze są tańsze, lecz powodują osadzanie na ściankach brunatnych, trudnych do usunięcia plam. W wyniku tego kawa staje się po pewnym czasie gorzka i niesmaczna. Modele ze stali nierdzewnej wyróżniają się trwałością oraz łatwością w utrzymaniu czystości.
Jak wydobyć z kawy jej wyjątkowy aromat oraz niepowtarzalny smak? Doskonałym rozwiązaniem jest kawiarka ciśnieniowa, ponieważ pozwala uzyskać pyszny napar we włoskim stylu w bardzo prosty i szybki sposób. Wystarczy wlać odpowiednią ilość wody do zbiorniczka, a do sitka wsypać średnio zmieloną kawę (o jasnym, średnim lub ciemnym stopniu wypalenia). Ważne jest, aby delikatnie wyrównać ją łyżeczką, lecz pod żadnym pozorem nie ubijać. Na koniec należy zakręcić górną część i umieścić kawiarkę na palniku, pamiętając, że ogień nie powinien wychodzić poza jej obwód.
W wyniku wrzenia wody w dolnym zbiorniczku powstaje ciśnienie, które kieruje ją w stronę sitka z kawą, wypychając aż do górnej części. Kiedy tylko użytkownik usłyszy pierwszy odgłos bulgotania, należy natychmiast zdjąć kawiarkę z palnika, aby zapobiec przypaleniu.
Ten włoski sposób na parzenie kawy sprawia, że aromat napoju unosi się w całym domu. Jeśli choć raz spróbujecie kawy zaparzonej w ten sposób, ciężko będzie Wam wrócić do starych przyzwyczajeń.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze