jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jak wybrać najlepszy ekspres do kawy do restauracji? 4 najważniejsze cechy

Wybór odpowiedniego ekspresu do kawy do restauracji współdecyduje o powodzeniu biznesu. Ma on bowiem spory wpływ na zadowolenie klientów. Dobrze dobrane urządzenie nie tylko zapewni wysoką jakość napojów, spełniając tym samym oczekiwania gości, ale także usprawni pracę personelu. W tym artykule omówimy cztery cechy ekspresów do kawy do restauracji, na które warto zwrócić uwagę, wybierając ten odpowiedni.

Jak wybrać najlepszy ekspres do kawy do restauracji? 4 najważniejsze cechy

Wybór odpowiedniego ekspresu do kawy do restauracji współdecyduje o powodzeniu biznesu. Ma on bowiem spory wpływ na zadowolenie klientów. Dobrze dobrane urządzenie nie tylko zapewni wysoką jakość napojów, spełniając tym samym oczekiwania gości, ale także usprawni pracę personelu. W tym artykule omówimy cztery cechy ekspresów do kawy do restauracji, na które warto zwrócić uwagę, wybierając ten odpowiedni.

Podsumowanie:

  • Wybór ekspresu do kawy do restauracji nie jest łatwy, bo wymaga znajomości określonych parametrów i cech, by spośród wielu dostępnych modeli wytypować ten najlepszy.
  • W kontekście ekspresu do kawy dla gastronomii największe znaczenie ma wydajność i szybkość parzenia kawy, różnorodność kawowego asortymentu, łatwa obsługa i odporność na awarie.
  • Chcąc zyskać najlepsze urządzenie, w toku poszukiwań warto uwzględnić profesjonalne doradztwo i zwrócić uwagę na specyfikację techniczną, w której często oznacza się docelowe miejsce dla ekspresu. 

Na co zwrócić uwagę, by wybrać dobry ekspres do kawy do restauracji?

Wydajność i szybkość parzenia

W restauracji, zwłaszcza w godzinach szczytu, kluczowe jest szybkie i sprawne przygotowywanie kawy. Zatem ekspres do kawy do restauracji powinien być w stanie obsłużyć dużą liczbę zamówień w krótkim czasie, nie odnotowując strat w jakości napoju. Nie oznacza to, że musisz inwestować w sprzęt o największej mocy; wydajność dobierz do wielkości swojego lokalu i liczby codzienne obsługiwanych gości. W tym celu poszukaj informacji w opisie konkretnego produktu, na przykład o licznie filiżanek, jaką urządzenie może przygotować w ciągu doby.

Różnorodność napojów

Klienci coraz częściej oczekują od restauracji szerokiego wyboru napojów kawowych. Dlatego warto wybrać ekspres, który pozwoli włączyć do menu różnorodne typy kaw, takie jak espresso, cappuccino, latte czy macchiato. Automatyczne modele czasami zostają wyposażone w funkcję personalizacji, dzięki której możesz zmienić temperaturę parzenia, moc napoju lub rozmiar porcji  i w ten sposób jeszcze lepiej odpowiedzieć na potrzeby klienta. Alternatywa to kolbowy ekspres do kawy do restauracji; ten pozwala na pełną personalizację procesu parzenia, ale za to wymaga większej wiedzy i umiejętności.

Niezawodność i trwałość

Ekspres do kawy do restauracji powinien być urządzeniem niezawodnym i odpornym na intensywną eksploatację, charakterystyczną dla funkcjonowania lokalu gastronomicznego. Każdy przestój urządzenia to straty finansowe, dlatego już na początku warto zainwestować w model, który cechuje się solidną konstrukcją i został wykonany z wysokiej jakości materiałów. Opłaca się też sprawdzić opinie użytkowników lub skorzystać z rady profesjonalnego doradcy, by mieć pewność, że wytypowany model jest przystosowany do pracy w lokalu o określonej specyfice.

Intuicyjna obsługa i bezproblemowa konserwacja

Pracownicy restauracji nie zawsze mają czas na skomplikowane operacje związane z przygotowywaniem kawy. Wraz ze zmianami w zespole pojawia się też problem nieznajomości zasad działania konkretnego ekspresu. Dlatego ważne jest, aby ekspres do kawy był łatwy w obsłudze oraz wymagał minimalnej pracy w zakresie konserwacji. Świadczy o tym intuicyjny panel obsługi i obecność automatycznego programu czyszczenia. Znajdziesz je przede wszystkim w automatycznych ekspresach do kawy, które między innymi z tego powodu są najchętniej wybierane do gastronomii.

Artykuł sponsorowany