28-06-2021, 11:15
Lubimy poszukiwać smakowych nowości - w ostatnich latach dużą popularność w Polsce zyskały bataty, czyli słodkie ziemniaki z Ameryki Środkowej. Ten produkt o intensywnej pomarańczowej barwie stał się zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków. Bataty są bardzo uniwersalne. Dobrze smakują jako główny składnik dania, ale także wyśmienicie komponują się z różnorodnymi składnikami i dodatkami. Można je piec, smażyć, faszerować, a nawet przygotować z nich zdrowe fast foody, takie jak frytki. Poznaj przepisy na dipy do batatów, które będą królować w tym sezonie!
Twoje dziecko kolejny raz w tym tygodniu na kolacją zjadłoby najchętniej frytki? A Ty chcesz spełnić nie tylko jego pragnienie, ale także dać porcję zdrowia?Przygotuj ją z batatów! Są cennym źródło węglowodanów, zawierają substancje takie, jak beta-karoten oraz luteina, mają także właściwości przeciwzapalne. Często stosowane w diecie diabetyków i sportowców, jako efektywne źródło energii.Te pomarańczowe frytki są nie tylko modne, ale także proste i szybkie w przygotowaniu. Pokrojone słupki przełóż na wyłożoną pergaminem blachę. Skrop oliwą, posyp pieprzem, przyprawami lub ziołami i piecz w piekarniku nagrzanym do 200° C przez ok. 15 minut.Ich słodkawy smakpokochacała rodzina, szczególnie jeśli podamy je w towarzystwie aromatycznych dipów. Sosy możesz przygotować własnoręcznie na bazie puszystych serków lub naturalnych jogurtów i śmietany. Na rynku pojawia się także wiele gotowych rozwiązań, które nie wymagają kulinarnych umiejętności, a oferują bardzo ciekawe smaki.
Słodka nuta batatów będzie dobrze pasować zestawiona z lekko kwaśnym śmietanowym smakiem. Inspirowany kuchnią francuską Dipśmietanowytypu crème fraiche (od SM Mlekpol)to oryginalne połączenie śmietany z charakterystycznymi dodatkami, które dają nowoczesny i pyszny efekt, wzbogacając smak potrawy. Szczególnie jeśli planujemy spotkanie w większym gronie, warto wybrać kilka wariantów smakowych Dipówtypu crème fraiche. Jeśli macie ochotę na bataty w wydaniu na ostro sięgnijcie po wersję z pomidorami, papryką i chili, a gdy potrzebujecie złagodzenia to dobrze sprawdzi sięz czosnkiem i ziołami. Gdy szukacie nowości i nieoczywistych połączeń wypróbujcieDip śmietanowy z karmelizowaną cebulkąi cheddarem.Jeśli jednak chcesz zaangażować się w kuchni i przygotować dip własnoręcznie polecamy te na bazie nabiału, które idealnie zagrają się z charakterystycznym smakiem pieczonych batatów.
Składniki:
Przygotowanie: Wymieszać wywar z włoszczyzny (w temp. pokojowej) z jogurtem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, posiekanymi ziołami i 4 łyżkami śmietanki. Dip można podawać nie tylko z frytkami z batatów, ale także z grillowanymi warzywami i mięsem.
Dla fanów mocniejszych wrażeń - dip ostry
Składniki:
Przygotowanie: Puszysty serek śmietankowy przekładamy do głębokiej miski.Dokładnie mieszamy ze słodką papryką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy ostrą paprykę oraz śmietankę Łaciatą i mieszamy. Ostra papryka nada serkowi nutkę pikanterii, jeśli ktoś lubi można dodać jej więcej, wedle uznania.
Więcej pomysłów na oryginalne przepisy z użyciem dipównie tylko do batatów, znajdziesz na www.najlepszewkuchni.pl.
Artykuł został dodany przez firmę
Inne publikacje firmy
Podobne artykuły
Komentarze