27-08-2024, 10:35
Wybór odpowiedniego ekspresu do kawy do restauracji współdecyduje o powodzeniu biznesu. Ma on bowiem spory wpływ na zadowolenie klientów. Dobrze dobrane urządzenie nie tylko zapewni wysoką jakość napojów, spełniając tym samym oczekiwania gości, ale także usprawni pracę personelu. W tym artykule omówimy cztery cechy ekspresów do kawy do restauracji, na które warto zwrócić uwagę, wybierając ten odpowiedni.
Podsumowanie:
Wydajność i szybkość parzenia
W restauracji, zwłaszcza w godzinach szczytu, kluczowe jest szybkie i sprawne przygotowywanie kawy. Zatem ekspres do kawy do restauracji powinien być w stanie obsłużyć dużą liczbę zamówień w krótkim czasie, nie odnotowując strat w jakości napoju. Nie oznacza to, że musisz inwestować w sprzęt o największej mocy; wydajność dobierz do wielkości swojego lokalu i liczby codzienne obsługiwanych gości. W tym celu poszukaj informacji w opisie konkretnego produktu, na przykład o licznie filiżanek, jaką urządzenie może przygotować w ciągu doby.
Różnorodność napojów
Klienci coraz częściej oczekują od restauracji szerokiego wyboru napojów kawowych. Dlatego warto wybrać ekspres, który pozwoli włączyć do menu różnorodne typy kaw, takie jak espresso, cappuccino, latte czy macchiato. Automatyczne modele czasami zostają wyposażone w funkcję personalizacji, dzięki której możesz zmienić temperaturę parzenia, moc napoju lub rozmiar porcji i w ten sposób jeszcze lepiej odpowiedzieć na potrzeby klienta. Alternatywa to kolbowy ekspres do kawy do restauracji; ten pozwala na pełną personalizację procesu parzenia, ale za to wymaga większej wiedzy i umiejętności.
Niezawodność i trwałość
Ekspres do kawy do restauracji powinien być urządzeniem niezawodnym i odpornym na intensywną eksploatację, charakterystyczną dla funkcjonowania lokalu gastronomicznego. Każdy przestój urządzenia to straty finansowe, dlatego już na początku warto zainwestować w model, który cechuje się solidną konstrukcją i został wykonany z wysokiej jakości materiałów. Opłaca się też sprawdzić opinie użytkowników lub skorzystać z rady profesjonalnego doradcy, by mieć pewność, że wytypowany model jest przystosowany do pracy w lokalu o określonej specyfice.
Intuicyjna obsługa i bezproblemowa konserwacja
Pracownicy restauracji nie zawsze mają czas na skomplikowane operacje związane z przygotowywaniem kawy. Wraz ze zmianami w zespole pojawia się też problem nieznajomości zasad działania konkretnego ekspresu. Dlatego ważne jest, aby ekspres do kawy był łatwy w obsłudze oraz wymagał minimalnej pracy w zakresie konserwacji. Świadczy o tym intuicyjny panel obsługi i obecność automatycznego programu czyszczenia. Znajdziesz je przede wszystkim w automatycznych ekspresach do kawy, które między innymi z tego powodu są najchętniej wybierane do gastronomii.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze