jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jaki dip podać do frytek z batatów? Tego połączenia warto spróbować!

Lubimy poszukiwać smakowych nowości - w ostatnich latach dużą popularność w Polsce zyskały bataty, czyli słodkie ziemniaki z Ameryki Środkowej. Ten produkt o intensywnej pomarańczowej barwie stał się zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków.

Jaki dip podać do frytek z batatów? Tego połączenia warto spróbować!

Lubimy poszukiwać smakowych nowości - w ostatnich latach dużą popularność w Polsce zyskały bataty, czyli słodkie ziemniaki z Ameryki Środkowej. Ten produkt o intensywnej pomarańczowej barwie stał się zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków. Bataty są bardzo uniwersalne. Dobrze smakują jako główny składnik dania, ale także wyśmienicie komponują się z różnorodnymi składnikami i dodatkami. Można je piec, smażyć, faszerować, a nawet przygotować z nich zdrowe fast foody, takie jak frytki. Poznaj przepisy na dipy do batatów, które będą królować w tym sezonie!

Hit nie tylko dla dzieci

Twoje dziecko kolejny raz w tym tygodniu na kolacją zjadłoby najchętniej frytki? A Ty chcesz spełnić nie tylko jego pragnienie, ale także dać porcję zdrowia?Przygotuj ją z batatów! Są cennym źródło węglowodanów, zawierają substancje takie, jak beta-karoten oraz luteina, mają także właściwości przeciwzapalne. Często stosowane w diecie diabetyków i sportowców, jako efektywne źródło energii.Te pomarańczowe frytki są nie tylko modne, ale także proste i szybkie w przygotowaniu. Pokrojone słupki przełóż na wyłożoną pergaminem blachę. Skrop oliwą, posyp pieprzem, przyprawami lub ziołami i piecz w piekarniku nagrzanym do 200° C przez ok. 15 minut.Ich słodkawy smakpokochacała rodzina, szczególnie jeśli podamy je w towarzystwie aromatycznych dipów. Sosy możesz przygotować własnoręcznie na bazie puszystych serków lub naturalnych jogurtów i śmietany. Na rynku pojawia się także wiele gotowych rozwiązań, które nie wymagają kulinarnych umiejętności, a oferują bardzo ciekawe smaki.

Słodkie i kwaśne – połączenie idealne

Słodka nuta batatów będzie dobrze pasować zestawiona z lekko kwaśnym śmietanowym smakiem. Inspirowany kuchnią francuską Dipśmietanowytypu crème fraiche (od SM Mlekpol)to oryginalne połączenie śmietany z charakterystycznymi dodatkami, które dają nowoczesny i pyszny efekt, wzbogacając smak potrawy. Szczególnie jeśli planujemy spotkanie w większym gronie, warto wybrać kilka wariantów smakowych Dipówtypu crème fraiche. Jeśli macie ochotę na bataty w wydaniu na ostro sięgnijcie po wersję z pomidorami, papryką i chili, a gdy potrzebujecie złagodzenia to dobrze sprawdzi sięz czosnkiem i ziołami. Gdy szukacie nowości i nieoczywistych połączeń wypróbujcieDip śmietanowy z karmelizowaną cebulkąi cheddarem.Jeśli jednak chcesz zaangażować się w kuchni i przygotować dip własnoręcznie polecamy te na bazie nabiału, które idealnie zagrają się z charakterystycznym smakiem pieczonych batatów.

Dla fanów delikatności - dip łagodny

Składniki:

  • 0,5 l wywaru z włoszczyzny
  • 500 ml jogurtu Augustowskiego naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka świeżych posiekanych ziół
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki śmietanki 36% Łaciata
  • 100 ml gorącej wody

Przygotowanie: Wymieszać wywar z włoszczyzny (w temp. pokojowej) z jogurtem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, posiekanymi ziołami i 4 łyżkami śmietanki. Dip można podawać nie tylko z frytkami z batatów, ale także z grillowanymi warzywami i mięsem.

Dla fanów mocniejszych wrażeń - dip ostry

Składniki:

  • 200 ml serka puszystego śmietankowego Łaciaty naturalny
  • 4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (ilość do smaku)
  • 2 – 4 łyżki śmietanki Łaciata 18%
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • ewentualnie rzodkiewka

Przygotowanie: Puszysty serek śmietankowy przekładamy do głębokiej miski.Dokładnie mieszamy ze słodką papryką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy ostrą paprykę oraz śmietankę Łaciatą i mieszamy. Ostra papryka nada serkowi nutkę pikanterii, jeśli ktoś lubi można dodać jej więcej, wedle uznania.

Więcej pomysłów na oryginalne przepisy z użyciem dipównie tylko do batatów, znajdziesz na www.najlepszewkuchni.pl.

Artykuł został dodany przez firmę


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.